20 Yıldır topladığı yeraltı cevherlerini müzede sergileyecek

Elazığ'da yaşayan maden mühendisi Nusret çoban, 20 yıldır topladığı maden cevherleri ve fosilleri müzede tanıtacak. Çoban'ın hedefi, uluslararası alanda ilk üç içerisine girebilecek bir müze oluşturmak.

PAYLAŞ

20 YILDIR MADEN CEVHERİ VE FOSİL BİRİKTİRİYOR
İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliğinden mezun olduktan sonra Şırnak Kömür ocaklarında 9 yıl çalışan Nusret Çoban, daha  sonra memleketi Elazığ'a dönerek, mühendislik hizmeti vermeye başladı. Çoban, 20 yıllık çalışma döneminde Türkiye'nin farklı bölgelerinden 300'e yakın yeraltı cevheri topladı. 
Topladığı maden cevherlerini ve fosilleri  kendi ofisinde oluşturduğu mini müzede sergileyen Çoban, yeraltı cevherlerini kamuoyuna tanıtmak için müze kurmaya karar verdi. 

TOPLADIKLARINI MÜZEDE SERGİLEYECEK
Çoban’ın müze çalışmaları merak uyandırdı. Elazığ'ın tarihi ve turistik bölgesi Harput'a kurulması hedeflenen müzeye ulaşım bir tünelden sağlanacak. Böylelikle müzeyi ziyaret eden vatandaşlar madenlerin nasıl çıkarıldığını da fiziki olarak gözlemleyebilecekler.  

Çoban, uluslararası düzeyde ses getirecek bir müze oluşturmayı amaçladıklarını belirterek, "Maden cevherlerinin tanıtılması açısından bin müze kurmaya karar verdik. Bu müzemizi öncelikle kendi büromuzda küçük bir müze yaparak başladık. Şuanda burada 300'e yakın cevher ve fosil var. Kıymetli taşlar var. Aynı zamanda endüstriyel hammaddeler burada mevcut. Bunu müze boyutuna taşımamız gerekiyor. Büromuzda olduğu için vatandaşlarımızı misafir edemiyoruz. Bu nedenle Elazığımız, Türkiyemiz ve dünyamız için misafirlerin burayı ziyaret etmesi açısından bir müze kurmamız gerekiyor. Hedefimizi büyük ve geniş tuttuk. Hedefimiz dünyada bir yada üç arasına girebilecek yerin altından çıkardığımız cevherlerle alakalı bir müze kurmaya hazırlanıyoruz. Bu konuda bir yol kat ettik. Valilikle görüşmelerimiz devam ediyor. Fırat Kalkınma Ajansıyla da görüşmelerimiz devam ediyor. İlk görüşmeyi yaptık. İkinci görüşmede yer konusunu belirleyeceğiz. Sonra müzenin dizaynı konusunda bir takım görüşmelerimiz olacak. Tabi bu çalışmayı yaparken dünya müzelerini de göz önüne alarak bir dizayn yapmaya çalışıyoruz. Hatta bir hedefimiz de Elazığ'ın belirli bir yerinden tünellerle Harput'a asansörle çıkılarak müzemize çıkış yaptıracağız. Bu tünellerin içerisinden geçerken müzemizde bir kömür, bakır, krom madeninin nasıl yeraltından çıkarıldığını da fiziki olarak göstereceğiz. 20 yıl taşları toplamayla meşgul olduk. halen de devam ediyoruz: Allah ömür verirse bir 20 yıl daha devam edecek." şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN