Elazığ TSO Heyeti Kuzey Makedonya'da temaslarda bulundu
Uşak Üniversitesi koordinatörlüğünde Elazığ TSO'nun da ortak olduğu Seven Doors to Europe isimli Ulusal Hareketlilik Konsorsiyumu kapsamında Ülkemizden Fırat Üniversitesi ve Uşak Üniversitesi ile birlikte Elazığ TSO, İnegol TSO, Burdur TSO, Sivas TSO ve Gaziantep Ticaret Odası temsilcilerinin katılımı ile Makedonya'da çalışma ziyareti düzenlendi.
Makedonya AB Ülkelerine açılan çok önemli bir kapı ve lojistik üst konumunda…
Makedonya programına katılan Elazığ TSO Meclis Başkan Vekili Veli Aksu, programın hem Makedonya'yı tanıma hem de buradaki gözlemlerin iş dünyasına aktarılmasında çok önemli bir deneyim olduğunu belirtti. İş dünyası heyetine başkanlık eden Aksu program sonrası yaptığı değerlendirmede şu paylaşımlarda bulundu, “Uşak Üniversitemizin koordinatörlüğünü yaptığı “Avrupa'ya açılan Yedi Kapı ‘Seven Doors To Europe' adlı Erasmus projesi için Kuzey Makedonya'ya Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Odamız Akademik Danışmanı Doç.Dr.İzzet Taşar, Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Engin Uslu, Odamız Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Etem Yalın ve Özel Kalem Müdürümüz Yunus Üstündağ ile birlikte Ülkemizin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 5 ayrı Oda temsilcisinin katılımı ile Makedonya'da çok önemli temaslarda bulunduk.
Program kapsamında, Kuzey Makedonya Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Sayın Enver Hüseyin, İştip Belediyesi, Balkan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç.Dr. Sayın Şener Bilalli, Kısa adı MATTO olan Makedonya Türkiye Ticaret Odası Başkanı Sayın Aydoğan Ademoski, Başkan Yardımcısı Sayın Bilal Sucubaşı ile MATTO Yönetim Kurulu Üyeleri Sayın Mürteza Sulooca ve Sayın Mustafa Dillioğlu ile ayrı ayrı toplantılar gerçekleştirdik.
Hem Makedonya'yı tanıma hem de karşılıklı iş fırsatlarının değerlendirildiği görüşmelerde çok sıcak karşılama gördük.
Makedonya'nın bağımsızlığından bu yana Türkiye'den ülkeye yaklaşık 2 milyar dolar değerinde yatırım yapıldığını ve yabancı yatırımların yüzde 38'inin Türk yatırımcılar olduğunu öğrendik.
Türkiye ile Makedonya arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolara ulaştırma hedefiyle ülkede 6 ayrı serbest bölge olduğunu öğrendik. Çok önemli imkanların olduğu bu bölgeler aynı zamanda AB ülkelerine açılan bir kapı ve işletmeler için lojistik merkez olabilme potansiyeline sahip.
Ziyaretlerimizde hem ilgili bakanlıklar, hem Balkan Üniversitesi hem de İşkip Belediyesi'nin Türk iş insanlarına kapılarının sonuna kadar açık olduğunu gördük.
Programa katılan iş dünyası temsilcisi profesyoneller ve akademisyenler için çok bilgilendirici ve yararlı bir ziyaret oldu. İnşallah sonuçları itibarı ile de çok sayıda soydaşımızın yaşadığı ve Türkçe'nin tüm ülke sathında çok iyi derecede konuşulduğu Makedonya ile hem ticari hem de kültürel ilişkilerin gelişmesinde yararlı olacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.