Elazığ'da Antikor Testi Çalışmalarına Başlandı

Sağlık  Bakanlığı tarafından kademeli olarak 81 ilde gerçekleştirilecek olan Türkiye'nin Korona virüs hastalığına karşı bağışıklığını tespit etmeye yönelik antikor tarama testleri hane ziyaretleri ilimizde başladı.

PAYLAŞ
Güncel Haber 23 -

Sağlık  Bakanlığı tarafından kademeli olarak 81 ilde gerçekleştirilecek olan Türkiye'nin Korona virüs hastalığına karşı bağışıklığını tespit etmeye yönelik antikor tarama testleri hane ziyaretleri ilimizde başladı.

20 Haziran'a kadar sonuçlanması hedeflenen çalışmalar sonucunda "Yeni Korona virüs (Kovid-19) Hastalığı Seroprevalans Araştırması" için, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ülke genelinde rastgele belirlediği 153 bin 577 hane, filyasyon ekipleri tarafından ziyaret edilecek.

Konu hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Cahit Polat, “ Ülkemizde ilk COVID-19 vakası 11 Mart 2020’de saptanmıştır. Devam eden süreçte Dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de vakalar görülmüştür.Bakanlığımız, 11 Mart 2020 tarihinden beri ülkemizde görülmekte olan Yeni Koronavirüs hastalığına karşı çok sayıda önlem almış ve önemli düzeyde başarılar sağlamıştır. Bu başarıların sürmesi ve gelecek dönemdeki hazırlıkları planlamak amacıyla Türkiye çapında tüm illerde çalışmalar yapılacaktır. Çalışmalar kapsamında 12-24 Haziran 2020 tarihleri arasında veri toplama işlemi gerçekleştirilecektir”dedi.

Anket çalışmasının Elazığ merkez ve bağlı tüm ilçelerde yapılacağını belirten Doç. Dr. Polat, “Filyason ekiplerimiz Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tarafından daha önceden rastgele belirlenen hane halkı üzerinden bilgilendirme ve onay alınacak kişilere yönelik anket uygulaması şeklinde yapılacaktır. İlimizde görevlendirilen filyasyon ekiplerinden 1 doktor ve 1 hemşire bulunan ekiplerce aynı kişiden ELISA testi için kan örneği ve PCR testi için ise COVID-19 Rehberi’ne uygun olarak sürüntü örneği alınacaktır” şeklinde konuştu.

Mesai saatleri dışında da test için vatandaşlarımızın kapılarını çalacaklarını belirten İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Cahit Polat,” Filyasyon çalışmalarımız hafta sonu dahil olmak üzere mesai mefhumu gözetilmeden devam edecektir. Kişiye ulaşılamayabileceği ihtimaline karşı da mesai saatleri sonrasında da bazı ekipler örnek toplamaya devam edebilecek. Ulaşılan her haneden çalışma için rastgele bir kişi seçilecek. Kişi o sırada evde değilse bir kez daha haneye gidilerek o kişi çalışmaya alınmaya çalışılacak. Seçilen kişiye; bilgilendirilmiş onam formu okunacak ve anket soruları yöneltilecek. Eğer seçilen kişi 18 yaşından küçük ise velisine aynı işlemler yapılarak sorulara verilen cevaplar kaydedilecek. Seçilen kişi, daha önce Kovid-19 hastalık tanısı almış olsa bile çalışmaya katılacaktır” ifadelerine yer verdi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN