Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği'nden ETSO'ya ziyaret
Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Miraç Ayaz ve beraberindeki heyet, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı İdris Alan'ı ziyaret etti.
Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Miraç Ayaz ve beraberindeki heyet Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan'ı ziyaret etti. Gerçekleşen ziyarette Kentsel dönüşüm çalışmalarımız hakkında bilgi ve fikir alışverişinde bulunulduğu belirtildi.
Şehrimizin birinci önceliği olan 20 ocak ve 6 şubat depremlerinde yıkılan yapıların tekrar inşası ve yapım aşamasında doğan sorunları çözmek gerekmektedir. El birliğiyle şehrimizi daha güvenli ve yaşanabilir bir yer haline getirebiliriz. Bu süreçte Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın İdris Alan'ı makamında ziyaret ederek, Kentsel dönüşüm çalışmalarımız hakkında bilgi ve fikir alışverişinde bulunduk” dedi.
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı İdris Alan, ziyarette yaptığı konuşmada; sivil toplum kuruluşlarının, iş dünyası açısından önem taşıdığını belirterek, Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği heyetine çalışmalarında başarılar diledi. Ayrıca, Elazığ'ın sosyal ve ekonomik gelişmesine sağlanacak katkının artırılması amacıyla yürütülen çalışmalarda, ETSO'nun paydaşları ile işbirliğine ve göreve hazır olduğunu ifade etti.
HASARSIZ GİBİ GÖRÜNEN YORGUN YAPILAR BULUNUYOR
Özellikle bitişik nizamda ve blok nizamda inşa edilmiş daha çok merkez mahallelerde yorgun yapıların olduğuna dikkat çeken Ayaz; “riskli yapı tespit edilmiş olup bunun yanında meselenin sadece riskli ve orta hasarlı yapılardan başka bir boyutu daha bulunmaktadır Yapmış olduğumuz araştırmada irili ufaklı depremlere maruz kalmış , görünürde herhangi bir yapısal hasarı bulunmasa da kolon ve kirişlerde oluşan kılcal çatlaklar dolayısı ile yapı tasarım dayanımından farklı davranarak YORGUN YAPI dediğimiz durumda pek çok bina bulunmaktadır. Yorgun yapılar özellikle bitişik nizamda ve blok nizamda inşa edilmiş daha çok merkez mahallelerimizde bulunuyor. (Nailbey, Şehit İlhanlar ,Rızaiye v.b) bu yapılar kendi başlarına hasarsız gibi görünse dahi yorgun yapı pozisyonunda olduğundan dolayı deprem sırasında tasarım dayanımın ön gördüğü ötelemeden daha fazla öteleme yaparak yandaki binaya çekiçleme etkisi ile hasar verip , çoğu zaman göçük olmasına sebep vermektedir. Ayrıca 1999 yılında Kocaeli depreminde pek çok yapıda aynı durum söz konusudur. Geçmişteki depremlerden de tespit edilebileceği gibi olası şiddetli bir deprem sırasında zaten 65.000 adet gibi gereğinden fazla riskli konut stoku bulunan ilimizde birde bu hasarsız gibi görünen yorgun yapıların kaçınılmaz olarak göçmesiyle aziz şehrimiz geri dönüşü olmayan bir yıkımla baş başa kalacağı acı bir gerçektir. Hemen her durumun bizi ivedilikle kapsamlı bir kentsel dönüşümden başka çıkar yolumuzun olmadığı gerçeğini hatırlatıyor.” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KISA ZAMANDA HAYATA GEÇİRİLMESİ LAZIM
Özdemir son olarak; “Biz elbette ki talep makamında bulunmaktayız. Mevcut yorgun ve orta hasarlı binaların şu anki ekonomik koşullar dolayısı ile yıkılıp yeniden yapılması tek başına sivil örgütlerin ve firmaların altından kalkamayacak büyüklüktedir. Devlet büyüklerimizin insanların hayatlarını kolaylaştırmak için yapmış olduğu , kamu kurum binaları, devlet yolları, köprüleri ve mega yapıları gibi projelere verdiği önem kadar insanların hayatlarına mal olacak bu kentsel dönüşüm problemine de bir çözüm bulacağından eminiz. Bu çözümün kısa zamanda hayata geçmesi için biz elimizden gelenden daha fazlasını yapacağımıza inanabilirsiniz.” şeklinde konuştu.