Tarihi Camiler Tescillendi

Elazığ Merkez köylerinden Sarını/Altınkuşak Köyü ile Mesti/Yenikonak Köyü tarihi Osmanlı Camileri Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenerek koruma altına alındı.

Elazığ Merkez köylerinden Sarını/Altınkuşak Köyü ile Mesti/Yenikonak Köyü tarihi Osmanlı Camileri Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenerek koruma altına alındı.
Bu kararla kentin dini mimari olarak zengin geçmişine ait camiler bundan sonra uzmanlar tarafından yapılacak projeler ile restore edilip korunacak.
Çekül Vakfı Elazığ Temsilcisi tarihçi Mustafa Balaban tarafından yapılan başvuru sonucu bu camilerin tescillenmesi ve koruma altına alınması Elazığ kültür ve sanat camiasında büyük memnuniyetle karşılandı.
Yapılan başvuru ve oluşturulan bilimsel rapor doğrultusunda bu kararın alınmasını, kentimiz adına çok sevindirici bir gelişme olarak değerlendiren Balaban; korumaya alınan camilerle ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu…
Çekül Vakfı Elazığ Temsilcisi Mustafa Balaban tescili yapılan tarihi camilerle ilgili aşağıdaki açıklamayı yaptı;
"Yenikonak ( Mesti) Köyü Camii, Elazığ-Baskil ilçesinde, Elazığ-Baskil karayolunun 10. Km.Kuzeye döndükten sonra 3 km. mesafede yer alan Yenikonak (Mesti) köyünün merkezindedir. Cami mihrabında yer alan kitabeye göre H. 1115/M. 1703 yılında inşa edilmiştir. Planı: enine dikdörtgen planlı, ahşap düz tavanlı bir camidir. Kuzey cephesinde yer alan yuvarlak taş kemerli bir kapı ile harim bölümüne girilir. Harim, ayaklara bindirilmiş sivri kemerli iki sıra ayak ile üç sahına ayrılmıştır. Giriş aksında kesme taştan bir mihrabı yer alır. Orta sahının doğu duvarında ahşaptan bir vaiz kürsüsü bulunur. Sonradan dışı mantolanmış olup beton payandalar ile desteklenmiştir. Minare sonradan eklenmiştir. Kayda değer bir süslemesi yoktur. Caminin iç mekanında bulunan tarihi taş kemerler ile orijinal kitabesi bugüne kadar korunarak gelmiştir. Özellikle kitabesinde çötelizadelerin yaptırdığı bir camii olmasından dolayı vakfiyesininde olduğunu düşünmekte ve bu yönde araştırmalarımız devam etmektedir. Yaklaşık 320 yıla yakın bir tarihsel geçmişe sahip tarihi camimiz yakın zamanlarda birçok onarım görerek orijinal görünümünden uzaklaşmıştır. Tescillendiği aylarda depreminde etkisi ile tarihi yapıda ciddi hasarlar meydana gelmiştir. Bundan dolayı acil olarak restorasyonunun yapılması gerekmektedir.

Ürünveren (Sarını) Köyü Camii, Elazığ il merkezine yaklaşık 20 km. kuzeybatısında yer almaktadır. Köy girişinde, Beyzade konağına yaklaşık 50 m. mesafededir.
Ahşap üzerine yakma tekniğiyle yazılan Osmanlıca bir kitabesi vardır. Kitabeye göre H. 1313 / M. 1895 yılında inşa edilmiştir. Ancak kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir.
Planı: Kareye yakın kuzey güney yönlü dikdörtgen planlı bir yapıdır. Batı cephesinin kuzey duvar bitiminde yuvarlak kemerli kesme taştan yapılma bir kapı ile avlu şeklinde düzenlenmiş kuzeydeki ön mekana girilmektedir. Avlu olduğu anlaşılan kuzeydeki son cemaat önündeki aralık özgün halini yitirmiştir. Oldukça geniş sivri kemerli bir açıklık ile cami son cemaat yerine girilir. Son cemaat yerinin batı kısmına sonradan pimapenden kadınlar bölümü yapılmıştır. Harime asıl giriş kuzey duvarın orta yerindedir. Ancak sonradan ahşap sunta ile kapatılarak giriş kuzey duvarın doğu köşesine alınmıştır. Harim, enine beden duvarlarına kadar geniş iki sivri kemer içerisine alınmıştır. Kemerler dıştan ikişer payanda ile desteklenmiştir. Harim bölümü dikine tek sahınlı bir görünüm arz etmektedir. Kıble duvarının ortasında düzgün kesme taştan yapılma bir mihrabı bulunur. Ancak taş mihrabın üzeri sonradan fayans ile kaplanmıştır. Fayanslar sökülürse orijinal mihrap asıl haliyle ortaya çakabilecek sağlamlıktadır. Örtüsü ahşap düz tavanlıdır. Kayda değer bir süslemesi yoktur. Çevredeki konaklar ile aynı malzemeden inşa edilmiştir. kemerler, kapılar ve mihrap düzgün kesme taştan yapılmış, kalan yerler moloz taştan inşa edilmiştir. sonradan eklenen sac bir çatı ile kapatılmıştır."


ÇOK OKUNANLAR
BUNLARA DA BAKIN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR