Erol, Elazığ'daki kira artışlarını Bakan Özhaseki'ye sordu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ'da vatandaşların son zamanlarda en fazla şikayetçi olduğu konu olan kira artışlarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye sordu.
Milletvekili Gürsel Erol, Elazığlı vatandaşların son günlerde en fazla şikayetçi olduğu konuyu Meclis'e taşıdı. Kentte yaşanan fahiş kira artışlarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye soran Erol hem Elazığ'da deprem nedeniyle inşa edilen konut sayısını hem konut ihtiyacı olup olmadığını hem de değerinden 8-9 kat fazla bir ücretle kiralanan konutlarla ilgili önemli soruları Meclis gündemine taşıdı.
“CİDDİ BİR KONUT KRİZİ YAŞANMIŞTIR”
Depremler nedeniyle Elazığ'da ciddi bir konut krizi yaşandığını belirten Erol, “24 Ocak 2020 ve 27 Aralık 2020 tarihlerinde seçim bölgem Elazığ'da yaşanan 6.8 ve 5.6 şiddetindeki deprem felaketlerinin ardından Elazığ il genelinde konut arz talep dengesi sağlanana kadar evlerin ağır hasarlı olması, yıkım kararının çıkması ve insanların eski evlerde oturmak istememesi gibi birçok nedenden dolayı ciddi konut krizi yaşanmıştır.” ifadelerini kullandı.
“YENİDEN KRİZ YAŞANMAYA BAŞLADI”
Depremlerin ardından yapılan konutlarla kriz bir süreliğine çözülse de günümüzde yeni bir krizin yaşanmaya başlandığını belirten Erol: “Yıkılan yapıların yerine inşa edilen 25.000 yeni konut ile birlikte konut krizi biraz da olsa çözüme ulaşmıştır. Fakat Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinin ardından Elazığ'da tekrardan ciddi konut krizi yaşanmaya başlamıştır.” dedi.
“KİRA BEDELLERİ 20 BİN TL'YE ULAŞMIŞTIR”
Milletvekili Erol'un Elazığ'daki kira fiyatlarının 20 bin liraya ulaştığına dikkat çektiği ve Bakan Özhaseki'nin cevaplaması istemiyle TBMM'ye verdiği 4 soruluk önerge şu şekilde:
“6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde Elazığ hem ekonomik hem de psikolojik olarak ciddi yaralar almıştır. Binlerce bina ağır hasar almış ve oturulamaz hale gelmiştir. Bu da il genelinde konut kiralarının artmasına neden olmuştur.
Konut arz talep dengesinin sağlanamaması, deprem nedeniyle Malatya ve Adıyaman başta olmak üzere depremi yaşayan illerden büyük göç alınması, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle inşaat maliyetlerinin artması (Demir, kum ve çimento vb. fiyatlarının artması) ve fırsatçılar nedeniyle il genelinde konut satış ve kira fiyatları çok artmıştır.
Bir dönem kiralık konut bulmakta zorlanan vatandaşlar bugün kiralık konut olsa da kira fiyatlarının yüksek oluşundan dolayı zorlanmaktadır. İl merkezinde konut bol ama bütçeye uygun kiralık konut bulmak neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Örneğin; Sürsürü, Çaydaçıra, Alaşehir, Bahçelievler, Abdullahpaşa ve Cumhuriyet mahallelerinde eski yapıların bile kira bedelleri 10 bin TL'nin altında değildir. Kimi yerlerde yeni yapıların kira bedelleri 20 Bin TL'leri bulmuştur.
Bugün Elazığ'da 3.000 adet afet konutunun inşası devam etmektedir. Fakat yaklaşık 10.000 ağır hasarlı yapının olduğu düşünüldüğünde bu sayı yeterli değildir. İhtiyacı karşılayacak kadar konut yapılması planlanmalı, yapım süreci hızlandırılmalı ve fırsatçılara karşı denetimler arttırılmalıdır.
Bu bağlamda;
1. 2020 yılında Elazığ'da yaşanan deprem felaketlerinin ardından yapılan yaklaşık 25.000 TOKİ konutundan kaçı sahiplerine teslim edilmiştir? Yapılan konutların ayrı ayrı belirtilmek üzere il merkezi ve ilçelere göre dağılımları nedir?
2. Şu anda Elazığ'ının Sivrice, Karakoçan ve Palu İlçelerinde 3 ayrı projede konut inşa çalışmaları devam etmektedir. Bakanlığınıza veya koordineli olarak çalıştığınız valiliğe ya da AFAD'a bu ilçelerde konut yetersizliğinin olduğuyla ilgili şikâyet gelmiş midir? Eğer yetersiz konut sayısı sizin de tespitlerinizde var ise bu ilçelerde konut sayılarının arttırılması ile ilgili projeleriniz var mıdır?
3. Konut ihtiyacının her geçen gün arttığı Baskil, Arıcak, Maden ve Alacakaya gibi ilçelerde konut inşalarına ne zaman başlanacaktır? Ayrı ayrı belirtilmek üzere ilçelerde kaç konut projesi vardır?
4. Konutları normal değerlerinin 8-9 kat üzerine kiraya veren ve kira artış oranını devletin belirlediği %25'in üzerinde yapan ev sahipleri için Bakanlığınızın uyguladığı bir denetim mekanizması var mıdır? Var ise 2023 yılı içinde kaç kişiye bu konuda ceza-i işlem uygulanmıştır?”