ELEP'te değerlendirme toplantısı düzenlendi 

Elazığ Ekonomi Platformu yaşanan deprem sonrasında genel değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi. 

ELEP'te değerlendirme toplantısı düzenlendi 

Elazığ Ekonomi Platformu üyeleri tarafından Kahramanmaraş depreminin ardından deprem sonrasında genel değerlendirme toplantısı düzenlendi. Gerçekleştirilen toplantıda deprem sonrası Elazığ’ın Ekonomik Durumu, İş Dünyasının sıkıntıları ve yerel esnaflar ile alakalı durum değerlendirmesi yapılarak, yapılacak olan çalışmalar hakkında istişarelerde bulunuldu. 

Elazığ Ekonomi Platformu Dönem Başkanı Ayhan Şimşek, “Acı hepimizin acısı. Birlikte bu acıları kalbimize gömerek yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Bu yaraları sarmak için en büyük görev biz STK'lara düşüyor. Depremin ilk saatlerinden itibaren Elazığ Ekonomi Platformu olarak elimizden gelen her türlü dayanışmayı fazlasıyla göstermeye çalışarak memleketimize destek olmaya çalıştık. Bu süreçte özveriyle bizlere destek veren Platform Üyelerimize ve hemşerilerimize minnettarız. Bundan sonrası için de hepimiz bedenimizi taşın altına koyarak deprem bölgeleri için yapılması gerekenleri yapacağız yapılması için çaba sarf edeceğiz. 6 Şubat depremi ilk başta ilimizin içerisinde olmadığı on ili kapsarken sonradan ilimizde orta ve ağır hasarlı binaların çokluğundan dolayı ilimizde de bu kapsam içerisine aldındı. Depremden ağır hasar gören binaların yıkılmasıyla beraber çok ciddi anlamda konut ve iş yerlerinin yıkılacağından dolayı ciddi anlamda ev ve iş yeri sıkıntısı yaşanmaya başladı. Burada da ister istemez konutlarda en çok göze batıyor ama iş yerlerinde de eskiden çok düşük Kiraya vermek için kiracı bulamayan kişiler bu sefer de ciddi anlamda kira bedelleri istemeye başladılar. Bundan dolayı devletimizin evlerde uygulamış olduğu ağır yaptırımları iş yerleri olarak kiraya verilecek yerlerde normalin üzerinde bir bedel ile kiraya vermek isteyen kişilere mutlaka ağır bir yaptırımın yapılması gerek” ifadelerini kullandı. 

ŞİMŞEK: HALKI KORUYAN YENİ BİR KENT YARATMALIYIZ 

Başkan Şimşek, “Devletimizin öncelikle konut sorununu çözerek insanların barınma ihtiyacını halletmesi gerekiyor, tabi konut sorununu çözelim derken artçı depremlerin devam ettiği bir coğrafyada hemen inşaat işine girmekte çok sağlıklı görünmüyor, hızlı bir şekilde konteyner kentlerin çoğalması gerekiyor, devlet halk el ele bunu çok kısa zamanda halledebilir. Sonrasında özellikle tarıma destek olunmasını istiyoruz ayrıca yıllardan beri dile getirdiğimiz kentsel dönüşüm ile  alakalı çalışmaların hızlandırılması gerekiyor. Ekonominin canlanması için yerel üreticilere her şekilde destek olunmasının bölgenin hızlı bir şekilde yaralarını sarmasına katkı sunacaktır. Kırsalı güçlendirmek anlamında özellikle merkez ve ilçelerimizdeki kooperatiflere ve esnaflarımıza destek olunması çok faydalı olacaktır. Bu kooperatiflerden ve esnaflarımızdan tüm halkımızın alışveriş yapması hepimizin ortak dileğidir. Herkesi siyasi görüşünü bir yana bırakarak birlik olmaya çağırıyoruz. Çünkü biz birlikte başaracağız. Memleketimizin kalkınması için canla başla sahada mücadelede etmeye devam edeceğiz. Kentin sosyolojik durumuna uygun olarak yeni, geleneksel yapılar inşa edilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Aksi halde beton yapıların içine halkımızı hapsetmiş oluruz. Halkı koruyan yeni bir kent yaratmalıyız” şeklinde konuştu. 

Depremin çok sayıda sektörü, işçiyi ve ekonominin genelini etkileyeceğini vurgulayan Şimşek, “Deprem felaketi işgücü piyasası açısından dünyadaki diğer afetlerle benzer etkileri gösteriyor. Gelirlerini kaybeden işçiler ve üretimlerini durdurmak zorunda kalan işletmeler açısından çok ciddi etkiler söz konusu. “İnsanlar ailesinin ya da tanıdıklarının bir kısmını kaybetmenin yanında gelir kayıpları yaşıyor. İşyerlerinde yaşanan fiziksel zarar, tedarik zincirini de olumsuz etkiliyor” diyen Şimşek, Öncelikle acil istihdam programları oluşturmalıyız: Deprem sonrası acil istihdam programları, bölgedeki insanlara hızlı bir şekilde iş fırsatları sağlayarak yerel ekonomiyi canlandırabilir ve insanların hayatlarını kolaylaştırabilir. Bu programlar, deprem sonrası temizlik, yıkım, tamirat ve yeniden inşa gibi alanlarda çalışacak işçilere odaklanabilir. Bölge ekonomisine katkıda bulunacak bazı önerileri sıralayan Başkan Şimşek: “Mavi ve beyaz yakalı kalifiye elemanların deprem sonrasında farklı şehirlere gitmeleri üretimde aksamalara neden olmaktadır. Bu noktada bölge insanımızın bir an önce tekrar kendi şehrine ve işine dönmesi için devletimiz tarafından teşvik edilmelidir. Deprem bölgesindeki bölünen istihdamın tekrar bir araya gelerek üretime kaldığı yerden devam etmesi amacıyla 2023 yılı boyunca çalışanlardan kesilen gelir vergisi ve sigorta primlerinin çalışanlara iade edilmesinin faydalı bir teşvik olacağına inanıyoruz” dedi.