Seyrek: Referandumu Kabul Etmiyoruz

Elazığ'ın Maden ilçesinde heyelandan kaynaklanan sorunlar kör düğüm haline geldi.

Maden'deki sorunun çözümüne yönelik atılan tüm adımlar sonuçsuz kalırken, ilçenin taşınmasını için referandum yapılacağı gündeme geldi. Bu konuda ilçenin en büyük sivil toplum kuruluşu açıklama yaparak, referanduma karşı olduklarını duyurdu.

"VERİLEN SÖZLER AYLARDIR TUTULMADI"

Bakır Maden İçin Birlik Platformu Başkanı Süleyman Deniz Seyrek, yaptığı açıklamada, Maden ilçesinin taşınmasına ilişkin yapılması öngörülen referandumu kabul etmediklerini söyledi.

Milletvekili Metin Bulut tarafından gündeme getirilen referanduma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Seyrek, "26 Nisan'da Elazığ Valiliği'nin yaptığı heyelan duyurusunun üzerinden 174 gün geçti. Bu süre içinde halkımız birçok çelişen söz işitti, fakat hiçbir icraat göremedi. Zaman oldu ilçemizin yöneticilerine kapalı kapılar ardında söylenen sözler, sonrasında yalanlandı. Zaman oldu, halkımıza yaptırım uygularcasına yetkililerin ilçemizi ziyaretinin hemen akabinde ilçemizin giriş köprüsü kapatıldı. Halkımız 'Söz uçar, yazı kalır. Yetkililer verdikleri sözleri taahhütname olarak bize sunsun' demişti. Yetkililer de Halk devletin yetkililerine nasıl güvenmez. Biz devleti temsil ediyoruz, minvalinde sözler söylemişti. Evet. Ne yazıktır ki, aylardır verilen sözlerin tutulmaması halkımızın tavrının ne kadar yerinde olduğunu herkese göstermiş oldu." dedi.

"SORU İŞARETLERİ GİDERİLMEDİ"

Doğal Olmayan Heyelan Bölgesinde mülkü olan, yaşayan ve ticari faaliyetini sürdüren insanların kafasında soru işaretleri olduğunu belirten Seyrek, "Madenliler her şeyden önce kafasındaki soru işaretlerinin giderilmesini bekledi, bekliyor. Esnafımız malzemelerinin saklanacağı yere, banka ve bunun gibi unsurlarla olan ilişkilerine, gelecekte vaat edilen ortam, kendilerine verilecek imkânlar hakkında; mülk sahibi insanlarımız ile yaşayanlar yeni yapılaşma sürecinde barınma koşulları, yeni yapılaşma sürecinde verilecek yardımlar, gelecekte vaat edilen ortam ve şartlar hakkında somut çözüm ortaya koyulmadan kendisine gelecekteki yaşamı yönündeki soruları reddediyor. Bugüne kadar halkımıza 'Sizi mağdur etmeyeceğiz' dedikten sonra, hiçbir kula reva görülmeyen eziyeti Maden'de yaşayanlara reva görenler nasıl olur da 'Biz madenli vatandaşımızın yanındayız. Bu sorunu mini referandumda çözeceğiz' der." ifadelerine yer verdi.

"NEYİN REFERANDUMUNU YAPIYORSUNUZ?"

İlçede yapılması öngörülen referanduma ilişkin düşüncelerini açıklayan Seyrek, "Bu konunun birinci ağzı Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımızın resmi açıklamasında Referandum konusuna yer verilmemişken, Referandum da nereden çıktı? Kime, nasıl mini referandum yapılacak?

Halkımız soruyor; Devletin resmi raporlarında afetin müsebbibi ortada iken bunun ceremesini çoğunluğu emekli kesiminden oluşan Maden halkı neden çeksin? Bu şekilde mi bizi mağdur etmeyecekler? Şunu belirtmek istiyoruz ki, Ankara' dan Maden görünmez. Maden ancak yetkili ve etkililerin anlatımı sonucu Ankara' ya görünür. Bu sebeple halkımızdan gelen talepler doğrultusunda yaklaşık 6 aydır ihmalkâr olan tüm yetkililerimizi, 96 yıllık devlet gelenek ve tecrübesine sahip Türkiye Cumhuriyeti' ne layık yöneticiler olarak davranmaya çağırıyoruz. Kış mevsimine doğru yaklaştığımız bu günlerde, ümit etmediğimiz oluşabilecek her hangi bir afet durumundan Maden' de yaşayan vatandaşlarımız mesul değildir. Oluşabilecek afetten bu süreçte ihmali bulunan tüm yetkililerimiz sorumludur. 6 aylık sürecin sonunda yapılacağı belirtilen mini referandumu reddettiğimizi belirtiyor, çok yakın zamanda tüm Madenlilerin yeni bir oluşumun altında toplumsal harekete geçmesi gerektiğini belirtmek istiyoruz."

Bakmadan Geçme