CHP'li 6 Milletvekili Elazığ'a Geldi

Cumhuriyet Halk Partili 6 Milletvekili, tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunları yerinde tespit etmek ve çiftçileri dinlemek amacıyla Elazığ'a geldi. 

PAYLAŞ
Güncel Haber 23 -

Cumhuriyet Halk Partili 6 Milletvekili, tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunları yerinde tespit etmek ve çiftçileri dinlemek amacıyla Elazığ'a geldi. 

CHP Elazığ milletvekili Gürsel Erol, Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu ve Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP Elazığ İl başkanlığında basın açıklaması yaparak ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, parti genel merkezlerinin Türkiye'de 19 ilde tarım ve hayvancılık politikalarının sorunlarının tespitiyle ilgili araştırma çalışması yaptığını kaydetti. 

EROL: "SORUNLARI YERİNDE TESPİT EDECEĞİZ"
19 İl içerisinde Elazığ'ın da yer aldığını belirten Milletvekili Erol, "Genel merkezimizin görevlendirdiği milletvekili arkadaşlarımızla beraber Elazığ'da tarım politikalarını belirlemek tarım politikalarıyla ilgili çiftçilikle ve hayvancılıkla uğraşan hemşehrilerimizin sorunlarının tespitiyle ilgili Elazığ'dayız. Genel merkezimiz 19 ilde tarım politikaları ve hayvancılık politikalarının sorunlarının tespitiyle ilgili 19 il tespit etti. Bu 19 il arasında Elazığ da var. Elazığ tarım potansiyeli olan bir kent. Ovaları olan, 3 tarafı sularla çevrili bir kent. Elazığ'ın ovalarının değerlendirilmesi, Elazığ'da çiftçilik yapan, tarımla uğraşan hemşehrilerimizin sorunlarının tespitiyle ilgili bugün buradayız. Hem alanda çalışma yaparak köyleri ziyaret edeceğiz, vatandaşlarımızı ziyaret edeceğiz, sorunları yerinde tespit edeceğiz ve dinleyeceğiz. Sadece tarımla ilgili bir gezi olmayacak. Aynı zamanda deprem bölgelerini de ziyaret edeceğiz. Depremzedelere yapılan evleri bölgede ziyaret edeceğiz. Vatandaşlarımızın deprem süreciyle ilgili sıkıntılarının tespitiyle ilgili de çalışmalar yapacağız." diye konuştu. 

GAYTANCIOĞLU: İKTİDAR ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMİYOR
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise yaptığı açıklamada, çiftçilerin üretim yapmada büyük sıkıntılar yaşadığına dikkat çekerek, iktidarın üreticileri desteklemediğini ifade etti. 
Çiftçilerin borç döngüsüyle işlerini yürüttüğüne dikkat çeken Gaytancıoğlu, "Tarımsal desteklemelere baktığımızda iktidarda bulunan ve muhalefette bulunan partilerin 2006 yılında uzlaşarak yapmış oldukları bir Tarım Kanunu var. Tarım Kanunun en önemli maddelerinden bir tanesi 21. maddedir. Bu madde şunu der; çiftçiye gayri safi milli hasılanın yüzde 1'inden az destek verilemez. Bu ne demek; Türkiye'de bir yılda herkesin kazandığı paranın yüzde 1'i çiftçiye destek olarak verilir. Ancak iktidarda bulunan parti 2006 yılından bugüne çiftçiye hak ettiği alın terinin karşılığını ödemediği için çiftçinin alacağı bugün 170 Milyar Liraya ulaşmıştır. Düşünün ben size söz veriyorum, size destek vereceğim diyorum, siz de eve gidiyorsunuz ona göre harcama yapıyorsunuz, ona göre üretiminizi planlıyorsunuz. Ancak ben sizin alacağınızın yarısını ödüyorum. Ne yaparsınız? Bir kere idare edersiniz. İki kere idare edersiniz. Ama 14 yıldan beri çiftçimiz idare edemez duruma gelmiştir. Çiftçinin yapacak başka işi olmayınca ne yapacak? Üretmek için çareler arayacak. Borçlanma yoluna gitmiştir. Kooperatiflere, bankalara, aracılara, tefecilere gitmiştir. Bizim için önemli olan rakamlardır. 2002 yılında çiftçinin 1 Milyar Lira borcu varken, bugün 160 Milyar Lira'ya çıkmış bir borçlulukla karşı karşıya. Çiftçi üretmek istiyor, ısrar ediyor ama borçlanarak bunu karşılayabiliyor. Peki ısrar etmeyen çiftçi ne yapmıştır? Köyden kente göç etmiştir.  İki seçenekli bir yok. Üretmeyi deneyen çiftçi borçlanmış, üretmekten vazgeçen çiftçi de köyden kente göç ederek tarlaları boşaltmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi bu konuya çok önem veriyor. Çünkü gelecek nesilleri de beslemek zorundayız. Nüfusumuz artıyor. Turizm ülkesiyiz. Gelenleri de beslememiz lazım. Dolayısıyla üretim politikalarını devreye koymamız lazım. ama iktidar ne yapmıştır; gümrük vergilerini sıfırlayalım, ithalat yapalım demiştir. İyi yapalım ama bizim çiftçimizin kazanacağı parayı başka ülkelerin çiftçileri kazanmaya başlamıştır." diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN