Arslan: 6. Bölge destekleri Elazığ'da en az 5 yıl süreyle uygulanmalı
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen Yatırımlara Uygulanan Güncel Teşvikler Bilgilendirme Toplantısı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, teşviklerde ilin hep bir mücadele vererek gecikmeli olarak sistemden yararlandığını belirterek, “İlimizin bütününde 6 bölge desteklerinin en az 5 yıl süreyle uygulanmaya alınması iş dünyamızın beklentisidir” dedi.
Toplantıya iş dünyasından yoğun ilgi…
Elazığ TSO Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıya Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, F.Ü.Rektörü Prof.Dr. Fahreddin Göktaş, Elazığ TSO Meclis Başkanı Ahmet Yaşar, Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, Kamu kurumlarının müdürleri, STK ve iş dünyası temsilcileri katıldı.
Teşvikler Elazığ için çok değerli…
Toplantının açılış konuşmasını yapan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, teşviklerin ilin kalkınma ve gelişmesinde çok önemli bir rolü olduğunu, 24 Ocak 2020 depremi sonrasında yaraların sarılması anlamında da çok büyük anlam taşıdığını belirtti. Başkan Arslan konuşmasında, “Elazığ depreminin ilin sosyo-ekonomik yapısına etkileri dışarıdan pek anlaşılır gibi algılanmadı. Bunu bugün Sayın Genel Müdürümüz ile hem şehir hem de OSB ziyaretinde kendileri de müşahede ettiler. İlimizde 20 binin üzerinde deprem ve kentsel dönüşüm kapsamında yapı stoku yenilendi. Yaklaşık 5 bin işyeri yıkıldı. 100 bine yakın insan yerinden oldu. Dolayısı ile bu büyük felaketin devletimizin ve milletimizin çok büyük destek ve özverileriyle şoku atlatılarak hayat normalleşti.
Ancak, ekonomi ve ticarette taşların yerine oturabilmesi için destek mekanizmalarının devamlılığı çok önemli. İşte burada teşvikler çok kritik bir rol oynuyor. Elazığ teşvik yasasında hep bıçak sırtında kaldı. Ya sisteme çok geç dahil edilerek faydasını göremedi veya çok büyük emekler verilerek kısa vadeli desteklerden istifade edebildi. Biz Sayın Genel Müdürümüzden özellikle karar alma sürecinde ilimizin ihtiyacını yerinde görebilmesi anlamında bugünkü toplantıyı çok önemsiyorduk. Sağolsunlar bizleri kırmayarak bugün iş dünyamızla buluştular.
Valiliğimiz öncülüğünde Fırat Kalkınma Ajansımızla birlikte ilimizin teşvik yasasındaki yerinin ne olması gerektiği ile ilgili olarak bilimsel veriler ışığında kapsamlı olarak dosyamızı hazırladık. Siyasetçilerimizin de destekleriyle 31.12.2021 tarihinde süresi dolacak olan 6. Bölge desteklerinden ilimizin ilçeleriyle birlikte bütün olarak en az 5 yıl sürecek şekilde teşviklerin devam etmesini iş dünyası olarak beklemekteyiz. İlimizde yatırım, istihdam ve ihracatın artarak büyümesi ve depremin tüm olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması ancak bu desteklerle mümkün olacaktır.
