Damar Haberleri

Damar Haberleri

Dünyada sadece Elazığ'da çıkıyor, 60 ülkeye ihraç ediliyor

Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde çıkarılan vişne renginde, damarlı yapıya sahip, dekoratif amaçlı yoğun ilgi gören mermer, 4 kıtada 60 ülkeye ihraç ediliyor. 40 yıldır dünyanın gözdesi haline gelen vişne mermeri bugüne kadar Kabe, Beyaz Saray, Dubai ve Palmiye Adalarındaki lüks otel ve mağazalar gibi birçok seçkin mekanı süsledi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Harman, 'Kalp ve damar hastalığı olanlar mutlaka diyetlerine dikkat etmeli'

Kalp ve damar hastalarının Kurban Bayramında diyetlerine dikkat etmeyip, fiziksel aktivitelerini azalttığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Harman, Maalesef bu ciddi ve ölümcül sonuçlara yol açabilir. Kalp ve damar hastalığı olanlar tıpkı Kurban Bayramı öncesinde olduğu gibi mutlaka diyetlerine dikkat etmeleri gerekmektedir dedi.

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde anjiyografi yöntemi ile tıkalı damar açıldı

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde el bileği üzerinden ve avuç içinden anjiyografi yöntemi ile tıkalı damarlar açıldı.

Kolesterolün önemi kanda ortaya çıktı: Düşükte kan berrak, yüksekte bulanık ve katı

Medical Park Elazığ Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İdris Baydar, kolesterolün önemine dikkat çekerek, 'Kalp ve damar hastalıklarında en önemli risk faktörü şüphesiz kolesterol yükseklikleridir. Kandaki görüntüsü bile bunu gözler önüne seriyor. Kolesterolü normal olan hastanın kanı berrak görünümlü. Kolesterolü yüksek olan hastanın ise bulanık ve katı görünümde. Bu iki görüntü arasındaki fark kolesterolün önemini çok güzel ortaya koyuyor' dedi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Şenol: 'Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından hastalarımız var'

Yaklaşık 7 yıldır varis ameliyatlarını genel anestezi verilmeden ultrasonografi eşliğinde 3 ile 20 dakikalık bir işlem süresiyle yaptıklarını belirten Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Sefa Şenol, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından hasta geldiğini söyledi.

Maden Yüksek Mühendisi Günay: 'Karotlu sondajlarda ciddi kalınlıklarda bakır damarları kesilmiştir'

Bakır ve kromitin Elazığ'ın sürdürülebilir kalkınması ve büyümesi için katkılar sunduğunu belirten Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği Genel Sekreteri Maden Yüksek Mühendisi Hayri Günay, Karotlu sondajlarda bazı yerlerde ciddi kalınlıklarda bakır damarları kesilmiştir. Metalik maden damarları son zamanlarda tespit edilen en kalın damarlı sülfürlü cevherlerin başında gelmektedir. Bir Elazığ sevdalısının işletmeye, üretime talip olması gerekmektedir' dedi.

Doç. Dr. Murat Baykara, 'MRG öncesinde sağlık personeli hastadan bilgi almalı'

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) öncesi sağlık personellerinin hastadan bilgi alması gerektiğini belirten Doç. Dr. Murat Baykara, 'Özellikle vücutta metal protez bulunan hastalarda MRG cihazı mıknatısı, bu protezleri yerinden oynatıyor. Bu tip hastalara; kalp pili olanlar, beyin ameliyatı ile beyin damarlarına klips takılmış olanlar örnek olarak gösterilebilir' dedi.

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cahit Polat: 'Hareketsiz yaşam tarzı sağlığımızı olumsuz etkiliyor'

Hareketsiz yaşam tarzının sağlığı olumsuz etkilediğini belirten İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cahit Polat, 'Günümüzde fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi sonucu toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, kemik erimesi gibi kronik hastalıkların görülme sıklığı artmıştır' dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü kalp hastalıklarına karşı bilgilendirdi

Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü, 29 Eylül 'Dünya Kalp Günü' kapsamında vatandaşları kalp ve damar hastalıklarına karşı bilgilendirdi.

Uzmanı uyardı: 'Oruç kalp için detoks sayılabilir ama açlığın acısını çıkarmak tersine dönüştürebilir'

Oruç tutmanın kalbe faydalı olduğunu kendisinin sürekli dile getirdiğini belirten Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Ahmet Çalışkan, 'Kalbin, midenin, bağırsakların dinlenmeye ihtiyacı vardır. Oruç bize bunu sağlıyor. Oruç bir detoks sayılabilir. Detoksu tersine çevirmekte maalesef olabilir. İftarda ve sahurda açlığın acısını çıkarmamak gerekiyor' dedi.

