Elazığ'da zihni okuyan cihaz geliştirildi
Elazığ'da, Fırat Üniversitesi Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü hocaları tarafından geliştirilen yerli ve milli yazılım sayesinde zihinde düşünülen cümleler tespit ediliyor.Yüzde 90'ı tamamlanan yazılımın Dünya'da elektroensefalografi (EEG) ile cümle kalıplarını tespit eden ilk yazılım olarak telepatik iletişimin ilk adımlarının atılması amaçlanıyor.
Elazığ'da bulunan Fırat Üniversitesi Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü ve Ardahan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden hocalar tarafından telepatik iletişimin hayata geçirilmesi için bir proje geliştirildi. TÜBİTAK'a sunulan proje geçen yılın Aralık ayında kabul edildi. Projeye başlayan 5 kişilik ekip yerli ve milli bir yazılım geliştirdi. Elektroensefalografi (EEG) yöntemiyle verileri toplayan ekip, 20 öğrenciye 20 cümle kalıbını göstererek ve dinleterek veri aldı. Yazılımın tespit ettiği veriler ile yüzde 90 oranında başarı elde edildi. Proje sayesinde yazılımın Dünya'da EEG ile cümle kalıplarını tespit eden ilk yazılım olarak telepatik iletişimin ilk adımlarının atılması hedefleniyor.
Bölüm hakkında bilgi veren Fırat Üniversitesi Adli Bilişim Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şengül Doğan, bölümün 2011 yılında kurulduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti,"2013'te öğrenci almaya başladık. İlk mezunlarımızı da 2018'te verdik. Sonrasında öğrencilerimiz Türkiye'de çok ciddi kurumlarda çok güzel maaşlarla çalışmaya başladılar. Özellikle elektronik delil elde etme günümüzdeki en büyük parametrelerden biri. Teknoloji her gün gelişiyor. Gelişmesine bağlı olarak da suçlar artık hemen hemen internet üzerinden işleniyor. Bu suçların tespit edilmesinde hukuki birimlere yardımcı oluyoruz, aynı zamanda işlenmeden önce de alınacak önlemler üzerine çalışıyoruz. Bu süreçlerde Türkiye'de adli bilişim mühendisliği anlamında lisans düzeyinde eğitim veren tek kurumuz"
Fırat Üniversitesi Adli Bilişim Mühendisliği Öğretim Üyesi olup aynı zamanda proje sorumlusu olan Doç. Dr. Türker Tuncer, projeyi EEG sinyallerini kullanarak cümle tanımı üzerine tasarladıklarını belirterek şunları söyledi,"EEG sinyallerini kullanarak fikirleri okumak için telepatik iletişim adında bir yöntem var. Bu yöntem bilim-kurgu filmlerinde gösterilmiştir. Filmdeki telepatlar bireylerin yüzüne bakarak aklından geçenleri okuyorlar. Bu bilim-kurgu olan şeyi gerçek hayatta nasıl ayarlarız diye düşündük. Bunu bir sınıflandırma problemi haline getirdik. 20 öğrenciden 20 cümle toplayarak bunların EEG sinyallerini elde ettik. Bu projeyi öncelikle TÜBİTAK 1002'ye sunduk. Sunduktan sonra TÜBİTAK bu projeyi kabul etti. Projemiz 2021 Aralık ayında kabul edildi, projeye başladık. Malzemeleri temin ettikten sonra öğrencilerimizin desteği ile verileri toplamaya başladık. Şu anda sınıflandırma aşamasına geçtik, bunun için yerli ve milli bir yazılım ürettik. Ürettiğimiz yazılımla da başarılı sonuçlar elde ettik. Şu anda bölümümüzde eğitim öğretimine devam eden yabancı uyruklu öğrencilerimiz var. Bu öğrencilerimizden de veri almayı düşünüyoruz. Ayrı ayrı veri setleri oluşturup telepatik iletişimin ilk adımlarını atmayı düşünüyoruz. Projemiz 5 kişiden oluşuyor. Öğrencilerimizin katkılarıyla veri toplama ve yerli ve milli yazılım geliştirme süreçlerini tamamlamak üzereyiz. Dünyada EEG sinyallerini kullanarak klavye uygulamaları var. EEG sinyallerini kullanarak kelime bulma, harf bulma, harf tahmini ve kelime tahmini gibi uygulamalar var. Bizim amacımız şu. Biz cümle kalıplarını tahmin etmeye çalışıyoruz yani daha büyük kalıpları tahmin etmeye çalışıyoruz. Biz biz bunu bilimsel platformlarda araştırdık. Herhangi bir veri seti ya da çalışma yok. Dünyada ilk kez EEG'den cümle tanıyan bir yazılım geliştirmeyi planlıyoruz"