Bağışıklık Haberleri

Bağışıklık Haberleri

Kış aylarının vazgeçilmezi ıhlamura talep arttı

Havaların soğumasıyla birlikte gripten ve soğuk algınlığından korunmak isteyen vatandaşlar, aktarların yolunu tuttu. En çok tercih edilen ürünlerin başında ise bağışıklık sistemini güçlendiren ıhlamur ve kış çayı yer aldı.

Akdeniz'deki yangınlar bitki çaylarının fiyatını artırdı

Elazığ'da kış aylarının yaklaşmasıyla beraber vatandaşlar, bağışıklıklarını güçlü tutmak için bitki çaylarına yöneldi. Bu yıl Akdeniz bölgesinde yaşanan yangınların bitki çaylarının fiyatını artırdığı öğrenildi.

Kış ayları yaklaştı, vatandaşlar bitkisel ürünlere yöneldi

Elazığ'da kış aylarının yaklaşmasıyla beraber vatandaşlar, bağışıklıklarını yüksek tutmak için bitkisel ürünlere yöneldi.

Bölgede ilki başardı, tropik Afrika meyvesi olan Kivano'yu yetiştirdi

Türkiye'de Alanya bölgesinde yetiştirilen ve sadece online satışı olan Afrika meyvesi Kivano'yu Elazığ'da yetiştiren genç girişimci Telha Tanyıldızı, 6 ay sonraki ilk hasadında bir kökte yaklaşık 50 adet ürün elde ederek zoru başardı. Afrika kavunu ya da boynuzlu kavun olarak da isimlendirilen meyvenin, antioksidan özellikleri barındırdığı için başta kanser ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği, yüksek C vitaminiyle de bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliyor.

'Çinko Covid-19 hastalık süresini ve ağır hastalığa gidişatı azaltan bir mineraldir'

İç Hastalıkları Uzmanı İdris Baydar, çinkonun bağışıklık için önemli bir mineral olduğunu söyledi. Baydar, 'Eksikliğini çok sık gördüğümüz bir mineral çeşidi olan çinko, bağışıklığımız için çok önemlidir. Özellikle korona virüs hastalık süresini ve ağır hastalığa gidişatı azalttığı araştırmalarda gösterilmiştir. Bu yüzden vücudumuza çinko açısından da dikkat etmeliyiz hatta gerekiyorsa takviye kullanmalıyız' dedi.

Oruç tutun bağışıklığınız güçlensin

Oruç tutmanın bağışıklık sistemine iyi gelip kuvvetlendirdiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Tekay, basit şeker ve karbonhidratlardan uzak durulması gerektiğine dikkat çekerek, sebze, meyve gibi bol lifli ve posalı besinlerle iftar ve sahurda kaliteli protein alınmasını önerdi.

Prof. Dr. Hakan Kalender, keçi ölümlerine neden olan bakteri ile ilgili bilgi verdi

Tunceli'de dağ keçilerinin ölümüne neden olan Sphingomonas Paucimobilis isimli bakteriyle ilgili bilgi veren Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kalender, Bağışıklık sistemi düştüğü zaman bu fırsatçı bakteriler enfeksiyonlara neden olabilirler. Bakteriyi hayvan aldığı zaman daha çok solunum sistemine yerleşiyor. Dolasıyla solunum sistemine yerleştiği için enfeksiyonlar oluşturuyor dedi.

Bağışıklık düzenli uyku, beslenme ve egzersizden geçiyor

Özellikle hafta sonu kısıtlamaları ile vatandaşların evde kaldığını ve kilo alma şikayetini dile getirdiğini belirten Diyetisyen Selen Fırat, 'Sağlıklı beslenme ve evde egzersizlerle biraz da motivasyonumuzu sağlayarak bu durumdan kaçınabiliriz. Bu süreçte bağışlık çok önemli. Bağışıklıkta düzenli uyku, beslenme ve egzersiz geçiyor. 3 altın kurala dikkat edersek Covid-19 ile daha iyi mücadele veririz' dedi.

Gripten korunurken kansere yakalanabilirsiniz

Gripten ve koronavirüsten korunmak amacıyla vitamin ilaçlarının kullanımının artmasının özellikle sigara içen bireylerde ciddi sıkıntılar doğurabileceğini söyleyen Prof. Dr. Berrin Pehlivan, “A ve B vitamin takviyesi alanlarda akciğer kanseri riskinin arttığına dair araştırmalar bulunmakta” dedi.

Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemine dikkat!

Uzman Diyetisyen İrem Dürçek, mevsim geçişlerinde koronavirüse karşı bağışıklığı güçlendirmenin önem kazandığını söyleyerek önemli tavsiyeler verdi. Dürçek, 'Antioksidan içeren gıdalar olmazsa olmazdır' dedi.

İyonize çinko içeren pastil virüslere karşı kalkan oluşturuyor

Normal hayatta alınan gıdaların içinde az miktarda çinkonun bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Şener, 'Çinko asetat mide ve bağırsak sistemine geçtiği zaman pek çok enzimde etkinliği var. Çinkonun iyonize halde pastil formu koronavirüse karşı kullanımında etkin olacağını düşünüyoruz' dedi.

Doğal antioksidan 'Koruk Suyu'

Türkiye'de ilk defa profesyonel olarak Elazığlı kadınlar tarafından üzümün olgunlaşmamış halinden üretilen koruk suyu, antioksidan özelliğiyle vücuttaki immün (bağışıklık) sistemini güçlendirdiği için korona virüsün doğal ilacı olarak büyük talep görmeye başladı.

Dünya'da her yıl 6 milyon bebekte Sepsis hastalığı görülüyor

Kana bakteri ve toksin karışması sonucu bağışıklık sisteminin çökmesiyle ortaya çıkan sepsis hastalığına bağlı olarak ölüm sayısının dünyada arttığını dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özcan Deveci, 6 milyondan fazla bebekte bu hastalığa karşılaşıldığını söyledi.

MS tedavi edilebilir bir hastalık

Nöroloji Uzmanı Dr. Pınar Gelener Arsal, MS’in santral sinir sistemi (beyin ve omurilik) beyaz ve gri cevherini çoklu lokalizasyonlarda etkileyen bulgularla karakterize, olasılıkla bağışıklık sistemi üzerinde etkileri olan kronik bir hastalık olduğunu, genellikle 20-40 yaşları arasında başlasa da hastalığın farklı yaş gruplarında da görülebildiğini söyledi.