Beyin kanamalarına dikkat

Fırat Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emrah Aytaç, beyin kanamaları hakkında bilgiler verdi.

Beyin kanamalarına dikkat

Prof. Dr. Emrah Aytaç, Hemorajik inme;  yani beyin kanamalarının beyni besleyen damarların ani yırtılması sonucu ortaya çıkan kalıcı nörolojik fonksiyon bozukluğu olduğunu, İki tür beyin kanamasının olduğunu, daha çok hipertansiyon sonrası görülen beyin parankimi’nin içerisinde olan kanamalar ve beyin baloncuklarının patlaması sonucu oluşan kanamalar şeklinde olduğunu, beyin kanamalarının tüm inmelerin yüzde yirmilik kısmını oluşturduğunu, bunun yaklaşık yüzde on beşlik kısmının parankimal intraserebral hemoroji (yani beyin dokusu içinde olan kanama) beyin kanamalarının oluşturduğunu, yaklaşık yüzde beşlik kısmını ise subaraknoid (yani beyin zarları arasına olan kanama) kanamaların oluşturduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Aytaç, beyin baloncuğu sonrasında ortaya çıkan beyin kanamalarında hastaların dikkatli olması gerektiğini, bu beyin kanamalarının şiddetli baş ağrısı ile başladığını, hastanın hayatında daha önce hiç hissetmediği kadar şiddetli baş ağrısı hissettiğini ifade ederek bunun yanında, bulantı, kusma ve bilinç bozukluğu oluştuğunu, baloncuğa bağlı olarak gelişen beyin kanamalarında bazen kanama olmadan bir ay öncesine kadar dayanan öncül baş ağrıları ile hastanın kendilerine başvurduğunu bu açıdan dikkatli olunmasının önemini vurguladı.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emrah Aytaç, beyin baloncuklarının kanaması durumunda bu hastaların yüzde onluk kısmının kanama olur olmaz hayatlarını kaybettiklerini, geriye kalan yüzde ellilik kısmın da bir ay içerisinde hayatlarını kaybettiklerini, çok ölümcül seyreden bir hastalık olduğunu, kanayan veya kanamayan beyin baloncuğunun tespit edildiğinde o baloncuğun kapatılması ya da cerrahi işlem ile klipsleme denilen işlem ile baloncuğun ortadan kaldırılması gerektiğini, diğer bir tedavisinin ise kasıktan girilerek baloncuğun tespit edilerek metal örgüler ile baloncuğun kapatılması işleminin yapıldığını ve bu yöntemin hastalarda hayat kurtarıcı bir işlem olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Emrah Aytaç, yeni başlayan baş ağrısı, bilinç bulanıklığı ve ateş gibi belirtileri olan hastaların hiç vakit kaybetmeden acil servislere başvurmaları gerektiğini söyledi.