Hamzabey Barajı'nda Son Durum

Elazığ'ın 40 yıllık içme suyunu karşılayacak olan Hamza Bey Barajında ana isale hattı çalışmalarında sona gelindi.

PAYLAŞ
Güncel Haber 23 -

Haber: Vedat Yetik

Elazığ'ın 40 yıllık içme suyunu karşılayacak olan Hamza Bey Barajında ana isale hattı çalışmalarında sona gelindi.

2018 yılında su tutumuna başlanan barajda ana isale hattı çalışmaları devam ederken, hattın şehir merkezindeki depolar ve arıtma tesisine bağlantısı için 700 metre mesafenin kaldığı açıklandı. Ana isale hattının tamamlanmasının ardından içme suyu arıtma tesisine iletilerek arındırılacak ve vatandaşların kullanımına sunulacak.

HAMZABEY BARAJI
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı gerçekleştirilen Hamzabey Barajının inşası tamamlanarak 18.10.2018 tarihinde su tutulmaya başlamıştı.
Temelden yüksekliği 69,5 metre gövde dolgu hacmi ise 1,7 milyon m3 olan baraj Elazığ’da Caro Çayı üzerinde bulunuyor.

İÇME SUYU İSALE HATTI
Hamzabey İçmesuyu isale hattının tamamı 143 km'den oluşurken, bunun 81,5 km'si ana isale, 61,5 km'si şehir merkezinde yeni yapılan depolar ve arıtma tesisi arasındaki bağlantı hattından oluşuyor.
Ana İsale hattı kapsamında, Abdullahpaşa 1, Abdullahpaşa 2, Kireçocağı, Mollakendi, Araştırma, Doğukent, Yurbaşı, Yazıkonak, Hilalkent, Zafran (Yeşilkent) olmak üzere 11 adet depoda betonarme, mekanik ve elektrik tesisat işleri tamamlandı. 
Sanat yapıları kapsamında 87 adet tahliye, 83 vantuz, 15 adet hat vanası, 1 adet branşman (Palu - Kovancılar içmesuyu ayırma) betonarme ve mekanik imalatları, 1 adet debimetre betonarme imalatı, 11 adet menfez,15 adet dere geçişi imalatı gerçekleştirildi. Düktil borularda ise bu iş uhdesindeki miktarlar tedarik edilerek montajları yapıldı. Karayolu ve Demiryolu geçişlerinde bulunan 592 metre yatay delgi imalatları ile boru montajları tamamlandı.     

700 METRE KALDI
Ana isale hattının 80,8 km si tamamlanmış kalan 700 metrelik kısım Şeker Fabrikası arazisinde geçtiğinden ve söz konusu arazi üzerinde Elazığ Organize Sanayi Bölgesi talebi olması ve Özelleştirme idaresi ile Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü arasındaki yazışma ve prosedürlerden dolayı imalatlarda 4-5 aylık gecikmeler yaşandı. 15.04.2020 tarihi itibariyle kurumlar arası mutabakatlar sağlandı ve 700 metrelik kısımda çalışmalar başlatıldı. Böylelikle ham su isale hattının 20 gün içerisinde tamamlanarak arıtma tesisine bağlanması sağlanacak. 

ARITMA TESİSİ
Arıtma Tesisi ile Hamzabey Barajı’ndan alınacak günlük 160.000 m3 ham suyun içme suyu standartlarına uygun kalitede arıtılması sağlanacak. İş kapsamında tesisin inşa edilmesi, ekipman temini, montajı, personel eğitimi ve işletmeye alınması bulunmaktadır. 20 adet ünitenin (Akım ayar vana odası, enerji kırıcı yapısı, giriş vana odası, giriş debimetre odası, havalandırma yapısı, hızlı yavaş karıştırıcılar, durultucu, kum filtre binası, ısı merkezi, klor temas tankı ve temiz su deposu, yıkıma suyu tutma tankı, çamur yoğunlaştırıcı, belt filtre binası, trafo binası, klor binası, kimya binası idare ve işletme binası, bekçi binası, çıkış debimetre odası ve  fosseptik ) inşaat işleri tamamlandı. 
Tesise ait taşkın tahliye hattı işi ise Elazığ Belediyesinde alınan görüş doğrultusunda yapımına başlanılacak. Ayrıca çevre düzenlemesi işleri ve test aşaması için tesiste bulunan ünitelerde kontroller ve çalışmalar devam ediyor. Hamsu ve elektrik enerjisinin tesise ulaşması ile birlikte testler yapılarak Haziran 2020 tarihi itibariyle arıtma tesisi faal şekilde hizmet vermesi hedefleniyor. 

ELAZIĞ İÇMESUYU ARITMA TESİSİ VE TERFİ MERKEZİ ORTAK ENERJİ NAKİL HATTI YAPIMI
İş kapsamında ana terfi merkezi TM1 ve arıtma tesisi, Baskil su deposu ve TM6 terfi merkezindeki enerji temini sağlanacak. İşte ana terfi merkezi TM1 ve arıtma tesisinin enerji temininde kablo kanallarının hazırlanması, kablo temini, yatay delgiler, kablo döşenmesi, hücre temini ve montajı tamamlandı. Terfi merkezi TM6 ve mevcut su deposu kısmında kablo temini sağlanmış olup çalışmalar devam etmektedir. Haziran 2020 tarihinde işin tamamlanması hedefleniyor. Ana isale hattımızın tamamlanmasına müteakip ham su içme suyu arıtma tesisine iletilerek arıtma tesisimizde arıtılmış içme ve kullanma suyu temin edilmiş olacak. 

BU YIL İÇİNDE SU VERİLECEK
Arıtılmış içme ve kullanma suyunun musluklardan akabilmesi için Elazığ Belediyemizce arıtma tesisinden pompa aracılığıyla alınacak arıtılmış su Doğukent deposuna akıtılacaktır. Böylelikle 2020 yılı içerisinde Hamzabey Barajından temin edilen hamsu arıtılıp kısmen de olsa Elazığ'a içmesuyu olarak verilecek. Ancak kurumumuzca inşa edilen ve il merkezinde bulunan 11 adet yeni depoya suyun verilebilmesi için şehir içi şebeke hattının inşa edilmesi gerekiyor. Bu kapsamda içme suyu isale hattı 2. Kısım ihale hazırlıkları başladı..

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN