Milletvekili Keleş, üniversitelerin bütçesi üzerine TBMM'de söz aldı

AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, TBMM'de 2025 yılı bütçe görüşmelerinde üniversitelerin bütçesi üzerine söz aldı.

Milletvekili Keleş,  üniversitelerin bütçesi üzerine TBMM'de söz aldı

Milletvekili Keleş, açıklamalarında şunları ifade etti:

“2025 Yılı üniversitelerimizin bütçesi üzerine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle aziz milletimizi ve Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

AK PARTİ olarak, 22 yıllık iktidarımız boyunca yükseköğretim alanında köklü dönüşümlere imza attık. Üniversitelerimizin fiziki altyapılarını güçlendirirken, yine üniversitelerimiz vasıtasıyla bilginin, kültürün ve bilimin ülkemizin her köşesine ulaşması için büyük gayret sarf ettik.

2002 yılından günümüze kadar; gerek üniversite sayılarında, gerekse öğrenci ve öğretim elemanı sayılarında önemli artışlar olmuştur. Benden önce konuşmacı olan Milletvekili arkadaşlarımız rakamsal verileri sizlerle paylaştı. Ben ise bu verileri yüzdelik oranlarla ifade ederek, yükseköğretimde nereden nereye geldiğimize dikkat çekmek istiyorum:

2002 yılında Devlet ve Vakıf Üniversiteleri olmak üzere üniversite sayımız sadece 76 iken bu gün bu sayı 208’e ulaşmıştır.

2002 yılından 2024 yılına geldiğimizde;
Fakülte sayımız, %271
Enstitü sayımız, %99
Yüksekokul sayımız, %97

Meslek Yüksekokulu sayımız ise %105 oranlarında artış sağlamıştır. Üniversitelerimizin yaygınlaşmasıyla birlikte okullaşma oranı da artmıştır. 2003 yılında % 15 olan yükseköğretimde net okullaşma oranı, % 50'ye ulaşmış olup Kadınlarda yükseköğretimdeki net okullaşma oranı ise % 14 iken, bugün bu oran % 51'e ulaşmıştır.

Yükseköğretimde sadece üniversite sayısını artırmakla kalmadık; aynı zamanda akademik kadroları da güçlendirdik. 2002 yılından 2024 yılına geldiğimizde;

Profesör sayısında %303
Doçent sayısında %372
Doktor Öğretim Üyesi sayısında ise %295 oranında artış sağlanmıştır. Böylece Türkiye, öğretim elemanı sayısı bakımından OECD ülkeleri içinde 8'inci sıraya yükselmiştir. Üniversitelerimizdeki kadın öğretim elemanı oranı ise yüzde 46,5 ile OECD ortalamasının 1 puan üzerindedir. Sayısal artışın bilimsel araştırmalara da olumlu yansıdığını görüyoruz. Ülkemiz, bilimsel yayın bakımından, dünyada 29'uncu sıradan 17'nci sıraya yükselmiştir.

Yükseköğretimde eğitim gören öğrenci sayımız, açık öğretimde dâhil olmak üzere 7 milyon 387 bin’e ulaşmıştır. Üniversitelerde okuyan yabancı öğrenci sayısı ise 15 bin’den 353 bin’e yükselmiştir. Türkiye, UNESCO verilerine göre, 2019 yılından itibaren dünyada en fazla uluslararası öğrenci bulunduran ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Bu durum, yükseköğretimimizin bir cazibe merkezi hâline geldiğinin göstergesidir.

Öğrencilerimizden üniversiteye girişlerde alınan harçları kaldırdık. Ayrıca, burs ve kredi imkânlarını genişleterek daha fazla öğrencimizin bu olanaklardan faydalanmasını sağladık. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçtiğimiz günlerde gençlerimize yönelik önemli bir müjdesi daha oldu.

Burs ve öğrenim kredisi; Lisansda: 2000’den 3000 TL’ye Yüksek Lisansda: 4000’den 6000 TL’ye ve Doktorada ise: 6000’den 9000 TL’ye yükseltildi. Üniversitelerde okuyan öğrencilerimizin barınma kapasitesi, kamu eliyle önemli ölçüde artırılmıştır. 2002 yılında 190 olan yurt sayısı, 2024 yılı itibarıyla 862’ye; 182 bin olan yatak sayısı ise bugün itibariyle 993 bine çıkarılarak öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur.

Ülkemizde uzun yıllardır, başta bilgisayar ve yazılım mühendisliği olmak üzere birçok bölüm ve programdan yetişen nitelikli mezunlar, kamu ve özel sektörün ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu mezunlar, bilgi ve yetkinlikleriyle ülkemizin kalkınmasına ve teknolojik ilerlemesine önemli katkılar sunmaktadır. Özellikle son yıllarda, Yükseköğretim Kurulunun teşvikleriyle yapay zekâ mühendisliği ve yapay zekâ veri mühendisliği gibi bölümlerde çeşitli programlar açılmıştır. Bugün, aralarında Elazığ Fırat Üniversitemizin de bulunduğu 8 üniversitede, lisans düzeyinde eğitim verilmektedir.

Seçim bölgem olan, mezunu olmaktan gurur duyduğum ayrıca akademisyen olarak görev yaptığım Elazığ Fırat Üniversitesi de bu süreçte büyük kazanımlar elde etmiştir. Anadolu’nun aziz şehri Elazığ’ımızda bulunan Fırat Üniversitesi bir Araştırma Üniversitesi olarak Türkiye’de ilk 20 üniversite arasına girmeyi başarmıştır. Fırat Üniversitesi bu yıl Yapay Zekâ alanında Savunma Sanayimize en çok proje üreten üniversiteler sıralamasında Türkiye birincisi olmuştur. Fırat Üniversitesi öğrencilerimiz ise TÜBİTAK’ta en çok projesi kabul edilen üniversiteler sıralamasında Türkiye birincisi olmuştur. Sayın Milletvekilleri, bizlere düşen; geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi en iyi şekilde hayata hazırlamak ve Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda azimle çalışmaya devam etmektir. Bu duygu ve düşüncelerle, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.”