Elazığ'da yatırımcılara kamu destek ve teşvik eğitimi verildi
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Bakanlığı ve Fırat Kalkınma Ajansı işbirliğinde yatırımcılara yönelik 'Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri' eğitim programı düzenlendi.
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Bakanlığı ve Fırat Kalkınma Ajansı işbirliğinde mevcut yatırımcılar ile yeni yatırım yapacak müteşebbislere yönelik ihracat süreçleri ve devlet destekleri konusunda bir eğitim programı düzenlendi.
Programın açılış konuşmasını yapan ETSO Başkanı İdris Alan, Elazığ'ın önemli bir üretim merkezi olduğunu belirterek, bu üretimin her geçen gün artması noktasında çalışmalar yürüttüklerini kaydederken, “Elazığ ihracatını her yıl arttıran 2023 rakamlarına 357 milyon TL'yi bulan önemli bir üretim merkezi konumunda. İhracatımızın önemli bir bölümünü madenlerimiz teşkil etmekle birlikte bunu mobilya kâğıt ve orman ürünleri izliyor. Su ürünleri olarakta ülkemizin önde gelen üreticisiyiz. İhracatımız ciddi bir orana ulaşmış durumda. Bizler bu oranları yeterli görmüyor daha da arttırılması noktasında çalışmalar yapıyoruz. Birinci OSB'de parsellerimiz kalmadığı için ikinci OSB'deki parsellerimiz yoğun bir talep yaşıyor. Karma OSB için adımlarımızı atmış bulunmaktayız” dedi.
Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Mehmet Şirin Budancamanak, katma değerli ihracatın artması ve ekonomik kalkınmanın sağlanması amacıyla yapılan eğitim programının oldukça önemli olduğunu ifade ederken, “Teknolojiye dayalı katma değerli ihracat yapılarak dış ticaret açığının kapatılması ve cari fazlanın sağlanarak ekonomik kalkınmanın sağlanması milli meselelerimizden biridir. Bugünkü eğitimin konusu olan ihracat süreçlerinde devlet destekleri her birimize önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.
Ticaret bakanlığı ihracat Genel müdür yardımcısı Mükerrem Aksoy, 2025 ihracat hedeflerine ulaşmak için sahada aktif bir şekilde yer aldıklarını ifade ederek Elazığ'ın devlet teşviklerindeki payının artması için el birliğiyle çalışılması gerektiğini belirtirken, “Sayın Bakanımız Ömer Bolat'ın talimatlarıyla orta vadeli plandaki ihracat hedeflerimize ulaşmak için sahaya indik. İlk eğitimleri bölgemde Elâzığ'da başlatma benim için gurur verici. Çok rakam vermeyeceğim ama Elâzığ'ın ihracattaki bu sıralamadaki yerinin değiştirilmesi gerektiğine devlet yardımlarından daha fazla faydalanması gerektiğine inanıyorum. 2024 yılında toplam 21.5 milyarlık devlet yardımı ön gördük. Yılın sonu daha gelmeden paranın tümünü dağıttık. Bakanımız 8 milyar daha talep etti. 2025 yılında da 33 milyar gibi bir bütçemiz var. Bakanlığın %60'ından fazlası siz iş insanlarının daha fazla ihracat yapabilmesi için verdiğimiz desteklerden oluşuyor. Elazığ'ın yararlandığı paraya baktığımızda 2022'de 13-2 milyon 2023'te 33 milyon 2024'te ise 16 milyon TL bütçede aslında çok küçük bir yeri var. Bunu arttırmamız gerekiyor" dedi.
Kürsü konuşmalarının ardından Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Uzmanı İrem Demirci tarafından “Destek Yönetim Sistemi” konulu bir sunum gerçekleştirildi. Demirci, “Destek Yönetim Sistemi ihracat genel müdürlüğünün bakanlığımızın en önemli dijital dönüşüm projelerinden biri. Fiziki belgeler ile yapılan başvuruları biz şuanda sanal platform üzerinden toplu halde alıyoruz. 2020 yılından itibaren” dedi.