Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanları Toplantısı Elazığ'da yapıldı

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından her yıl farklı bir bölgede düzenlenen Bölgesel İl Birlik Başkanları Toplantısı bu yıl Elazığ'da gerçekleştirildi.  

Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanları Toplantısı Elazığ'da yapıldı

HABER: VEDAT YETİK

Arı Yetiştiricileri Bölgesel İl Birlik Başkanları Toplantısı Elazığ'da yapıldı.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından her yıl farklı bir bölgede düzenlenen Bölgesel İl Birlik Başkanları Toplantısı bu yıl Elazığ'da gerçekleştirildi.  

Elazığ Arıcı Yetiştiricileri Birliği'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin,  Elazığ, Adıyaman, Ağrı, Amasya, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Kırşehir, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Van ve Yozgat Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanları katıldı. 
Elazığ Su Ürünleri Araştırma Merkezinde yapılan toplantıda Türkiye'deki arı yetiştiriciliğinin geleceği ve sorunları görüşüldü. 

SORUNLARI VE TALEPLERİ BAKANLIĞA İLETECEĞİZ
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin yaptığı açıklamada, "Pandemi nedeniyle Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerimizde toplantımızı yapamadık. Bu istişare toplantımızda Birliğimizin yaptığı çalışmalar, yapması gereken çalışmalar ve ileriye dönük Türkiye ve uluslararası arıcılık ilişkileri konusunda çalışmaları arz ettik. Bunun yanında illerimizde arıcılarımızın karşılaştıkları sorunları burada masaya yatırıp, notlarımızı alıp Bakanımıza ve Genel Müdürlüklerimize arz edeceğiz." dedi.

"VERİMLİ ALANLARI KATLETTİK"
Türkiye'nin arı varlığı bakımından dünyada 2. sırada yer aldığını ancak bal üretiminde gerilerde yer aldığını belir Başkan Ziya Şahin, "Bunun sebebi; 2003-2004 yıllarına baktığımız zaman Türkiye'deki arı varlığı 4 Milyon. Bugün 8 Milyon. Erdenik bitkileri yönünden en zengin ülkelerden biriyiz. Ancak biz hep arıya yatırım yaparken, arı sayısını artırırken, verimli alanları katlettik, verimli alanları oluşturamadık. Çin'de bir kilometrekareye 1 kovan düşmüyor. Türkiye'de 10 kovan düşüyor. Böyle bir bal üretimi olur mu? Dolayısıyla öncelikle bal üretim alanlarına ihtiyacımız var. Buradan Tarım ve Orman Bakanımıza sesleniyoruz.  Bu konuda raporlarımızı sunacağız" şeklinde konuştu. 

"FAZLA BALI SATMAMIZ "
Türkiye'de yıllık 110 Bin ton bal üretildiğini, bunun 80 Bin tonunun tüketildiğini aktaran Şahin, "Kalan 30 Bin balı satmamız lazım. Sadece çam balı satarak bu iş olmaz. Pazarı dengeleyebilmek için ürettiğinizin tükettiğinizden üstünü satmanız lazım. Bunun için yurt dışına balı satmak durumundayız. Bunun için Birlik olarak Ar-Ge çalışması yapıyoruz.  Balımızın dünya pazarında var olabilmesi için izo standartlarını oluşturmamız lazım. Biz bunun çalışmasını yapıyoruz. Kuru kuruya tanıtım olmaz. Herkes sıkı dursun, Türkiye 2-3 yıl sonra Ayçiçeği balı da satacaktır, çiçek balı da satacaktır. Biz izo standartlarını oluşturmaya çalışıyoruz. Projelerimize emek veren bilim insanlarımıza, yetkililere teşekkür ediyorum. 12 Bin endemik bitkiye sahip olan Türkiye 3-4 yıl sonra çiçek balıyla dış pazara gittiği zaman herkes şapkasını çıkarıp koyacaktır." ifadelerine yer verdi. 

HEDEFİMİZ YURT DIŞI PAZARI
Türkiye arıcılar Birliğinin hedefinin yurt dışı pazarı olduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu: "Bundan sonra Türkiye Arıcılar Birliğinin, illerdeki birliklerimizin hangi projelerle öne çıktıkları yönünde bakarak bu projelerin ana teması yurt dışı pazardır. Biz yurt dışı pazarında Türk arıcısının emeklerini var edebilmek için çalışıyoruz."

"BAL ÜRETİMİ VE İHRACATINDA EKSİKLERİMİZ VAR"
Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay ise yaptığı açıklamada, "Bu toplantıda, bölgedeki arıcılığı, arıcığın sorunlarını, bundan sonra arıcılık için ne yapılması gerektiğini görüştük. Bu toplantıdaki amacımız, Türkiye arıcılık kapasitesi bakımından dünyada ikinci, üretim olarak dünyada 4. veya 5. sırada yer almaktadır. Bal ihracatına baktığımız zaman, üretim noktasına baktığımız zaman çok eksiklerimiz görülmektedir. Biz de pandemi sürecinde şunu  gördük ki arı ve arı ürünleri çok önem arz etmektedir. Bu süreçte bal ve arı ürünlerine çık ciddi rağbet oluştu.Bu konudaki çalışmalar görüşüldü.  Bizler bu toplantının ülke ve bölge arıcılığına hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 
 
 
 
 

Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanları Toplantısı Elazığ'da yapıldı
Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanları Toplantısı Elazığ'da yapıldı
Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanları Toplantısı Elazığ'da yapıldı