Balıkların ölüm nedeni belli oldu

Hazar Gölünde yaşanan balık ölümlerinin nedeni belli oldu.

PAYLAŞ
Güncel Haber 23 -

Haber: Vedat Yetik

Hazar Gölü'nde yaşanan balık ölümlerinin nedeni belli oldu.

Elazığ'ın Sivrice ve Maden ilçeleri sınırları dahilinde bulunan Hazar Gölü'nde Haziran ayında balık ölümü olayı yaşanmıştı. Gölde meydana gelen balık ölümleri şaşkınlık ve tedirginlik yaratmıştı. 

Vatandaşların ihbarı ve basında yer alan haberler üzerine harekete geçen Elazığ İl Tarım Müdürlüğü, balık ölümlerinin araştırılması için çalışma başlattı. 

Çalışma kapsamında Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlileri, Elazığ Veteriner Kontrol Ensitütü Müdürlüğü balık hastalıkları birimi görevlileri ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik elamanlarından oluşan ekip Hazar Gölünden su ve balık numuneleri alarak incelemeye aldı. Numuneler ayrıca incelenmek üzere İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne ve  Erzincan İl Kontrol Laboratuvarına da gönderildi. 

NUMUNE VE ANALİZ SONUÇLARI BELLİ OLDU
Yaklaşık bir ay süren incelemelerin ardından numune ve analiz sonuçları belli oldu. 
Alınan bilgiye göre, Hazar Gölü su numunesinde fiziksel, kimyasal veya pestisitten kaynaklı balık ölümüne neden olacak herhangi bir sonuç görülmedi. Balık numunelerinin analiz sonuçlarında ise ölüme yol açacak düzeyde ve  türde bir bakteriyolojik, patolojik ve virolojik etmen tespit edilmedi.

MEVSİMSEL DEĞİŞMELERDEN KAYNAKLI STRESE BAĞLI ÖLÜM
Balık ölümlerinin bölgeden suya karışan yağmur suları, gölün su seviyesinde yaşanan yükselme, mevsimsel değişmelerin etkisi sonucunda suda sıcaklık, oksijen, Ph, askıda katı madde gibi parametrelerde ani değişmelerle özelikle yumurtlama döneminde direnci düşen ve sığ alanlarda bulunan anaç balıklarda strese bağlı ölümlere yol açtığı öğrenildi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN