EYT'liler ne kadar emekli maaşı alacak?
EYT düzenlemesini içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilirken, söz konusu düzenlemenin önümüzdeki günlerde yasalaşması bekleniyor. Yaşanan bu gelişmelerin ardından EYT ilk maaş ödeme tarihleri, hak sahipleri tarafından mercek altına alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT ilk maaşların ödeneceği tarihe ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte 2023 EYT ile ilk maaşların ödeneceği tarih...
EYT düzenlenmesinde yaşanan son dakika gelişmeleri gündemi meşgul etmeye devam ediyor. 2 milyon 250 bin kişi tarafından merakla beklenen düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Sigorta giriş tarihi 9 Eylül 1999 öncesini kapsayacak düzenlemede ilk maaş ödeme tarihleri araştırılmaya başlandı. Peki, "EYT ilk maaş ne zaman yatacak, ödeme tarihi belli oldu mu?" İşte 2023 EYT ilk maaş ödeme tarihleri...
EYT, TBMM KOMİSYONU'NDA KABUL EDİLDİ!
Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
AK PARTİ TARİH VERDİ
EYT taslağının TBMM Başkanlığı'na sunulması sırasında konuşan AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu düzenlemenin en geç 8 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yasalaşmasını beklediklerini söyledi.
EYT'DE İLK MAAŞ NE ZAMAN YATACAK?
EYT yasasının yürürlüğe girmesi ile emekli olmaya hak kazanan vatandaşlar ilk maaşlarını Mart ayı içerisinde alacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada EYT ilk maaş tarihi ile ilgili olarak şu ifadeleri kullanmıştı: "EYT'lilerin mart ayının 1'inde ilk maaşlarını alabilecekleri bir düzenleme Meclis'ten çıkacak diye düşünüyorum."
EYT'LİLERİN MAAŞ HESAPLAMASI NASIL YAPILACAK?
8 Eylül 1999'daki yasa değişikliği olmasaydı bu tarihten önce sigorta kaydı olan kadınlar 20, erkekler 25 yıl sigortalılık ve 5 bin prim günü ile emekli olma hakkına ulaşacaklardı. Ancak yasa değişikliğiyle sigortalılık süresi değişmese de erkeklerde yılına göre 44'ten 58'e kadınlarda ise 40'tan 56'ya kadar yaş şartı getirildi. Öte yandan prim gün sayıları da 5 bin günden 5 bin 975'e kadar yükseldi. Emeklilikte yaş şartı kapsamı 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta kaydı olanlardan kaldırılırsa en az 5 bin günden sigortaya kayıt yıllarına göre 5 bin 975 güne kadar prim ödeme koşulu aranacak. Ancak şuan prim miktarına göre değişmekle beraber SSK'lılarda 7 bin 200, Bağ-Kur'lularda ise 9 bin prim gününde yaş şartını yerine getirip emekli olan çalışanlar en yüksek emekli maaşını (Prim miktarı değişimi hariç) alıyor.
EMEKLİLİK BAŞVURUSU E-DEVLET ÜZERİNDEN NASIL YAPILIR?
SGK tarafından paylaşılan videoda emeklilik başvurusu adımları şu şekilde anlatıldı; Buna göre; e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama kısmına aylık, emekli ve gelir kelimelerinden birini yazdıktan sonra çıkan sonuçlardan gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi'ne tıklanacak. -Sonra gelen ekranda yeni başvuru sekmesi tıklanacak. -Tahsis talep türü olarak ise yaşlılık aylığı seçilecek. -SSK kapsamında aylık talebe edecekler 4A SSK Bağkur kapsamında ise 4B Bağkur seçilecek. -Sonra altta yer alan başvur butonu tıklanacak. -TC kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikametgah adresi ekrana otomatik geliyor. -Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak. -Diğer iletişim bilgileri de doldurulacak. -"Aylık alıyor mu?" sorusunda da evet ya da hayır cevabı mutlaka işaretlenmeli. -Sonraki ileri butonuna basılacak ve başvur butonuna basılarak bilgiler SGK'ya gönderilmiş olacak.