Bardağı kaldıramayınca hastaneye gitti, kolu kesilmekten son anda kurtuldu

Elazığ'da 3 yıl süreyle rahatsızlığı bulunan ancak hastaneye başvurmayan 1 çocuk annesi hasta, bardağı taşıyamaz hale gelince gittiği hastanede yapılan kontrolde sağ kolundaki şah ve atar damarı yüzde 100 tıkalı çıktı. Hasta anjiyografi ve balon yöntemiyle yapılan operasyonla kolu kesilmekten son anda kurtuldu.

Tıkalı olan 3 ana kalp damarı el üstünden açıldı, 3 saat sonra taburcu oldu

Elazığ'da bir hastanın tıkalı olan 3 ana kalp damarı, Prof. Dr. Necati Dağlı tarafından Türkiye'de sayılı merkezde uygulanabilen 'el üstünden anjiyo' yöntemiyle açıldı. Hasta, 3 saat sonra taburcu oldu.

Şifayı Elazığ'da Buldu

Bağırsak ana arter damarlarında yüzde yüz tıkanıklık olan ancak bir türlü tedavi edilemeyen 60 yaşındaki bir hasta, memleketi Muğla başta olmak üzere bir çok ile gittiği hastanelerde sonuç alamadı, şifayı bin 220 kilometre yol kat ederek geldiği Elazığ'da yapılan operasyonla buldu.

Kalp ve kronik hastalığı olanlar dikkat

Kalp ve damar hastalıklarının dünyada halen ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Suat Demirkıran, özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs (Covid-19) pandemisinin kronik rahatsızlıkları olan bazı vatandaşlarda daha ağır sonuçlarının olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Demirkıran, korona virüsün kalpte özellikle kalp kası iltihabı yaparak miyokardit hastalığına sebebiyet verdiğini ve bunun sonucunda da kalp kasını tutarak zayıflatması nedeniyle kalp yetmezliği semptomlarının görüldüğünü aktardı.

6 hastane dolaştı, bin 300 kilometre uzakta şifayı buldu

Boyun ve kalp damarları tıkalı olduğu için memleketi İzmir'de 6 farklı hastaneye giden ve sonuç alamayan 66 yaşındaki hasta, bin 300 kilometre yol kat edip geldiği Elazığ'da 2 günde sağlığına kavuştu.

Uzmanı uyardı: 'Uykusuzluk risk oluşturabilir'

Uyku bozukluğunun birçok hastalığa neden olabileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Elifnur Kıvrak, 'Uykusuz kaldığımızda kan şekeri düzenimiz, vücut ısımız, nefes alışverişimiz değişiyor. Özellikle vücudumuzdaki stres hormonları artıyor. Kalp damar, beyin ve inme gibi hastalıklar açısından uykusuzluk bir risk oluşturabiliyor' dedi.

Ölümcül üçgendeki sivilcenizi asla sıkmayın

Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, 'Sivilcelerin sıkılması, iltihaplanma ve izlere yol açmasının yanı sıra damarlar yoluyla beyindeki kirli kanın kalbe gönderilmesinde rol oynayan kavernöz sinüs olarak bilinen boşluğun mikroorganizmalar ile tıkanmasına yol açabilir. Bundan dolayı, yüzün orta hattındaki özellikle ağız kenarlarından burun köprüsüne kadar olan bölgeyi kapsayan ‘ölümcül üçgen’deki sivilceler asla sıkılmamalıdır' dedi.

Sigara bağımlılığı ameliyatın riskini artırabilir

Doç. Dr. Serdar Epözdemir, 'Sigara mümkünse ameliyattan bir ay önce kesilmelidir. Sadece kalp değil beyin, böbrek gibi vücudun büyük organların damarları sigaranın bu etkilerinde hayli zarar görmektedir. Yürüme esnasında topallama, bacak ağrısı, ayak tırnak şekil bozuklukları parmak yaraları uyarıcı bulgulardır. Sigara içenlerde anestezik ilaçlar astım atağını tetikleyebilir. Anestezi başlarken ve uyanma sürecinde hava yolu spazmı sigara içenlerde çok daha fazladır' dedi.

