Öğretim Üyesi Haberleri

Öğretim Üyesi Haberleri

Özbey, FÜ Rektörlüğü’ne aday olduğunu açıkladı

Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Özbey, Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne aday oldu.

Fırat Üniversitesi’ne 69 öğretim üyesi alınacak

Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre Fırat Üniversitesi 69 Öğretim Üyesi alacak.

AHDE Vefa Derneğinde ‘Atatürk ve Milli Egemenlik’ konuşuldu

AHDE Vefa Derneği tarafından düzenlenen programa konuşmacı olarak katılan Fırat Üniversitesi Tarih bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Çevik , “Atatürk ve Milli Egemenlik” hakkında katılımcılara önemli bilgiler aktardı.

Prof. Dr. Şimşirgil Elazığlılarla buluştu 

Elazığ Belediyesi Ramazan programlarına, Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, ünlü tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil konuk oldu. 

Fırat Üniversitesi’ne öğretim elemanı alınacak 

Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre Fırat Üniversitesi’ne 27 Öğretim Üyesi 19 Öğretim Elemanı alınacak. 

Kazan’ın “Kuran ve Sünnet Perspektifinden Güncel Soru Ve Sorunlarımıza Çözüm Önerileri” adlı kitabı ile okuyucuları ile buluştu 

Hadis, Arap dili ve Edebiyatı alanında çalışmalar yapmakta olan İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahsin Kazan “Hanefi Alimlere Göre Hadis Usulü” adlı eserinden sonra “Kuran ve Sünnet Perspektifinden Güncel Soru ve Sorunlarımıza Çözüm Önerileri” adlı eseri Asalet Yayınları tarafından okuyucularının beğenisine sunuldu. 

Rektör Göktaş’tan, Kılıç’a teşekkür plaketi 

2022 yılı TÜBA – TESEP Halil İnalcık özel ödülüne layık görülen İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kılıç’a, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş teşekkür plaketi verdi. 

Piyano konserine yoğun ilgi 

Fırat Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nino Kvachantiradze tarafından hazırlanan Piyano Eşliğinde Eserler’in sunulduğu konser büyük bir beğeni topladı.    

Doç. Dr. Tartar , 'Antibiyotikler, ağrı kesici ve ateş düşürücü değildir'

Antibiyotiklerin keşfedildiğinden bu güne enfeksiyon hastalıklarında modern tıbbın yapı taşı olarak görev yaptığını dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar 'Antibiyotikler, ağrı kesici ve ateş düşürücü değil. Her hastalığı tedavi etmiyor. Gereksiz antibiyotik kullanımı hem yan etki oluşturacak hem de direnç gelişimini olumsuz etkileyecektir' dedi.

Doç. Dr. Faruk Kılınç, 'Diyabet, gittikçe artan küresel bir hastalık halini aldı'

Diyabetin gittikçe artan küresel bir hastalık halini aldığını belirten İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Kılınç, 'Toplumda kilo artışı, beslenme bozukluğu, hareketsizlik gibi etkenlerden kaynaklı olarak Tip 2 diyabetin tanısında artış var' dedi.

Prof. Dr. Demirdağ: 'Kuduz, aşı ile önlenen hayvan kökenli hastalıktır'

Kuduzun aşı ile önlenen hayvan kökenli bir hastalık olduğunu belirten Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, 'Ülkemizde de geçen yıl 200 binin üzerinde şüpheli ısırık vakası bildirildi. Üç tane de kuduz vakası kayıtlara geçti. Şüpheli durumlarda muhakkak kuduz merkezlerine bilgi verilmesi gerek' dedi.

Prof. Dr. Kobat: 'Kalp problemi olan kişilerin sıcaklardan kendilerini korumaları gerekmektedir'

Kalp hastalıklarının sıcak havalardan ciddi manada etkilenen hastalık gurubu olduğunu belirten Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Kobat, 'Kalp problemi olan kişilerin bu sıcaklardan kendilerini korumaları gerekmektedir. Çok ihtiyaç olmadığı durumlarda saat 10.00 ile 17.00 arasında mümkün oldukça dışarı çıkmamaları istenmektedir' dedi.

Doç. Dr. Kıvrak'a 2022 yılı 'Medikal Üst Uzmanlık Üstün Kardiyoloji Ödülü' verildi

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarık Kıvrak'a Uluslararası Bilim Akademisi olan Venus International Foundation'ın 2022 yılı Medikal Üst Uzmanlık Üstün Kardiyoloji Ödülü verildi.

Türk profesörün çalışmaları dünyanın ilgi odağı oldu, birçok ülkeye ihraç edildi

Fırat Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, güneş simülatörü, spin kaplama cihazı ve yapay sinir üretiminde kullanılan elektrospin cihazı gibi birçok çalışmaya imza attı. Prof. Dr. Yakuphanoğlu'nun bu çalışmaları başta Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç edilirken, çalışmaları da uluslararası indeksli dergi ve makalelerde yayımlandı.

Doktor ve öğrencilerin 'Korosu' şiddete karşı sağlıkçıların sesi oldu

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Akgün, tıp fakültesi öğrencileri ile bir araya gelerek müzik grubu kurdu. Doç. Dr. Akgün ve tıp öğrencilerinin kurduğu koro, şiddete karşı sağlıkçıların sesi oldu.

