Hastalığı Haberleri

Hastalığı Haberleri

Milletvekili Erol, son durumu tarım bakanına sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ye SAT-2 Serotipi Şap Hastalığı ile ilgili yürütülen aşı çalışmalarındaki son durumu sordu.

Kılıç: Elazığ’da şap hastalığı yoktur

Tarım ve Orman Elazığ İl Müdürü Ali Kılıç, şap virüsü ile ilgili yaptığı açıklamada 6 günde 48 bin hayvan aşıladıklarını söyledi. Müdür Kılıç aynı zamanda Elazığ’da şap hastalığının olmadığını da açıkladı. 

Doç. Dr. Tartar , 'Antibiyotikler, ağrı kesici ve ateş düşürücü değildir'

Antibiyotiklerin keşfedildiğinden bu güne enfeksiyon hastalıklarında modern tıbbın yapı taşı olarak görev yaptığını dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar 'Antibiyotikler, ağrı kesici ve ateş düşürücü değil. Her hastalığı tedavi etmiyor. Gereksiz antibiyotik kullanımı hem yan etki oluşturacak hem de direnç gelişimini olumsuz etkileyecektir' dedi.

Elazığ'da, Dünya Diyabet Günü etkinliği

Elazığ'da 14 Kasım Dünya Diyabet Günü çerçevesinde kronik ve metabolik bir hastalık olan diyabet hastalığının önemine vurgu yapmak ve farkındalık oluşturmak için etkinlik düzenlendi.

Sağ kolundan kemoterapi gördü, sol koluyla yazmaya devam etti

Elazığ'da 12 yaşında yakalandığı lösemiyi 10 yıllık mücadelenin ardından yenen 36 yaşındaki Ramazan Öner, kanser hastalığı, Elazığ depremi ve korona virüs sürecinde başından geçenleri konu aldığı 3 kitap yazdı.

Elazığ'da 11 parmaklı adam görenleri hayrete düşürüyor

Elazığ'da polidaktili genetik hastalığına sahip olan ve 11 parmağı bulunan Bilal Dağ, dikkat çekiyor. Bir kızında da doğuştan 11 parmak olduğunu aktaran Dağ, oğlunun ise 13 parmaklı olarak dünyaya geldiğini söyledi.

Beyin Cerrahi ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Koparan: 'Fıtıkta erken tanı ve teşhisi çok önemlidir'

Fıtık hastalığında ilk 8 saat yapılan cerrahinin yüz güldürücü sonuçlar verdiğini belirten Beyin Cerrahi ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Koparan, Cerrahide gecikme olması demek hastanın idrar ve büyük tuvaletini tutamaması, cinsel güç kaybı ve ayaklarda güçsüzlük gibi kalıcı hasarlara sebep olur. O nedenle bu tip hastalıkların erken tanı ve teşhisi çok önemlidir dedi.

Prof. Dr. Mehmet Yalnız: 'Az az ve sık sık yemek bütün hastalıklar için dünyada en geçerli diyet şeklidir'

Günümüzde her beş kişiden birinde reflü hastalığının olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Yalnız, 'Bunun sebepleri arasında yenilen gıdalar, kilo, yaşlandıkça kullanılan ilaçlar var. Az az ve sık sık yemek bütün hastalıklar için dünyada en geçerli diyet şeklidir' dedi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Harman, 'Kalp ve damar hastalığı olanlar mutlaka diyetlerine dikkat etmeli'

Kalp ve damar hastalarının Kurban Bayramında diyetlerine dikkat etmeyip, fiziksel aktivitelerini azalttığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Harman, Maalesef bu ciddi ve ölümcül sonuçlara yol açabilir. Kalp ve damar hastalığı olanlar tıpkı Kurban Bayramı öncesinde olduğu gibi mutlaka diyetlerine dikkat etmeleri gerekmektedir dedi.

İl Sağlık Müdürü Polat, hayvansal kökenli hastalıklara karşı vatandaşları uyardı

Kurban Bayramı öncesi vatandaşları hayvansan kökenli hastalıklara karşı uyaran İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cahit Polat, 'Kurban bayramında özellikle kist hidatik hastalığına dikkat etmeliyiz. Kist hidiatik insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölümü sebep olabilmektedir' dedi.

İmmünglobülin G4 hastalığına yakalanan genç kız Türkiye'de 2'nci, dünyada 13'üncü vaka oldu

Elazığ'da 3 yıl önce burun kanaması ile hastaneye başvuran 17 yaşındaki Ayşe Tuncel, İmmünglobülin G4 (IgG4) hastalığı teşhisi ile Türkiye'de 2'nci, dünyada ise 13'üncü vaka olarak kayıtlara geçti. İlk ameliyatı sonrası ikinci bir ameliyat daha olması gereken Tuncel, Ben artık geceleri rahat uyumak istiyorum. Uykuda nefesim kesilerek uyanıyorum dedi.

