Ayhan: Süt ineklerinin kontrolsüz kesiminin önüne geçilmeli

Mühendis, Teknik Ziraat Danışmanı, Bitki Koruma, Besleme Uzmanı Ramazan Ayhan, hayvan varlığının korunması ve sürdürülebilir hayvancılığın tesis edilebilmesi amacıyla gebe veya damızlık değeri taşıyan dişi hayvanların kesimlerinin önlenmesi gerektiğini söyledi.

PAYLAŞ

Mühendis, Teknik Ziraat Danışmanı, Bitki Koruma, Besleme Uzmanı ve aynı zamanda besi çiftliği İşletmecisi Ramazan Ayhan, Türkiye'de ilimizde hayvancılığın en temel sorununun süt ineklerinin kontrolsüz kesimi olduğunu söyledi.

Ayhan, yaptığı açıklamada, çiğ süt fiyatlarına geç elen artış ve  kırmızı et fiyatının yüksek olması nedeniyle bir süreden beri süt ineklerinin kesildiğini söyledi.

Süt ineklerinin kontrolsüz kesiminin önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Ayhan, hayvan varlığının korunması ve sürdürülebilir hayvancılığın tesis edilebilmesi amacıyla gebe veya damızlık değeri taşıyan dişi hayvanların kesimhanelerde kesimlerinin önlenmesinin şart olduğunu vurguladı.

Ayhan açıklamasında; “Ülkemizin et ve süt ihtiyacının karşılanmasında temel unsur olan gebe veya damızlık değeri taşıyan dişi hayvanların kesimlerinin yaptırılmaması gerekiyor.  Bu konuda mutlaka İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon kararı alınması lazım. Özellikle Serbest veteriner hekimlerimiz tarafından düzenlenen bir raporla kesime gelen hayvanların damızlık değerini yitirip yitirmediğinin belirlenmesi ve bunun kesimhanede görevli resmi ya da yetkilendirilmiş veteriner hekimler tarafından kontrol edilmesi, uygun görülmesi halinde hayvanların kesimine izin verilmesi gerekiyor. Hayvan varlığımızın korunması ve sürdürülebilir hayvancılığın tesis edilebilmesi amacıyla gebe veya damızlık değeri taşıyan dişi hayvanlarımızın kesimhanelerde kesimlerinin önlenmesi şarttır” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN