Ayhan'dan gübre fiyatlarına ilişkin açıklama

Dünyada devam eden gübre krizi, Türkiye'yi de olumsuz etkiliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası Türk Lirası mevduat hesaplarının getirisinin döviz getirisi altında kalması durumunda aradaki farkın ödeneceğini açıklamasının ardından, kurda hızlı bir düşüş yaşanırken, gözler düşecek yem ve gübre fiyatlarına çevrildi.

Ayhan'dan gübre fiyatlarına ilişkin açıklama

Dünyada devam eden gübre krizi, Türkiye’yi de olumsuz etkiliyor.  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası Türk Lirası mevduat hesaplarının getirisinin döviz getirisi altında kalması durumunda aradaki farkın ödeneceğini açıklamasının ardından, kurda hızlı bir düşüş yaşanırken, gözler düşecek yem ve gübre fiyatlarına çevrildi. Ancak kurdaki belirsizlik korkusunun devam etmesinden dolayı indirimli fiyat listelerini yayınlayamayan yem ve gübre firmaları, bayilere ancak kısa dönemli ve sınırlı satış yapabiliyor.

Bazı Yem Üreticisi Firmaların Torba başına 20 TL, 30 TL indirim yaptık açıklamalarını hep birlikte izlediğimiz bu günlerde,  Kurdaki düşüşle birlikte TL’nin değerlenmesi yem ve gübre sektöründe ay sonunda borç ödemesi yapacak firmalarda büyük bir rahatlamaya neden olurken, firmalar satış ayağında yeni fiyat listelerini de oluşturmaya başladı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bitki Koruma ve Besleme Uzmanı Ramazan Ayhan şunları söyledi:

FİRMALAR KURDAKİ BELİRSİZLİK KORKUSUNDAN DOLAYI İNDİRİMLİ FİYAT LİSTELERİNİ YAYINLAYAMIYOR
“Bazı yem üreticisi firmalarımızın torba başına 20 tl, 30 tl indirim yaptık açıklamalarını hep birlikte izlediğimiz bu günlerde kurdaki düşüşle birlikte TL’nin değerlenmesi yem ve gübre sektöründe ay sonunda borç ödemesi yapacak firmalarda büyük bir rahatlamaya neden olurken, firmalar satış ayağında yeni fiyat listelerini de oluşturmaya başladı. Ancak kurdaki belirsizlik korkusunun devam etmesinden dolayı indirimli fiyat listelerini yayınlayamayan yem ve gübre firmaları, bayilere ancak kısa dönemli ve sınırlı satış yapabiliyorlar.” 

GÜBRETAŞ PİYASAYI ÇİFTÇİ LEHİNE REGÜLE ETTİ
“Ayrıca, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinden yapılan açıklamaya göre, kooperatif, döviz kurlarında geçen haftalarda yaşanan artışları iştiraki GÜBRETAŞ aracılığıyla gübre fiyatlarına aynı oranda yansıtmayarak, piyasayı çiftçi lehine regüle etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kur Korumalı TL Mevduatı" açıklaması öncesinde piyasaya göre ton başına 3 bin 800 liraya varan avantajlı fiyatlar oluşurken, söz konusu durum, döviz kurlarındaki düşüş trendiyle birlikte piyasanın gübre fiyatlarını indirmesinde de en önemli etken oldu."

GÜBREDE GÜZEL BİR GELİŞMEDE TARIM KREDİ KOOPERATİFİNDEN GELDİ 
“Gübre fiyatlarındaki artışlara karşı piyasayı regüle eden Tarım Kredi, ülkenin gıda güvenliğine verdiği önemi ve çiftçilerin yanında olduğunu göstermek adına 25 Aralık 2021 tarihi itibarıyla kimyevi gübrelerde ton başına 1100 liraya varan, yavaş salınımlı gübrelerle damla sulama ve yaprak gübrelerinde ise ortalama yüzde 20 indirim yaptı…”

BU İNDİRİM MUTLAKA PİYASA FİYATLARINA YANSIYACAKTIR… 
 “Yeni açılan Tarım Kredi Koop. Marketlerinin raf fiyatları ile piyasa fiyatlarını regüle etmesi amaçlandıysa da, şu an cazip bir fiyat tablosu maalesef yok… Ancak, ülkemiz Ekonomisi güçlü ve bu durumun mutlaka üstesinden geleceğiz… Ülkemizde Doların hızla artması, piyasaların hızla yükselmesi ile mücadele edilen bu günlerde, oluşan olumsuzluklarla topyekûn mücadele edilmesi gerekir diye düşünmekteyim… Bu indirim mutlaka piyasa fiyatlarına da yansıyacaktır”

GÜBRE KULLANIMININ AZALTILMASI, ÖNÜMÜZDEKİ SEZON CİDDİ REKOLTE KAYIPLARINA NEDEN OLUR
"Dünyada devam eden gübre krizi, Türkiye’yi de olumsuz etkiliyor. Döviz kaynaklı fiyat artışları nedeniyle çiftçiler gübreye erişemiyor ve ürün ekiminde gübre kullanımında azaltmaya gidiyor. Başta buğday olmak üzere birçok üründe ekim esnasında atılması gereken gübre yüzde 50 daha az kullanılıyor. Gübre kullanımının azaltılmasının, önümüzdeki sezon ciddi rekolte kayıplarına neden olması bekleniyor."