8 yaşındaki kız sosyal medyadan istedi, Belediye Başkanı yerine getirdi

Elazığ'da yaşayan Yağmur ve Şerafettin Turan çiftinin ilk çocuğu olan ve bağırsakta daralma hastalığı bulunan Nursima Turan, doğum günü dolayısıyla sosyal medya üzerinden Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'ndan bisiklet istedi. Talebe kayıtsız kalmayan Belediye Başkanı Şerifoğulları, küçük Nursima'ya bisiklet ve çeşitli oyuncaklar gönderdi.

Uzm Dr. Kapan: 'MS hastalığı erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla görülür'

Elazığ Mediline Hastanesi Nöroloji Hastalıkları Uzmanı Oktay Kapan, 30 Mayıs Dünya MS Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunarak, MS hastalığının erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Kemal Sunal'ın oynadığı 'Atla Gel Şaban' filmi Elazığ'da gerçek oldu: Minibüse binmeden yazamıyor

Elazığ'da yaşayan daha önce de lösemi hastalığına yakalandığı zamanlarda hastane ranzalarında kitap yazan Ramazan Öner, şimdiler de ise her gün işe gittiği minibüste yeni kitabını yazıyor. Öner'in sadece minibüste kitap yazdığını görenler, 3 Temmuz 2000'de hayatını kaybeden ünlü sanatçı Kemal Sunal'ın başrolünü oynadığı, 1984 yapımı 'Atla Gel Şaban' filmini hatırlıyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yalçınkaya: 'Türkiye Avrupa genelinde diyabet konusunda ilk sıralarda'

Diyabetin hastalığının tüm sistemleri etkilediğini belirten Elazığ Mediline Hastanesinde görevli iç hastalıkları uzmanı Dr. Asena Serap Yalçınkaya, Türkiye Avrupa genelinde diyabet konusunda ilk sıralarda yer almaktadır. Her 5 kişiden sadece bir tanesi diyabet hakkında bilgi sahibidir. Geri kalan kısım ise ya bilgi sahibi değildir ya da hastalığının farkında değildir' dedi.

Uzm. Dr. Kanar: 'Trigeminal Nevralji başarı ile tedavi edilebiliyor'

Trigeminal Nevralji'nin (Yüz Hastalığı) yüz yıkama, dokunma, yemek yeme, diş fırçalama gibi günlük aktivitelerle tetiklenebilen ve 100 binde 5-25 kişide tespit edilebilen bir ağrı türü olduğunu dile getiren Algoloji Uzmanı Dr. Meltem Kanar, 'İşlem steril şartlarda ameliyathane koşullarında uygulanmakta ve yaklaşık 30 dakika ila 1 saat arasında sürmektedir. Hastalarımız ertesi gün şifa ile taburcu edilmektedir' dedi.

Doktorun tek bir sözü ile 40 yıldır çay ve sigara içmiyor

Bitlis'te ikamet eden ancak şu an Elazığ'da bulunan 75 yaşındaki Ahmet Çetin, hastalığı nedeniyle gittiği doktorun tek bir sözüyle 40 yıl önce çay ve sigarayı bıraktı. 40 yıldır ne çay ne de sigara içen Çetin, günde 5 litre su tüketiyor.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Coşkuner: 'Cüzzamda erken tanı ve tedavi çok önemlidir'

Cüzzamda erken tanının çok önemli olduğunu belirten Medical Park Elazığ Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ayşen Sağdıç Coşkuner, 'Cüzzamı ülkemizde az sayıda görmekteyiz. Az görülmesine rağmen cüzzam hastalığı kalıcı sakatlıklar ve körlük gibi çok ciddi komplikasyonlara sebep olduğu için farkındalık günü önemlidir' dedi.

Milletvekili Gürsel Erol, kanser olduğunu açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Kanal 23’te yayınlanan Ayrıntı programında kanser hastalığına yakalandığını açıkladı.

Uzman doktordan dikkat çeken uyarı: Psikolojinin Covid-19'un seyrinde çok büyük bir etkisi var

Psikolojinin, Covid-19'un seyrine çok büyük etki ettiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Cihangiroğlu, 'Son zamanlarda yayınlanmış çalışmalarda da psikolojinin Covid-19 hastalığının seyrinde çok büyük bir etkisi olduğunu gösterdi. Biz de bunu görüyoruz. Panik olmayan, daha sakin ve selim bir şekilde tedavinin devamını sağlayan hastalarda, durumlarının daha iyiye gittiğini görüyoruz' dedi.

Aşılamada sarıya dönen Elazığ'da uzmanlar uyardı: 'Ben aşı oldum, bu hastalık bana bulaşmaz demeyelim'

Korona virüs aşılama oranında yüzde 65'i geçerek sarıya dönen Elazığ'da, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cihangiroğlu vatandaşları uyararak, Ben aşı oldum, bu hastalık bana bulaşmaz demeyelim. Bunların hepsi savaşa gitmeden önce aldığımız bir zırh gibiler. Okun vücudumuza isabet etmesini, silahın yaralamasını önleyecek etki gibi aşı da bu hastalığın bulaşmasını önlüyor dedi.

