Köprü Tartışmasının Bilinmeyenleri

Elazığ'ın Rüstempaşa Mahallesinde bulunan köprülü kavşak ile ilgili tartışmalar gündemdeki sıcaklığını koruyor. 

PAYLAŞ
Güncel Haber 23 -

Elazığ'ın Rüstempaşa Mahallesinde bulunan köprülü kavşak ile ilgili tartışmalar gündemdeki sıcaklığını koruyor.

Eski belediye başkanı Mücahit Yanılmaz döneminde 16 Milyon TL maliyetle yaptırılan köprünün yıkılıp, yıkılmaması konusu uzun süredir tartışmalara konu olmuştu. 

Kanal 23'te yayınlanan Gündem Özel programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, orduevi kavşağındaki köprüyle ilgili bugüne kadar yaşanan gelişmeleri anlattı. 

"KÖPRÜDEN MEMNUN DEĞİLİM"
Mevcut köprüden memnun olmadığını belirten Şerifoğulları, "Köprü mimari açıdan, estetik açıdan çok kötü bir köprü. Trafik yükünü hafifletebilir, ciddi manada bir yük çekebilir. Bu ayrı tartışılması gereken bir konu." dedi.

"KÖPRÜ YOKMUŞ GİBİ BİR PLAN YAPILDI"
Depremden sonra bölgede yapılacak konutlara ilişkin TOKİ'nin ilk etapta köprü yokmuş gibi planlama yaptığını ifade eden Başkan Şerifoğulları, "Seçim kampanyamız döneminde köprüyle ilgili eleştiriler karşımıza geldi.  Biz belediye başkanı seçildiğimizde halkımıza rağmen bir iş yapmayacağımızı söylemiştik. Seçildikten sonra referandum yaparak, halkın görüşüne başvurarak orada bir sandık oluşturduk. O sandıkta oylar kullanıldı. Katılım çok fazla değildi. Bu köprüyü kamuoyuna tartışamaya açtığımızda çok net bir şey alamadık. O gün bize köprünün yıkılması yönünde her kesimden baskı gelirken, referandum yapmaya başladığında konu çok farklı bir mecraya gitti. Sanki biz önceki başkanı tartışamaya açıyormuşuz gibi çok farklı bir boyuta çektiler. Buna da üzüldük. Referandumdan bir net bir şey alamayınca gündemimizden çıkardık. Deprem oldu. Deprem olduktan sonra Bakanlarımız Rüstempaşa ve Mustafapaşa mahallelerinde dolaştılar. Orada da yine vatandaşların bir baskısı oluştu. Evlerin bu alt geçit yapıldığından dolayı yıkıldığını ifade ettiler. Bazı kesim de bu köprünün yıkılmasını ifade etti. Biz de tepkiler gelince Bakanımızla köprüyle ilgili istişareler yaptık. En son yine sayın bakanımız bir ay önce geldiğinde oradaki vatandaşların baskısı neticesinde ve TOKİ'nin orada yaptığı çalışmalarda köprü yokmuş gibi planlama yapmaya başladıklarını bakanımıza ilettiler. Orada köprü yokmuş gibi planlama yapmalarının nedeni de Rüstempaşa ve Mustafapaşa'daki ev sahibi olan vatandaşların farklı yerlere gitmemesi adına, orada bir tane daha fazla konut çıkarabilmekti. Örneğin orada yıkılan konut sayısı 1000 konut. Yapılacak konut sayısı da 800 konut. 200 vatandaşımızı Zafran'a, Yemişlik'e, Çatalçeşme'ye taşımak zorundayız. Ama vatandaşlar doğup büyüdüğü yerleri bırakmak istemiyor. Haklı olarak Rüstempaşa ve Mustafapaşa'daki vatandaşlar 'ben kendi mahallemde oturmak istiyorum' diyor. Onun için TOKİ bir fazla nasıl konut yapabilirim bunun çalışmasını yapıyor. Çok fazla kat yapamadığına göre bir şekilde sığdırmak zorunda. Sığdırırken sosyal donatı alanlarını, yeşil alanları, spor komplekslerini tasarlamak sorunda. Köprü yokmuş gibi bir plan çalışması yapıldı. Biz de bakanımızla görüştük. Vatandaşın da tepkisi olunca 'köprü bir şekilde yıkılır, alt geçit devam eder. Kavşak düzenlemesi trafiği rahatlatacak şekilde yapılır. Bu şekilde de yolumuza devam ederiz' dedik. Kaldı ki 5 Milyar Lira'nın üzerinde yatırım yapılıyor Elazığ'a.  Yani bu köprünün 5 Milyarlık yatırımın önüne geçmemesi lazım. Bunu konuşmamamız lazım. Ama bugün geldiğimiz noktada hala köprüyü konuşuyoruz. Bugün bakanımız söylediği süreçte yine tartışmalar, yine dedikodular, farklı yöne çekmeler oldu." şeklinde konuştu.

KONU CUMHURBAŞKANI'NA GİTTİ
Köprünün akıbetine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini ifade eden  Başkan Şerifoğulları, "Köprü konusu Sayın Cumhurbaşkanımıza da gitti. Bizler de gittik, Cumhurbaşkanımızla istişare ettik. Körünün halini, yıkılan evlerin halini fotoğraflarla gösterdik. 16 Milyon TL bir maliyet ödenmiş. 2 yıllık bir köprü. Düzeltebilirseniz sağını, solunu düzeltin, bir şekilde yapın. Yıkılmasın. Bu konu Cumhurbaşkanımız tarafından kapandı." ifadelerini kullandı.

SİYASET OLDU!
Eski Başkan Mücahit Yanılmaz'ın da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğünü ifade eden Başkan Şerifoğulları, Kanal 23 Genel Yayın Yönetmesi Metin Erol'un 'siyaset mi oldu orada? şeklindeki sorusuna, "Siyaset oldu diyelim." cevabını verdi.

"MİMARİ HARİKASI OLARAK KALSIN"
Köprü konusunun tamamen kapandığını belirten Başkan Şerifoğulları; "Köprü konusu gündemden çıkmıştır. Bu saatten sonra TOKİ'nin yapmış olduğu çalıma köprüye göre yapılacaktır. Bir şekilde köprü orada mimari harikası olarak kalsın. Yapacak bir şey yok. " cevabını verdi. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN