Işıkver, şehrin sorunlarını gündeme taşımaya devam ediyor
2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2023 Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifinin 'Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı' bütçesi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına TBMM'de bir konuşma yapan MHP Elazığ Milletvekili Semih IŞIKVER, Teşvik Yasasının süresinin uzatılması, Uluova ve Kuzova Sulama Projeleri, Çimento fabrikasının il merkezinden taşınması ve su ürünleri yetiştiriciliğinin desteklenmesini TBMM kürsüsünden talep etti…
DAP, BÖLGESEL KALKINMANIN KİLİDİDİR..
MHP Elazığ Milletvekili Semih IŞIKVER, TBMM’de yaptığı konuşmada; “Türkiye’de bölgeler arası gelişmişlik farklarının giderilmesi ve bölgesel kalkınmanın gerçekleştirilmesi amacıyla uygulanan KOP, DAP, DOKAP ve GAP bölgesel kalkınma projeleri, bölgenin gelişmesine, bölgede üretime ve istihdama büyük katkı sağlamaktadır.
Doğu Anadolu Projesi kapsamında 2011 yılında kurularak 2012 yılında faaliyete geçen DAP Bölge Kalkınma İdaresinin görev alanı; seçim bölgem Elazığ’ın da içinde bulunduğu, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van gibi 15 ilden oluşan büyük bir coğrafyayı kapsamaktadır.
Doğu Anadolu Projesi, altyapı, istihdam ve üretim imkânlarının artması hususunda düzenlemeler yaparak, milli kalkınma hedeflerimize katkı sağlamayı amaçlayan, milletimizin gelir düzeyini ve yaşam standardını yükseltmenin yanı sıra diğer bölgelerle olan gelişmişlik farkını azaltmayı hedefleyen çok yönlü ve sürdürülebilir bir kalkınma projesidir” dedi.
SULAMA PROJELERİ VE SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNE DESTEK TALEBİ
IŞIKVER konuşmasının devamında, “Seçim bölgem Elazığ için yapılmış olan ve 2025 yılı içerisinde yapılması planlanan projeleri yakından takip etmekte ve desteklemekteyiz. Elazığımız için her zaman daha iyisini yapacağımızdan da şüphemiz yoktur. Ancak Elazığ’da özellikle tarım alanlarının elverişli olması ve tarım ürünlerindeki çeşitliliğin fazla olması bu alanda çalışmalar yapılmasına dikkat çekmektedir.
Cumhur İttifakı’nın güçlü bir şekilde Türkiye Yüzyılına kararlı ve etkili bir şekilde yürüdüğü bir süreçte, elbette ki kadim şehrimizin de birtakım beklentileri vardır.
Elazığ’da yaklaşık otuz yıldır suyla buluşmadığı için çoraklaşmış tarlalarımız vardır. Uluova ve Kuzova Projeleri yeniden açılacak olan sulama alanlarının oluşması adına elzemdir. Uluova’da 32 köyü sulayacak olan ve Kuzova’da 48 köyü sulayacak olan bu projelerin bir an önce tamamlanması gerekmektedir.
Bununla birlikte; Elazığ ilimizde 1970'li yıllarda küçük işletmeler şeklinde başlayan alabalık üretimi, bugün Keban Baraj gölü havzasında çok önemli bir sektör haline gelmiştir.
Elazığ ilindeki doğal su kaynakları, alabalık üretimi açısından ideal koşullar sunmaktadır.
TÜİK verilerine göre 2023 yılında Elazığ'da 39 bin ton alabalık üretimi yapılmış olup bu miktar ile Elazığ Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır.
TİM verilerinde ise 2023 yılında Elazığ’dan yapılan doğrudan alabalık ihracatı yaklaşık 8 milyon ABD Dolarıdır.
Elazığ ve çevre illerde su ürünleri sektörünün çok daha büyük boyutlarda Ülke ekonomisine değer katması mümkün olmasına rağmen maalesef bugün istenilen noktada değildir.
Keban Baraj Gölü havzası başta olmak üzere Fırat, Dicle ve Murat Nehirleri ile diğer iç sularımızda alabalık üzerimi için kullanılabilir su yüzeyi miktarı tespit edilmemiştir.
Alabalık başta olmak üzere diğer su ürünleri yetiştiriciliği için, girişimcilerin ve müteşebbislerin önündeki en büyük engel olan altyapılar yol, enerji ve iletişim gibi hususlarda çok öneli yatırım ihtiyaçlarının karşılanması büyük önem arz etmektedir.
Elazığ’ın bir evladı olarak bu gibi hususlarda yapılacak çalışmalar bizler için çok değerlidir ve olumlu değerlendirileceğinden yana gönlümüz rahattır” ifadelerinde bulundu.
6. BÖLGE TEŞVİKLERİNİN SÜRESİNİN UZATILMASI TALEBİ…
MHP Elazığ Milletvekili Semih IŞIKVER, Elazığ’da yatırımların devamı ve istihdamı için çok öneli olan Teşvik Yasasının süre uzatımıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede ise, “Sayın Bakanımız buradalar. Büyük depremler yaşamış olan şehrimizde iş dünyası için büyük önem taşıyan ve yatırımların devamlığı ve istihdam açısından çok öneli olan 6. Bölge desteklerinin 31 Aralık 2024 tarihinde dolacak olan süresinin uzatılması Aziz Şehrimizin çok önemli bir hizmet olacaktır” dedi.
ÇİMENTO FABRİKASININ İL MERKEZİ DIŞINA TAŞINMASI BİR KEZ DAHA TALEP EDİLDİ…
Elazığ Çimento Fabrikasının il merkezi dışına taşınması hususunu gündemden düşürmeyen MHP Elazığ Milletvekili Semih IŞIKVER, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “1950’li yıllarda faaliyete geçen ve Aksaray Mahallesi'nde bulunarak o dönem il merkezi dışında kalan Elazığ Çimento Fabrikası’nın çevre ve insan sağlığına verdiği zarardan dolayı kaldırılması gerekmektedir.
Elazığ’ın coğrafi yapısının sadece belirli yönlerden hava akımına izin vermesinden ve çöküntü ovası olma özelliği taşımasından ötürü, fabrika günümüz şartlarında şehrin ortasında kalmıştır.
Yıllık ortalama 160 bin ton üretimi ile gece gündüz durmadan çalışarak hemşehrilerimizin yaşam kalitesini düşüren söz konusu fabrikanın kaldırılması hususu yaklaşık 20 yılı aşkın süredir ilimizin gündeminde olmasına rağmen herhangi bir ilerleme kaydedilememiştir.
Milletimizin sağlığını tehlikeye atmamak ve bir şehrin geleceğini yok etmemek adına Elazığ Çimento Fabrikası’nın Afyonkarahisar ve Trabzon örneklerinde olduğu gibi aynı modelle kaldırılması şehrimizin ortak beklenti ve talebidir.
2020 yılı Elazığ depremi sonrası ilimizin güvenli konut alanlarına kavuşması hususunda inanılmaz gayretleri olan ve tüm Elazığ’ın her zaman bağrına bastığı Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat KURUM ve tüm devlet büyüklerimizin yakın ilgisi ve iradesiyle inanıyoruz ki Aziz Şehrimiz bu garabetten en kısa sürede kurtulacaktır” ifadelerinde bulundu.