Kangal: Sağlık siteminde, meslek grubu ayırmadan adaletli bir düzenleme yapılmalı

DEVA Partisi Elazığ İl Balkanı Av. Mehmet Kangal, sağlık sistemindeki eksiklikler ve sağlık çalışanlarının hakları konusunda açıklamalarda bulundu.

DEVA Partisi Elazığ İl Balkanı Av. Mehmet Kangal, sağlık sistemindeki eksiklikler ve sağlık çalışanlarının hakları konusunda açıklamalarda bulundu.

Kangal, yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz haftalarda , hekimlere 2.500-5.000 TL arasında zam yapılacağı açıklamasının ardından,diğer sağlık çalışanları haklı olarak bu ayrımcılığa itiraz ederek, seslerini yükselttiler. Aslında bu zam, yalnızca görünürde olan bir zamdı. Yani hekimlerin sabit ödemeleri kaldırılarak eklenmesi planlanan zam adı altındaki ödeme, emeklilik dışında pratikte herhangi bir artışa sebep olmuyordu.

Zam konusunda, sağlık çalışanları arasında adaletli olmayan bu uygulamala oldukça tepki topladı ve diğer sağlık çalışanları ülke genelinde iş bırakma eylemleri gerçekleştirdi. Bunun üzerine ise konunun yeniden değerlendirilmek üzere askıya alındığı duyuruldu.

Esasında fedakarca çalışan hekimlerimizin çok daha iyi koşullarda çalışmasını ve şartlarının daha gerçekçi artışlarla iyileştirilmesini arzu ediyoruz. Ancak sağlık sisteminin bütünüyle birbirinden beslenen dinamiklerden oluştuğu ve bu nedenle sağlıktaki hiçbir meslek grubunu ayırmadan adaletli bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Sağlık sistemi içerisindeki uygulayıcıların hiçbirini dışarda bırakmadan, emeğini zayi etmeden, güçlü bir zincirin halkaları gibi birbirlerine daha sıkı bağlanmaları için bu ayrımcılığın yapılacak yeni düzenlemede ortadan kaldırılmasını bekliyoruz.
Burada aslında şu hususa da dikkat çekmek gerekir ki, hekimlerin ve bütün sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin artmasında tek sebep maaş konusu değildir.
Sağlıkta şiddet, mobbing, 36 saat nöbetler, performans sistemi, 5 dk muayene süresi, zedelenen itibarları ve emeklerinin karşılığını alamamak hekimleri ve sağlık çalışanlarını istifaya sürüklüyor.İstifa eden sağlık çalışanları ise ya özel hastanelerde ve kliniklerde çalışıyor ya da yurtdışına yerleşiyor. Henüz fakülteyi bitirmemiş olan sağlık çalışanlarının bile yurt dışına göç etmeyi düşünmesi ise yaklaşmakta olan sağlık çalışanı krizinin habercisi. Bunun sonucunda ise sağlık hizmetine ulaşamamanın faturasını maalesef halk ödemek durumunda kalacak.

Sağlıkçılarımızın, halka hizmet edebilmesi için motivasyonlarını arttırıcı çalışmalarda bulunmak, şiddete uğramamaları için tedbirler almak, zedelenen itibarlarını düzeltmeye yönelik adımlar atmak, maaşları konusunda adil ve hak ettikleri şekilde düzenlemeler yapmak artık mecburidir.Aksi takdirde sağlıkta ciddi bir krizle baş başa kalacağımızı kimse unutmasın." dedi.

Bakmadan Geçme