Güçlü Bir Ulusal Ekonomi İçin Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesi
Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi tarafından organize edilen, 'Güçlü Bir Ulusal Ekonomi İçin Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesi' İstanbul'da yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi tarafından organize edilen, “Güçlü Bir Ulusal Ekonomi İçin Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesi” İstanbul'da yoğun katılımla gerçekleştirildi. Programın organizasyonu için TOBB tarafından yetkilendirilen ICC Konsey Üyesi ve Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, “Uluslararası bir programı yüzümüzün akı ile gerçekleştirdiğimiz için Elazığ adına büyük mutluluk duymaktayız” ifadelerinde bulundu.
Fikri mülkiyet haklarının ihlali hırsızlıktır…
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Fikir üretenleri desteklerken, onları koruyacak politikalar da üretmek zorundayız” dedi. Hisarcıklıoğlu, fikri mülkiyet haklarının ihlalinin de hırsızlığa girdiğini söyledi.
TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ICC Genel Sekreteri John Denton, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş'in açılış konuşmaları ile başlayan fikri mülkiyetin masaya yatırıldığı Zirve, İstanbul'da gerçekleştirildi. Zirveye ulusal ve uluslararası uzmanlar katıldı.
TOBB ve ICC fikri mülkiyet hakları üzerine çalışıyor…
Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, TOBB ve ICC Türkiye olarak Türkiye'de fikri mülkiyet hakları bilincinin gelişmesi konusunda önemli bir mesai harcadıklarını anlattı. Bunun iki sebebi olduğunu açıklayan Hisarcıklıoğlu, “Birincisi, bu konuyu ahlaken sahipleniyoruz. Fikri mülkiyet haklarının ihlalinin aslında hırsızlıktan hiçbir farkı yok. Kul hakkı nasıl haramsa, fikri mülkiyet hırsızlığının da, bunun sonucunda oluşan haksız rekabetin de vicdanen hiçbir savunulacak yönü yok. Bu bilinci tüm topluma ve özel sektöre yaymamız gerekiyor. Bu konuya büyük bir emek harcamamızın bir diğer önemli nedeni ise ekonomimizi bir üst lige çıkarma isteğimiz. Bilgi ekonomisinin gücü su götürmez bir gerçek. Bilgi ekonomisinin temelinde de yaratıcı fikirler var, onların teknolojiyle buluşarak ihraç edilebilir ürünler haline gelmesi var. Günümüz dünyasında, icat çıkarmak, yeni fikirler üretmek bu ülkeye yapabileceğiniz en büyük hizmet. Bir yandan fikir üretenleri desteklerken öte yandan da o fikirleri koruyacak politikalar üretmek zorundayız” diye konuştu.
21. yüzyılın petrolü bilgidir…
Yapılan inovasyonu, üretilen teknolojiyi, çıkarılan markayı koruyacak altyapıyı ve düzenlemeler ortaya koyulamadığında, Türkiye'yi ileri teknoloji ihracatçısı, küresel markaları olan bir ülke haline getirmenin mümkün olmadığını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Bizden de Google'lar, Uber'ler, Apple'lar çıksın istiyorsak, markamıza, patentimize, teknolojimize, bilgimize, verimize sahip çıkmamız, çaldırmamamız lazım. Çünkü, dijitalleşme ile telif hakları da farklı boyut kazanıyor, bunun da gerisinde kalmamak önemli. Çünkü 21.asırda, bilgi en önemli güçtür. Bilgi, 21. yüzyılın petrolüdür. Aynı petrolde olduğu gibi; bulacaksın, çıkaracaksın, işleyeceksin, kullanacaksın, satacaksın.” ifadesini kullandı.
Arslan: Programı Yüzümüzün akıyla gerçekleştirdik…
Programın organizasyonunu yapma noktasında yetkilendirilen ICC Konsey Üyesi ve Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, yoğun katılımla gerçekleştirilen programın son derece başarılı olduğunu belirterek, “Uluslararası büyük bir organizasyonun kusursuz bir şekilde gerçekleşmesi noktasında TOBB Başkanımız Sayanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ICC Yönetim Kurulunun bize olan güven ve beklentilerini karşılamış olmaktan büyük bir mutluk duymaktayım. Ülkemiz adına son derece önemli bir çalışmayı gerçekleştirdik. İnşallah sonuçları itibarı ile de ülkemiz ekonomisi değer kazanacaktır” dedi.