Kanlı Noel'de üç kuzeni EOKA tarafından şehit edilen Necip İlhan'dan TMT hakkındaki sözlere tepki

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde üç amca çocuğu 'Kanlı Noel' olayları olarak bilinen 1963 yılında EOKA terör örgütü tarafından şehit edilen FÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Necip İlhan, Ayşenur İlhan'ın Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) hakkındaki sözlerine tepki gösterdi.

Yılmaz: 112 Çalışanları saygı ve sevgi bekliyor

Fırat Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yılmaz, 2-7 Aralık Acil sağlık Hizmetleri Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, 112 çalışanlarının saygı ve sevgi beklediğini söyledi.

Fırat Üniversitesi 7 öğretim üyesi alacak

Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi ve Tıp Fakültesi’ne toplamda 7 öğretim üyesi alınacak.

Tartar, Dünya AIDS Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Burcu Özcan TÜBİTAK ödülüne layık görüldü

Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Özcan, TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından TÜBİTAK teşvik ödülüne layık görüldü.

Jeoloji uzmanı Prof. Dr. Aksoy, 'Bu faya dikkat' diyerek uyardı

Türkiye'nin birçok il merkezinden diri fay geçtiğinin altını çizen Fırat Üniversitesi (FÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, özellikle Doğu Anadolu Fay (DAF) zonuna dikkat çekerek Malatya'nın Kale ilçesi ve çevresinde sismik aktivitenin yoğunlaştığını ve olası bir depremle karşı karşıya olabileceklerini kaydetti.

Öğretim üyesi ve öğrenciler çamaşır makinelerindeki çocuk ölümlerinin sonunu getirecek proje geliştirdi

Fırat Üniversitesi (FÜ) Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Çetin Özay ve öğrencileri, geliştirdikleri proje ile çamaşır makinelerindeki çocuk ya da evcil hayvanların ölmesi veya yaralanmalarının önüne geçilecek önemli bir başarıya imza attı.

Dr. Kuluöztürk, 'Akciğer kanserinden uzak bir yaşam bizim elimizde'

Akciğer kanserinin günümüzde giderek artan bir hastalık olarak vatandaşların karşısına çıktığını belirten Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Mutlu Kuluöztürk, 'Değiştirebileceğimiz olumsuz etkenleri azaltarak daha sağlıklı, daha uzun ömürlü ve akciğer kanserinden uzak bir yaşam bizim elimizde' dedi.

Türkiye'de bir ilk: Öksürük sesinden kişinin korona olup olmadığı anlaşılacak

Fırat Üniversitesi (FÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfü Genç öncülüğünde, Türkiye'de ilk defa yapay zeka tabanlı 'ses ve öksürük' ile korona virüs başta olmak üzere bir çok hastalığın teşhisi ile ilgili yazılım geliştirildi. 3 bin veri ile ses ve öksürük kayıtlarına göre kişinin korona virüs olup olmadığını saptadıklarını belirten Doç. Dr. Genç, başarı oranının ise yüzde 60 ila 80 arasında olduğunu kaydetti.

Görür'den deprem yorumu

Bilim Akademisi Üyesi ve İTÜ Jeoloji Mühendisi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, bugün saat 21:28'de Elazığ-Bingöl yöresinde meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklama yaptı.

F.Ü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesinden büyük başarı

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbulut, Türk Kardiyoloji Derneği Pulmoner Vasküler ve Erişkin Doğumsal Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanlığına seçildi. 

Bu böcek dünyada ikinci, Türkiye'de ilk defa Elazığ'da görüldü

Fırat Üniversitesi (FÜ) Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Entomolog Prof. Dr. İnanç Özgen'in yaptığı çalışma ile yaprak pireleri grubundan Achrus albicosta isimli böcek, Çin'den sonra dünyada ilk defa Türkiye'de Elazığ'da görülerek kayıt altına alındı.

Türkiye'de sperm numunelerini 3 farklı kategoride analiz eden sistem geliştirdi

Fırat Üniversitesi (FÜ) Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Avcı öncülüğünde, Türkiye'de ilk defa Görüntü Tabanlı Spermiogram Test Sistemi (GTASTS) geliştirilerek uygulamaya konuldu. 3 farklı kategoride insan ve hayvan spermlerinin yapay zeka tabanlı olarak analiz edilebildiği aktarıldı.

Tek kesiden çifte akciğer operasyonu ile hem sağlığına kavuştu, hem de tıp tarihine geçti

Dünyada nadir görülen hastalıklardan biri olan immün yetmezlik sendromu Bruton hastalığına ek olarak amfizematöz ve büllöz akciğer hastalığı da yaşayan 24 yaşındaki Ahmet Sefa Coşkun, Dr. Öğretim Üyesi Tayfun Kermenli tarafından uygulanan subksifoid videotorakostopi tekniği ile 4 santimlik tek kesiden çifte akciğer ameliyatı olarak sağlığına kavuştu. Dünyada 'birlikte' nadiren görülen bu rahatsızlığa yönelik olarak Türkiye'de ilk defa yapılan operasyonun literatüre girmesi beklendiği belirtildi.

Prof. Dr. Hakan Kalender, keçi ölümlerine neden olan bakteri ile ilgili bilgi verdi

Tunceli'de dağ keçilerinin ölümüne neden olan Sphingomonas Paucimobilis isimli bakteriyle ilgili bilgi veren Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kalender, Bağışıklık sistemi düştüğü zaman bu fırsatçı bakteriler enfeksiyonlara neden olabilirler. Bakteriyi hayvan aldığı zaman daha çok solunum sistemine yerleşiyor. Dolasıyla solunum sistemine yerleştiği için enfeksiyonlar oluşturuyor dedi.