Yapay Zeka Haberleri

Yapay Zeka Haberleri

Elazığ’ın Deprem Dronuna TÜBİTAK’tan Onay 

Akın Teknoloji ve Savunma Sanayi Sistemleri tarafından ‘’1507 Teknoçaba Programı’’  kapsamında gerçekleştirilen  ‘’Deprem Sonrası Hasar Tespiti ve İlk Müdahaleye Yönelik Yapay Zeka ve Nesnelerin İnterneti (IOT) Temelli Drone Sistemi Geliştirilmesi’’ projesi TÜBİTAK tarafından onaylandı. 

TOGG'un yeni modeli T10F ismi nasıl ortaya çıktı?

TOGG'un Las Vegas'ta tanıttığı T10F modeli, tasarımı ve Türkiye'de en uzun menzile sahip elektrikli otomobillerden biri olmasıyla öne çıkmasının yanı sıra bir güç kaynağı olarak kullanılması, yapay zeka sistemleri ve sürüş destek asistanları gibi özellikleriyle de dikkati çekiyor. Yeni otomobilin model isminin nasıl oluştuğu belli olurken, CEO Gürkan Karakaş, modelin piyasaya çıkacağı tarihi de açıkladı.

MÜSİAD’da gündem TEKNOKENT oldu 

MÜSİAD Elazığ Şubesi tarafından düzenlenen, Dost Meclisi Toplantısının bu haftaki konusu Fırat Teknokent çalışmaları ve yapay zeka oldu. 

Genç girişimciden kurumları rahatlatacak yerli ve milli 'yüz tanıma' teknolojisi

Elazığ'da devletten destek alan genç girişimci Yavuz Akın, yerli ve milli yapay zeka tabanlı 'Yüz tanıma sistemi temelli geçiş kontrol sistemi' geliştirdi. Bu sayede klasik kartlı giriş sistemleri ile parmak izi okuyucuları rafa kalkacakken birçok kurum ve kuruluş personelin devam ve verimliliğini daha rahat kontrol edebilecek.

Türkiye'de bir ilk: Öksürük sesinden kişinin korona olup olmadığı anlaşılacak

Fırat Üniversitesi (FÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfü Genç öncülüğünde, Türkiye'de ilk defa yapay zeka tabanlı 'ses ve öksürük' ile korona virüs başta olmak üzere bir çok hastalığın teşhisi ile ilgili yazılım geliştirildi. 3 bin veri ile ses ve öksürük kayıtlarına göre kişinin korona virüs olup olmadığını saptadıklarını belirten Doç. Dr. Genç, başarı oranının ise yüzde 60 ila 80 arasında olduğunu kaydetti.

Türkiye'de sperm numunelerini 3 farklı kategoride analiz eden sistem geliştirdi

Fırat Üniversitesi (FÜ) Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Avcı öncülüğünde, Türkiye'de ilk defa Görüntü Tabanlı Spermiogram Test Sistemi (GTASTS) geliştirilerek uygulamaya konuldu. 3 farklı kategoride insan ve hayvan spermlerinin yapay zeka tabanlı olarak analiz edilebildiği aktarıldı.

Türkiye'nin ilk adli bilişimcileri, yerli 'Adli Kopya Alma Donanımı'nı geliştirdi

Türkiye'de sadece Fırat Üniversitesi bünyesinde bulunan Adli Bilişim Mühendisliği Bölümünün başkanı ile öğrencileri, dijital delillerin son yıllarda artması üzerine yaptıkları çalışma kapsamında 'Adli Kopya Alma Donanımı'nı (AKAD) geliştirdi. Türkiye'de ilk defa geliştirilen donanım ile ilgili şimdi de yapay zeka yazılımı üzerinde çalışan ekip, bunu da tamamladıktan sonra sistemi kullanıma hazır hale getirmiş olacak.

Araştırma görevlisinden önemli çalışma

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Dr. Ferhat Uçar ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Deniz Korkmaz ortaklığında yürütülen çalışma ile Yeni Tip Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) teşhisine yardımcı olabilecek COVIDiagnosis-Net isimli bir yapay zeka sistemi geliştirildi. 

Rektör Demirdağ, Başarılı Öğrencileri Ödüllendirdi 

TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde Çevre ve Enerji Kategorisinde birincilik ödülü kazanan öğrencileri başarılarından dolayı ödüllendirildi. 

FÜ'de 'Bir Başarı Öyküsü' konferansı

Fırat Üniversitesi'nde (FÜ) Bir Başarı Öyküsü konferansında Yapay Zekalı Katı Atık Ayıklama Makinesi ve Model uydu projesinin başarısı anlatıldı.

Bir Başarı Öyküsü konulu konferans düzenlendi

Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından Bir Başarı Öyküsü konulu konferans düzenlendi.

ASTAV Savaşan İHA Takımı, kendi yazılımlarıyla Teknofest'te şampiyonluk için yarışacak

Fırat Üniversitesinde eğitim gören 7 mühendis adayından oluşan ASTAV Savaşan İHA Takımı, kendi yazılımları sayesinde şu ana kadar Teknofest'te bulundukları kategori de birinci gelerek adını finale yazdırdı. Finalde şampiyon olmak için çalışmalarına ara vermeden devam eden takım, yapay zekalı yazılımlarında son testlerini yapıyor.

Yapay Zekalı Temelli Katı Atık projesi ile finale kaldılar

Elazığ'da 2 üniversite öğrencisi, sıfır atık projesine destek vermek amacıyla yapıp adına Vatoz dedikleri 'Yapay Zeka Temelli Katı Atık Ayrıştırma' projesi ile yarı finalde birinci olarak, Teknofest'de finalde yarışmaya hak kazandı.

Üniversite öğrencilerinden büyük başarı

Elazığ'da 2 üniversite öğrencisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan Sıfır Atık Projesine destek vermek için dışı akvaryum görünümlü yapay zekalı katı atık ayrıştırma makinesi yaptı.