Biz iş dünyası olarak ekonomideki anlık dalgalanmaların ve kurlardaki değişimlerin geçici olduğuna inanıyor ve Ülkemizin gücüne inanıyoruz. OSB ziyaretimizde Sayın Genel Müdürümüzün de gördüğü gibi iş dünyamız yatırım planlarından vaz geçmiş değil. Bu nedenle umuyoruz ki, teşviklerde Elazığ bu kez geçmiş yıllarda yaşadığı hayal kırıklıklarına uğramadan yoluna devam edecektir. Ben bu düşüncelerle toplantının iş dünyamıza hayırlı olmasını diliyor, Sayın Genel Müdürümüze destek ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Elazığ potansiyeliyle büyümesini sürdürecek bir il…
Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman’da yaptığı değerlendirmede, Ülkemizde teşviklerin çok titiz çalışmalar ve kriterlerle belirlendiğini ifade ederek, “Bugün bir çok ülke, Türkiye’deki teşvik sisteminin metodolojisinden istifade ederek kendilerine uyarlıyor. Teşvikler, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının ortadan kaldırılması ile birlikte, yöreye özgü potansiyelin ekonomik değer haline getirilmesi, yatırımların özendirilmesi ve buna bağlı olarak işsizlik sorunun çözümü ve ihracatı teşvik etmektedir. Ülkemizin dışa bağımlı olduğu ürün ve hizmetlerinde teşviklerle yerelde üretilmesini hedefleyen sistem son derece başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Elazığ bu anlamda çok önemli potansiyelleri olan bir şehir. Yaklaşık iki aydan beri buradayım. Hem üretim hem ticaret yapan kesimlerle yaptığımız görüşme ve ziyaretlerde Asilhan başkanın da ifade ettiği gibi iş dünyasının iştahını gördüm. Devlet millet kaynaşması ile depremin yaraları çok şükür hızlı bir şekilde sarıldı. Şimdi hayatın normalleşmesi ve ticaretin çarklarının dönmesi için odaklanmış durumdayız. Elazığ artık depremi ve bu söylemi geride bırakarak önüne bakmalıdır. Bunu iş dünyasında görmüş olmak bizleri mutlu ediyor. Ankara’dan taşraya bürokratlarımızın gelerek yerelde gözlem yaparak karar verme süreçlerinde etkin olunmasını çok önemsiyorum. Bu nedenle bugünkü toplantının da ilimiz adına çok değerli olduğuna inanıyorum. Ben bu düşüncelerle, Ticaret ve Sanayi Odamıza bu güzel organizasyona ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyor, Sayın Genel Müdürümüzü de ilimizde ağırlamış olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.
FKA Genel Sekreteri Yoğunlu’dan sosyo-ekonomik değerlendirme sunumu…
Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.A.Vahap Yoğunlu’da toplantıda bir sunu yaparak Elazığ’ın sosyo-ekonomik durumu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Yoğunlu teşviklerin Elazığ’da sanayileşmenin dinamik ve itici gücü olduğunu ifade ederek, Ajans olarak kurumlarla birlikte Elazığ için yapılan çalışmalar ve projelerle ilgili bilgiler verdi.
Şahin: Elazığ 2022’de yatırımlarda sıçrama yapacaktır…
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin Türkiye’de uygulanan teşvik yasası hakkında detaylı bir sunum yaparak, sağlanan destekler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Elazığ’ın son 20 yıl içerisinde 430 teşvik belgesi aldığına dikkat çeken Şahin, “Bu teşviklerden 330’unun yeni yatırımlar olması bu şehir adına çok değerli olmuştur. Elazığ hakikaten potansiyeli yüksek bir il. Bu anlamda teşviklerden de en fazla yararlanan illerimizden biri konumunda. İçinde bulunduğumuz 2021 yılının ilk 11aylık döneminde 36 belge alınmış. Bu tablo Sayın Başkanımızın da ifade ettiği gibi iş dünyası depremin olumsuz yansımalarını geride bırakarak işine odaklandığını gösteriyor.
İlin ihracat rakamlarına baktığımızda da son 20 yıldaki sanayi tesislerinin şehri taşıdığı noktayı görüyoruz. Üretim olmadan ne istihdam ne de ihracattan söz edebiliriz. Ben bu anlamda 2022 yılının Elazığ adına teşvik belgelerinde çok özel bir yıl olacağına inanıyorum. Bakanlığımızın da destekleriyle hızla tamamlanma aşamasına gelen TEKNOVA OSB ve Tarıma Dayalı Besi OSB çok önemli çekim merkezi olacaktır. Teşviklerin itici gücü ile bu alanların kısa sürede yatırımlarla dolacağını bekliyoruz.
Sayın Başkanımızla birlikte hem şehri hem de OSB’de yer alan işletmelerimizi ziyaret ettik. Bakanlığımızın vermiş olduğu her bir teşvikin burada karşılık bulmuş olması son derece sevindirici. Bu desteklerimiz devam edecek ve Elazığ çok daha büyük yatırımlarla hedeflerini büyütecektir. Ben bu düşüncelerle bugün sizlerle birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü olarak her zaman sizlerin yanınızda olduğumuzu belirterek, saygılarımı sunuyorum” dedi.