Kalp Ameliyatında Yeni Yöntem

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Neyyir Tuncay Eren, son yıllardaki önemli gelişmeler sayesinde birçok kalp ameliyatını göğüs kemiğini açmadan yapıldığını belirterek küçük kesilerle yapılan kalp ameliyatlarına artık koroner bypass ameliyatları da eklendiğini bildirdi.

Uzman doktordan tuz uyarısı!

Uzm. Dr. Necdet Yetim, özellikle tansiyon, kalp-damar, diyabet, böbrek hastalıkları gibi kronik hastalıkları olanların az tuz almaları önerilir. Bu öneri genellikle doğru olmakla birlikte, aşırı tuz kısıtlanmasının da sodyumu çok düşürebileceği, tansiyonun çok düşmesine, su dengesinin bozulmasına, böbrek yetmezliğine, başta beyinde olmak üzere ödemlere yol açabileceği bilinmelidir dedi.

Kalp Check-Up yaşam kalitesini artırıyor ömrü uzatıyor

Kardiyoloji Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Elif İclal Çekirdekçi, dünyada en sık görülen ölüm nedenleri arasında olan kalp damar hastalıklarının her zaman büyük bir yakınmaya neden olmadığını veya bulgularının kalp hastalığına yorumlanmadığını ancak düzenli olarak check-up yaptıran hastalarda risklerin önceden saptanarak hastanın hayatının erken teşhis ile kurtulabildiğini kaydetti.

Kalp sağlığı için en önemli öğün kahvaltı

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, kahvaltı yapmayan ya da kahvaltı öğününü geçiştiren kişilerin kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin arttığını ve bu hastalıklara bağlantılı olarak ölümlerin sık yaşandığına dair bilgi verdi.

Almanya'da 'ölüm tehliken var' denildi, Elazığ'da 45 dakikada sağlığına kavuştu

Almanya'da gittiği hastanelerde doktorların tıkalı 3 damarı için ölüm tehlikesi olması sebebiyle ikinci bypass operasyonu dışında ameliyatsız bir tedavi önermediği 47 yaşındaki Burhanettin Kılınç, Prof. Dr. Necati Dağlı tarafından davet edildiği Elazığ'da geçirdiği 45 dakikalık operasyonla sağlığına kavuştu.

Damardan beslenen hastalara güvenli gıda

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde, ağızdan beslenemeyen yoğun bakım bebek ve diğer hastaları damar yoluyla beslemek için gerekli olan gıda takviyesinin steril şartlarda Total Parenteral Nütrisyon (TPN) Ünitesinde hazırlanarak, gıda kaynaklı enfeksiyon riski önleniyor.

El üstünden anjiyo ile sağlığına kavuştu

Erzincan'dan Elazığ'a gelen 2 çocuk babası 45 yaşındaki Harun Akcan'ın tıkanık olan 3 damarı, Türkiye'de sayılı merkezde uygulanabilen 'el üstünden anjiyo' yöntemiyle açıldı.

2 ay sonra ilk kez yemek yedi

Bağırsak ve karaciğer arterlerinde (damarlarında) tıkanıklık olan ancak bir türlü tedavi edilemeyen hasta, Elazığ'da Kronik Total Oklüzyon (KTO) yöntemiyle gerçekleştirilen operasyonla sağlığına kavuşarak 2 ay sonra ilk kez yemek yedi.

Yaşlı adamın kalp kapağı, yeni yöntemle değiştirildi

Elazığ'da KOAH hastası 63 yaşındaki hastanın kalp kapağı, dünyada yeni bir yöntem olan ve Fethi Sekin Şehir Hastanesinde ilk defa uygulanan kapalı yöntemle kasık damarından girilerek değiştirildi. Başarılı bir operasyon geçiren hasta, daha önce 50 metre yürüyemezken şimdi kilometrelerce yürüdüğünü aktardı.

3 yıldır ağrı çekiyordu, şifayı Elazığ'da buldu

Bağırsak ve Karaciğer damarlarında tıkanıklık olan ancak bir türlü tedavi edilemeyen hasta, Kütahya'dan geldiği Elazığ'da Anjiyografik kapalı yöntemle gerçekleştirilen operasyonla sağlığına kavuşarak 3 yıldır devam eden ağrılarından kurtuldu.

Şehir Hastanesi, "Bypass" operasyonlarında merkez haline geldi

Fethi Sekin Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği bir çok ameliyatın yanı sıra aylık ortalama 20 Bypass ile bölge genelinde merkez haline geldi.

Hastanın kalp damarı, atar damardan girilerek açıldı

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde yapılan operasyonda avuç içi atar damardan girilerek, stent takılan hastanın kalp damarı açıldı.