2 doz aşı hayatta tuttu, 89 yaşındaki Firdevs nine koronayı hafif atlattı

Elazığ'da koronavirüse yakalanan 89 yaşındaki Firdevs nine 2 doz aşısını olduktan sonra yakalandığı hastalığı daha kolay atlattı. Aşı olmayanlara çağrıda bulunan Firdevs nine, Aşı olmayanlar hiç beklemesinler hemen aşı olsunlar dedi.

SMA hastası Kerem destek bekliyor

Elazığ'da, Spinal Muskuler Atrofi (SMA) hastası 6 aylık Kerem Ali Yıldırım, hastalığını yenmek ve hayata tutunmak için yetkilerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor.

Türkiye'de bir ilk: Öksürük sesinden kişinin korona olup olmadığı anlaşılacak

Fırat Üniversitesi (FÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfü Genç öncülüğünde, Türkiye'de ilk defa yapay zeka tabanlı 'ses ve öksürük' ile korona virüs başta olmak üzere bir çok hastalığın teşhisi ile ilgili yazılım geliştirildi. 3 bin veri ile ses ve öksürük kayıtlarına göre kişinin korona virüs olup olmadığını saptadıklarını belirten Doç. Dr. Genç, başarı oranının ise yüzde 60 ila 80 arasında olduğunu kaydetti.

Aşılı ve aşısız olarak koronaya yakalanan 2 gencin akciğer tomografisi korkunç gerçeği gözler önüne serdi

Elazığ'da öksürük, halsizlik, yorgunluk ve çabuk yorulma gibi şikayetlerle hastaneye başvuran ve korona virüs tespit edilen 2 genç hastadan aşısız olanının tomografi sonuçlarında virüsün akciğerlerde zatürreye sebebiyet verdiği görüldü. Aynı şekilde aşı olup korona virüs hastalığına yakalanan bir başka genç hastanın bilgisayarlı akciğer tomografisinde akciğerinde herhangi bir sorunun olmadığı belirlendi.

Covid-19 aşısı için gitti, kanser olduğunu öğrendi erken teşhis ile sağlığına kavuştu

Elazığ'da Covid-19 aşısı için gittiği aile sağlık merkezinde, öneri üzerine Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi tarama testi yaptıran 60 yaşındaki Zeynep Kutluay'a meme kanseri teşhisi kondu. Erken tanı ile hastalığı tespit edilen ve kısa sürede sağlığına kavuşan Kutluay, herkesi kanser tarama testi yapmaya davet etti.

Tek kesiden çifte akciğer operasyonu ile hem sağlığına kavuştu, hem de tıp tarihine geçti

Dünyada nadir görülen hastalıklardan biri olan immün yetmezlik sendromu Bruton hastalığına ek olarak amfizematöz ve büllöz akciğer hastalığı da yaşayan 24 yaşındaki Ahmet Sefa Coşkun, Dr. Öğretim Üyesi Tayfun Kermenli tarafından uygulanan subksifoid videotorakostopi tekniği ile 4 santimlik tek kesiden çifte akciğer ameliyatı olarak sağlığına kavuştu. Dünyada 'birlikte' nadiren görülen bu rahatsızlığa yönelik olarak Türkiye'de ilk defa yapılan operasyonun literatüre girmesi beklendiği belirtildi.

Sinsi göz hastalığı olarak bilinen glokom, kalıcı körlüğe yol açabiliyor

Glokomun (göz tansiyonu) kalıcı körlüğe neden olabildiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kader Yıldız Doğan, düzenli görme muayenesi ile çok sayıda insanın sinsi bir göz hastalığı olan glokom körlüğünden kurtarılabileceğini aktardı.

Korona virüse yakalandı, bilinçsiz ilaç kullanınca ölümden döndü

Elazığ'da daha önceden kalp rahatsızlığı ve ritim bozukluğu nedeniyle operasyon geçiren ve devamında ilaç tedavisi gören 73 yaşında Mehmet Tuğlu, korona virüs (Covid-19) hastalığına yakalandıktan sonra doktorlara danışmadan, asetilsalisilik asit içeren ilaç kullanması sonucu beyin kanaması geçirdi. Bazı yakınlarının umudu kestiği yaşlı adam, Elazığ Mediline Hastanesinde başarılı operasyonla tekrar hayata tutunup ayağa kalktı.

Omurga Rahatsızlıkları Son 10 Yılda Arttı

Halk arasında 'Omurga Eğriliği' olarak bilinen skolyoz hastalığının teknolojinin gelişmesiyle son 10 yılda arttığına dikkat çeken Fizyoterapist Muhammed Barış, bu hastalığın çocuklarda erkek çocuklarına oranla kız çocuklarında 8 ile 10 kat daha fazla görüldüğünü kaydetti.