15 Yıl önce kurduğu hayalini gerçekleştirdi

Elazığ'ın Baskil ilçesinde yaşayan Ahmet Yeli, 15 yıl önce hayalini kurduğu kayısı işleme ve paketleme tesisini faaliyete geçirdi.

15 Yıl önce kurduğu hayalini gerçekleştirdi

Elazığ’ın Baskil ilçesinde yaşayan Ahmet Yeli, 15 yıl önce hayalini kurduğu kayısı işleme ve paketleme tesisini faaliyete geçirdi.

Yıllar önce kayısı ağacı yetiştirerek ilk adamı atan Ahmet Yeli, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) desteği ile Bin 500 m2 kapalı alan üzerine kayısı işleme ve paketleme tesisi kurdu.

Açılışı gerçekleşen ve üretime başlayan tesiste günlük 15 ton işleme ve paketleme yapılıyor. 22 kişiye istihdam sağlayan tesis, iç piyasanın yanısıra 5 ülkeye ihracat yapmaya başladı.

Kurduğu hayali hayata geçirmenin heyecanını yaşayan Ahmet Yeli, “Bu fabrikayı kurmamız, 15 yıl önceki hayallerimizle başladı. İlk etapta kayısı ağaçlarının ekimiyle başladık. 15 yıl üreticilik yaptıktan sonra bu işletmeyi kurmaya karar kıldık. Kayısı ile tanınan ilçemizde böylesi bir tesisin olmayışı bir eksiklikti. Kayısımızın Malatya pazarına gitmesinden dolayı bir türlü kayısımız hak ettiği yeri kazanmamıştı. Elbirliği ile mücadele ettik, bu tesisi kurduk. Üretime başladık. Tesisin resmi açılışını bir ay önce yaptık. Çiftçilerimize ve üreticilerimize daha kolaylık sağladık.” dedi.

“ÜRETİCİLERİMİZE BÜYÜK KATKI SUNUYORUZ”

Tesisin ekonomiye ve yöredeki kayısı üreticilerine büyük katmadeğer sağladığını ifade eden Yerli, “Baskil kayısısı, tat ve aroma olarak üstün olduğunu herkes biliyor. Ama burada böyle bir işletmenin olmamasından dolayı kayısımız daima Malatya’ya giderek Malatya kayısısı deniliyordu. Biz bu tesisi açarak köylümüze ve üreticimize büyük bir güç verdik. Biz kayısı ağaçlarını diktiğimiz zaman kayısıdan aldığımız ürünü bir türlü kendi istediğimiz fiyatlara satamıyorduk. Malatya’da birkaç firma fiyatları belirliyordu. Çiftçimiz para kazanamıyordu. Bu tesisi kurarken köylümüzün, üreticimizin ürününü değerinde almak ve değerinde satmak istiyorduk. Bunu da başardığımıza inanıyoruz.” dedi.

2 MİLYON 300 BİN TL’YE MAL OLDU

Devletten Yüzde 65 hibe desteği alarak 2 milyon 300 bin TL’ye kurulan fabrikada günlük 15 ton üretim yaptıklarını belirten Yeli, “Biz üreticiden kuru kayısı dediğimiz hammaddeyi alıyoruz. Burada üç yıkamadan geçtikten sonra boylanıyor. Boylandıktan sonra ışıklı seçme bandımıza geliyor. Burada gözden kaçan kötü ürünler seçiliyor. Seçildikten sonra 5’lik ve 12 Kilogramlık kutu halinde ambalaj yapıyoruz. Bu ürünleri şuan 5 ülkeye ihraç ediyoruz. Tabi bunun yanında iç piyasaya da mal satıyoruz. En büyük hedefimiz 25 ülkeye ihracat yapmak. Tesisimizde şuan 22 kişi çalışıyor. Hedefimiz 100 kişiye istihdam sağlamak.” diye konuştu.