Herkes Müteahhit Olamayacak

Elazığ Müteahhitler Derneği Başkanı Av. Osman Avcıl, Müteahhitlik Meslek Yasasının Meclisten geçerek yasalaştığını açıkladı.

PAYLAŞ
Güncel Haber 23 -

Elazığ Müteahhitler Derneği Başkanı Av. Osman Avcıl, Müteahhitlik Meslek Yasasının Meclisten geçerek yasalaştığını açıkladı. Avcıl, yeni yasaya göre, önüne gelinin inşaat yapamayacağını kaydetti.

Türkiye’deki müteahhit sayısının giderek artması, yeterliliği olmayan kişilerin inşaat sektörüne girmesinin inşaat sektörünü olumsuz yönde etkilediğini belirten Avcıl, "“80 milyona yakın nüfusa sahip ülkemizde bugün yaklaşık 500 bin müteahhit varken, 80 milyonu aşkın nüfuslu Almanya’da bu sayı sadece 3 bin 800, tüm Avrupa’da ise 30 bin civarında. Türkiye, yaklaşık 1 milyar 375 milyon nüfuslu Çin’den sonra inşaat sektöründe dünya ikincisi konumundayken, müteahhit sayısı olarak da Çin’den sonra ikinci sıradayız hükümet, bu anlamda yeni bir düzenleme getiriyor inşaat sektörüne yeni düzenlemeler geliyor. Meclise sunulan teklif yasalaştı, müteahhit yeni işe başlarken mali gücü ve iş bitirmesine bakılacak" dedi.

TEMİNAT ŞARTI

Yeni yasaya göre, kentsel dönüşüme giren firmalardan ruhsat verilmeden önce bina tamamlama sigortası yaptırmasının ya da bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartların sağlaması şartlarını yerine getirmesinin isteneceğini belirten Avcıl, "Yapılacak düzenlemede firmaların belge başvurularından önceki son üç yıl içerisindeki bilanço oranları gözden geçirilecek. Firmanın mali durumu cari oran, özkaynak oranı ve borç oranı olmak üzere üç farklı bilanço göstergesi kullanılarak değerlendirilecek. Firmanın mali yeterliliği banka referans mektubu ile de desteklenecek. Üstlenilecek iş tutarının yüzde 10’u kadar teminat mektubu da istenecek. Ayrıca firmaların yeni başlayacakları projenin yüzde 25’i kadar yıllık ciroya sahip olması gerekecek." şeklinde konuştu. 

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜNE MÜRACAAT ŞART

ELMÜTDER Başkanı Osman Avcıl, "Uzun zamandan beri tasarı halinde  olan Müteahhitlik Meslek Yasası Meclisten geçerek yasalaşmıştır. İlgili yasanın müteahhitlere tanımış olduğu hakları kullanılabilmesi için gereğinin yapılması konusunda Müteahhitlerimizin iş bitirme belgeleri ile beraber Elazığ Çevre Şehircilik Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir. Müracaat etmeyen müteahhitlerin belediyede ruhsat işlemleri yapılamamaktadır ifadelerinde bulundu." ifadelerine yer verdi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN