Araştırma görevlisinden önemli çalışma

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Dr. Ferhat Uçar ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Deniz Korkmaz ortaklığında yürütülen çalışma ile Yeni Tip Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) teşhisine yardımcı olabilecek COVIDiagnosis-Net isimli bir yapay zeka sistemi geliştirildi. 

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Dr. Ferhat Uçar ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Deniz Korkmaz ortaklığında yürütülen çalışma ile Yeni Tip Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) teşhisine yardımcı olabilecek “COVIDiagnosis-Net” isimli bir yapay zeka sistemi geliştirildi.
COVID-19 hastalığı teşhisinde kullanılan RT-PCR test sürecine yardımcı olabilecek ve tanılama sürecini hızlandırabilecek alternatif tanılama yöntemleri üzerine yapılan çalışmaları inceleyen araştırmacılar, COVID-19 ile enfekte hastaların göğüs röntgeni görüntülerindeki anormalliklere bağlı göğüs radyografisi görüntülemesi ve analizi üzerinde yoğunlaştılar.
Bu motivasyon ile yola çıkan araştırmacı Dr. Ferhat Uçar ve çalışma arkadaşı; uluslararası paylaşımlı binlerce akciğer X-ray görüntülerini kullanarak derin öğrenme mimarisi tabanlı bir hızlı tanı sistemi önerdiler.
Geliştirilen sistem sadece akciğer röntgenleri ile hastaların “Normal (enfekte değil)”, “Zatürre (COVID-19 kaynaklı olmayan)” veya “COVID-19” teşhislerini oldukça hızlı bir şekilde belirleyebilmektedir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar “COVIDiagnosis-Net: Deep Bayes-SqueezeNet based Diagnosis of the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) from X-Ray Images” başlığı ile Elsevier platformunda yer alan ve uluslararası bilimsel atıf indeksli (Science Citation Index - SCI) Medical Hypotheses dergisinde yayımlanmak üzere kabul edildi.
Araştırmacılar, ülkemizdeki vakalardan elde edilebilecek geniş çaplı görüntüler ile daha kapsamlı bir model üzerinde yeni çalışmalar yapmayı da planlıyor.

Bakmadan Geçme