Kaos ortamı oluşturulmaya çalışılıyor

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Edem, birtakım anlayışların Elazığ'da kaos oluşturmaya çalıştığını söyledi.

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Edem, deprem nedeniyle Elazığ'daki esnaflara kredi verecek bankaların Hazine ve Maliye Bakanı'nın talimatına uymadığını söyledi.

Erdem, düzenlediği basın toplantısında, deprem nedeniyle Elazığ esnafının zor bir süreçten geçtiğini, esnafların biran önce toparlanabilmesi için gece gündüz çalıştıklarını kaydetti.

Deprem gününden buyana devlet erkanının, tüm kurum ve kuruluşların Elazığ'da gerekli çalışmaları yürüttüğünü vurgulayan Erdem, bu süreçte esnaflara verilecek faizsiz kredilerin büyük önem taşıdığını aktardı.

Kredilerin ödenmesi noktasında bankaların uygulamalarını eleştiren Başkan Cemil Erdem, "Hazine ve maliye Bakanımız Elazığ'a geldiğinde basın açıklamasında Elazığ esnafına 50 Bin TL faizsiz, bir yıl ödemesiz, 5 yıl olmak üzere kredi verilmesinin talimatını verdi. Ama maalesef bankalar sayın bakanımızın bu talimatına uymayıp, süreyi 3 yıla düşürerek ve kefil isteyerek, bir yıl da beklemeksizin verilen kredilerin ödenmesini istiyorlar. Bir de kefil istiyorlar. Şayet 5 yıl talep edilirse ipotek istiyorlar. Bu durumda sayın bakanımızın açıklamasına uyulmalıdır.Aynı zamanda KOSGEB tarafından 100 Bin TL'ye kadar verilecek olan kredilerde KOSGEB tüm müracaatları alarak 10 bankayla sözleşme yaptıkları ve KOSGEB bu 100 Bin TL'nin yüzde 90 riskini üstlendiği, bankalar üzerinde kalan yüzde 10'na ise kefil istenmektedir. KOSGEB tarafından bu çalışmaların bitmesine rağmen bankalar kredi vermeye başlamamıştır. Ayrıca bir sorun da daha önce maliye kaydı olup oda kaydı olmayan üyelerimiz bulunuyor. Oda kaydı olmayan üyeler depremden sonra gelip odalarına kayıt yapmışlardır. Bu sayı 550'yi bulmaktadır. Ancak müracaatlar neticesinde hem bankalar olsun hem kooperatifler olsun bunlar yeni oda kayıtları olduğu için kredi verilmeyeceğini söylüyorlar. Bu kardeşlerimize de kredi verilmesini talep ediyoruz. Bu konuda yaşanan olumsuzluklar ve keyfi uygulamaları belirtmek gerekiyor. Burada esnafın kredi ihtiyacının karşılanmasının gecikmesinin sebebi bunlar olduğunu anlatmak gerekir." şeklinde konuştu.

KAOS ORTAMI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR
Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle bir kısım esnafın ve birtakım anlayışların Elazığ'da kaos oluşturmaya çalıştığını belirten Cemil Erdem, "Uygulamadaki keyfiyetler nedeniyle ve yaşanan olumsuzlar sonucunda canı yanan bir kısım esnafımız veya bu durumu kullanmaya çalışan bir takım anlayışlar zaman zaman 'protesto yapalım, eylem yapalım, sesimizi duyuralım', sorunlarımızı böyle çözelim' gibi yaklaşımlarda bulunmakta. Bir kaos ortamı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu anlayışın ne esnafımıza ne Elazığ'a ne de ülkemize bir faydası olmayacaktır. Biz Ahi Teşkilatıyız. Ahi Teşkilatı çalışarak mücadele vererek, gayret ederek, iletişim kurarak ve sebat ederek sorunlarını çözer. Zor günler yaşadığımız bu süreçte daha aklı selim davranmak ve fevri çıkışlar yapmaktan kaçınmak gerekir." diye konuştu.

ÇOK OKUNANLAR
BUNLARA DA BAKIN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR