Elazığ ve Malatya çekişmesinin nedenleri

Türkiye'nin en çok okunan ve takip edilen internet haber sitesi ensonhaber.com Elazığ ve Malatya arasındaki tatlı rekabeti konu alan bir haber yayınladı. Haber bir anda Elazığ ve Malatya'da gündeme oturdu.

HABER: VEDAT YETİK
Türkiye'nin en çok okunan ve takip edilen internet haber sitesi ensonhaber.com Elazığ ve Malatya arasındaki tatlı rekabeti konu alan bir haber yayınladı.

'Malatya ve Elazığ Çekişmesi' başlığıyla yayınlanan haberde iki komşu il arasındaki çekişmelerin nedenleri aktarıldı.

Videolu yayınlanan haberde, sunucu şu ifadelere yer veriyor:

"Malatya ve Elazığ birbirine yakın illerden iki tanesi. Aradaki ulaşım mesafesi yakın. Ama insanları pek öyle değil. Aralarında kişisel bir mesafe var. Bu mesafenin ne olduğunu anlayamadım. Ne dertleri olduğunu hiç kimse bilmiyor. Ama birkaç rivayet var; onlardan bahsedeceğim.

ELAZIĞSPOR-MALATYASPOR MÜSABAKALARI

Biliyorsunuz Türkiye futbola aşık bir ülke. Malatya ve Elazığ bundan geri kalır mı? Kalmaz. Yıllardır süren futbol müsabakalarındaki rekabet. Aynı şehrin takımı olmasa da Doğunun derbisi olarak bilinir. Futbol derbi havasında değildir ama ateşli taraftarlar gerçekten inanılmazlar. Ben bir maç öncesi yada sonrasında taraftarların omuzlarında tabut görmüştüm. O zaman da böyle rekabet olur mu kardeşim diyorsun? O tabutun üzerinde Elazığspor bayrağı vardı. Ne gereği var. Kardeş kardeş takılmak varken. Şimdiye kadar kavga çıkmamış karşılaşma neredeyse yok. Şuanda öyle bir şey yok. Çünkü karşı karşıya gelecek müsabakalar oynamıyorlar.

KOFİK

Elazığ ve Malatyalılar bilirler. Kofik nedir? Kelime anlamı olarak tercüme edersek kuru biberi bilirsiniz. İçi boş olur. Yani Elazığlılar Malatyalılar için içi boş insanlar demek istiyorlar. Bu hiç hoş değil.

Gelelim Malatyalıların Elazığlılar için kullandığı o sihirli cümleye. Elazığlılar kendi aralarında birbirlerine Gakgoş diyorlar. Kardeş anlamında. Malatyalılarda Elazığlılar için bunu kullanıyorlar. Burada hakaret yok.

MALATYA'YA TORPİL GEÇİLMİŞ

Rivayete göre bu rekabet İsmet İnönü dönemine dayanıyor. İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanı olduğu dönemden bahsediyorum. O tarihten itibaren Malatya'ya torpil geçilmiş, Elazığlılar da buna gıcık olmuş. Pek inandırıcı olmasa da rivayet işte. Bir diğer söylenen ise 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Malatya'ya yaptığı yatırımlarmış.

ELAZIĞ'IN MALATYA'YA BAĞLANMASI

Bir diğer söylenti ise Elazığ'ın Malatya'ya bağlanmasının istenmesi. Kim söyledi, ne ara söyledi, kimse bilmiyor.

Tüm bu söylenenler, her iki ilin de doğunun incisi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Her iki ilin o kadar güzel yanları var ki saymakla bitmiyor.

ÇOK OKUNANLAR
BUNLARA DA BAKIN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR