Kılıç: Döner Sermaye Sistemine Son Verilmeli

Sağlık Sen Elazığ Şube Başkanı Selçuk Kılıç, sağlık çalışanlarının temel sorunlarından biri olan döner sermaye sistemine biran önce son verilmesi gerektiğini söyledi.

PAYLAŞ
Güncel Haber 23 -

Haber: Vedat Yetik

Sağlık Sen Elazığ Şube Başkanı Selçuk Kılıç, sağlık çalışanlarının temel sorunlarından biri olan döner sermaye sistemine biran önce son verilmesi gerektiğini söyledi.

Kılıç, yaptığı açıklamada, 2004 yılında uygulamaya başlanan döner sermaye sisteminin, ilk yıllarda başarıyla uygulandığını, ancak gelinen noktada işlevini yitirip, kronik bir sorun halini aldığını kaydetti. 

SİSTEM KARGAŞAYA YOL AÇTI
Sistemin son 6-7 yıldır meslek ve unvan bazındaki farklı hak edişlere ve sağlık çalışanları arasında memnuniyet sınırının ötesinde kargaşaya yol açtığını ifade eden Kılıç, şunları kaydetti: "Sistem, gerek hekimler arasında gerekse hekim dışı sağlık çalışanları arasında dengeli ve hakkaniyetli bir paylaşma imkanı vermemektedir. Vicdanları yaralayan aynı acı durum iller, hastaneler ve birimler arasındaki sağlık çalışanları için de geçerlidir. Sorun ne yazık ki her geçen gün daha da büyümekte ve içinden çıkılmaz hal almaya doğru ilerlemektedir. Endişemiz aynı zamanda umudumuz sağlık sistemine, dolayısıyla insanımıza zarar verici noktalara ulaşmadan çözüme kavuşmasıdır. Çözüm amaçlı palyatif tedbirlerden bir sonuç çıkması da mümkün olmamıştır, olmayacaktır da. Mart ayı başında yönetmelik değişikliğiyle yürürlüğe konulan uygulama bunun en son örneğidir. Bu yönetmelik değişikliğiyle kısmi çözüm bir yana, sorunun derinliği ve yıkıcılığı daha da artmıştır. yapılan değişiklikle bir kaç meslek grubunun lehine adım atılırken, sayıları yüzbinleri bulan hekim dışı sağlık çalışanları tam bir hayal kırıklığına uğratılmıştır. Döner sermaye uygulamasındaki ana kurgu değişmeden, emek ve alın teri temelli dengeli ve adil bir paylaşım gözetilmeden, sistemin teşvik ediciliği her bir çalışanı  kapsayacak şekilde genişletilmeden ortaya konacak her bir düzenleme, sorunun derinleşmesinden başka bir işe yaramayacaktır. Bu çerçevede salgınla mücadele sürecindeki uygulamalara baktığımızda ne yazık ki benzer olumsuzlukları görüyoruz. Bakanlık, sürecin en başında performansa bakılmaksızın belirlemiş olduğu usul ve esaslar çerçevesinde pandemiyle mücadelede direkt yer alan hekimler için tavandan, diğer hakimler için ise kadro ve ünvanlarına göre tavanın yüzde 45 ile 75 aralığında, hekim dışı sağlık çalışanları için ise tavandan ek ödeme verileceği yönünde karar aldı. Ancak performansa dayalı ek ödeme sisteminin adil ve hakkaniyetli olmadığı, mevcut sorunları çözücü özelliğinin kalmadığı, ihtiyaçları karşılamadığı gibi nedenlerle zorlu salgın günlerinde sağlık çalışanlarında ciddi huzursuzluklara yol açmıştır. Sonuç olarak fedakar sağlık çalışanları arasında ayrım yapan, hak gasp eden, alın terini yok sayan, bu çarpık döner sermaye sistemine biran önce son verilmelidir.  İnsan hayatını konu alan bir kamu hizmeti kangren halini almış böylesine büyük bir sorunla sağlıklı işleyemez." dedi. 
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN