Elazığ Barosu Tasarıya Karşı Çıktı

Elazığ Barosu Başkanı Mustafa Yentür ve Baroya kayıtlı bazı avukatlar, Elazığ Adliyesi önünde bir araya gelerek, baroların seçim usulünün değiştirilmesine yönelik tasarıya karşı çıktı. 

Elazığ Barosu Tasarıya Karşı Çıktı

Haber: Vedat Yetik

Elazığ Barosu Başkanı Mustafa Yentür ve Baroya kayıtlı bazı avukatlar, Elazığ Adliyesi önünde bir araya gelerek, baroların seçim usulünün değiştirilmesine yönelik tasarıya karşı çıktı. 

Burada konuşan Elazığ Baro Başkanı Mustafa Yentür, TBMM’ye sunulan tasarının avukatlardan ve Barolardan görüş alınmadan, sivil toplum kuruluşlarının, platformların  inisiyatifine bırakılarak düzenlenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Yentür ayrıca, yapılacak düzenleme ile mesleki denetim ve disiplin mekanizmasının devre dışı kalacağını, meslek kuralları ve mesleki liyakatin ortadan kalkacağını ifade etti. 

Çoklu baroya karşı olduklarını da vurgulayan Baro Başkanı Mustafa Yentür, şunları söyledi:  "Yargının 3 kurucu unsurundan bağımsız savunmayı temsil eden avukatlar, üstlendikleri bu görevle vatandaşların savunma hakkını adil bir şekilde kullanmalarını sağlayarak, tarih boyunca Adaletin ve Yargının ve de Devletin teminatı olmuşlardır.

Adalet mülkün yani Devletin temelidir. Bu manada avukatlar, bu ülkenin kalbi ve temel taşları arasındadır. Bu nedenledir ki  adaletin tecellisi için hak savunuculuğu yapan avukat; mülkün ta kendisidir.

Avukatlar olarak; hukuk devleti ilkesine, demokrasiye, temel insan hak ve hürriyetlerine ve en önemlisi bağımsız yargıya olan inancımız sonsuzdur. Bu inanç ve gaye ile de çalışma ve çabalarımızı sürdürüyoruz. Sürdürmeye de devam edeceğiz. Diğer taraftan;Avukatlar ve Barolar kamunun vicdanıdırlar. Bu özelliklerinden dolayı avukatlar, kamu adına belli bir tavrı temsil etme, ifade etme ve biçimlendirme yetkisine sahip kişiler olmak zorundadırlar.

Buradan hareketle bizlerin üstlendiği bu onurlu görev nedeniyle, yargı faaliyeti bir bütün olarak değerlendirilmeli, Avukatlar  yargının diğer unsurlarının yanında siyasi iktidarlar tarafından da ötekileştirilmemeli, dışlanmamalı ve hak ettiği saygınlığı görmelidirler.

Tüm bu izah edilenler karşısında TBMM’ye sunulan Baroların seçim usulünün değiştirilmesine yönelik tasarının avukatlardan ve de avukatların temsilcisi konumundaki Barolardan görüş alınmadan, sivil toplum kuruluşlarının, platformların  inisiyatifine bırakılarak düzenlenmesi kabul edilemez.

Yine yapılacak düzenleme ile mesleki denetim ve disiplin mekanizması devre dışı kalacağı gibi meslek kuralları, mesleki liyakat ortadan kalkacaktır. Baroların eğitim, etkinlik vs. mesleğe hizmet edecek argümanları,  Staj, Ruhsat, Özlük, Cmk, Adli yardımdan  dan kaynaklı müdafi/vekil görevlendirme, vb. gibi idari işlerdeki yetki başka birim ya da kurumlar tarafından yönetileceğinden  Avukatlık Mesleğinin saygınlığına zarar verecektir.
Dün olduğu gibi bugünde Çoklu baroya karşı olduğumuzu buradan bir kez daha bildirmek isteriz. 

Yargının kurucu unsuru ve ayrılmaz parçası olan avukatlar ve barolar, siyasetçilerin de baro yöneticilerinin de siyasi/ideolojik malzemesi olmamalıdır/olmayacaktır. Bu sebeplerle Avukatlık Kanununda yapılacak değişiklik tasarısına, çoklu baro ve buna ilişkin seçim sistemi değişikliğine itiraz ettiğimizi ve de itiraz etmeye devam edeceğimizi tüm meslektaşlarımızın ve de tüm halkımızın bilmelerini istiyoruz."