Sağlık Turizminde Hedef 1,5 Milyon Turist, 10 Milyar Dolar Gelir

Elazığ'da Sağlık Turizmi Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven, 'Türkiye sağlıkta değişim ve dönüşümle birlikte, ulaşılabilir kaliteli sağlık hizmeti sunumu sayesinde hem kendi vatandaşlarına hem de başka ülke vatandaşlarına kaliteli sağlık hizmetini en uygun şekilde sunan bir ülke haline gelmiştir.' dedi.

Sağlık Turizminde Hedef 1,5 Milyon Turist, 10 Milyar Dolar Gelir

Haber: Vedat Yetik
Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından organize edilen "Elazığ Sağlık Turizmi Sempozyumu" yapıldı.
Fethi Sekin Şehir Hastanesi toplantı salonunda gerçekleştirilen sempozyuma Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven, Milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balık, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, F.Ü Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Cahit Polat, kamu ve özel sağlık kuruluşlarının yöneticileri katıldı. 

"MİLYONLARCA İNSAN ARAYIŞ İÇERİSİNDE"
Sempozyumda konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Güven, günümüzde sağlık turizmi kapsamında ülkeleri dışına çıkan 30 milyon insan olduğuna dikkat çekerek; "Sağlık turizmini 4 ana başlık altında topluyoruz. Birisi termal sağlık turizmi, diğeri medikal turizm, yaşlı turizmi ve engelli turizmi olarak bunu gruplayabiliriz. Tüm dünyada milyonlarca insan daha az maliyetle ve daha iyi sağlık hizmeti alabilmek amacıyla özellikle göz, diş, ortopedik tedaviler ve cerrahi tedaviler olmak üzere destek alarak tedavi almak, bunun yanında da kültür ve doğal turizminden de yararlanmak amacıyla arayışlar içerisine girmektedir ve sağlık turizmine yönelmektedir. Günümüzde sağlık turizmi kapsamında ülkeleri dışına çıkan 30 milyon insan var. Dünyadaki sağlık turizmi harcamaları yaklaşık 500 Milyar Dolar ile ifade ediliyor. Ülkemizin de 2023 hedefi 1,5 Milyon sağlık turisti ve 10 Milyar dolar gelir olarak ortada duruyor." dedi. 

"SAĞLIK TURİZMİ İÇİN BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİBİZ"
Türkiye'nin bulunduğu coğrafya itibariyle 4 saatlik uçuş mesafesinde olduğuna dikkat çeken Güven, "Yaklaşık 1 Milyar insana ve 57 ülkeye hitap eden önemli bir coğrafyada yer alıyor. Türk Hava Yolları gibi 120 ülkede 300'e yakın şehir ve havalimanına uçuşu olan bir havayolu markasına sahibiz. bu anlamda da sağlık turizmi için büyük bir potansiyele sahibiz." ifadelerine yer verdi. 

"TÜRKİYE SAĞLIK HİZMETİNİ EN UYGUN ŞEKİLDE SUNAN BİR ÜLKE HELİNE GELDİ"
Türkiye'nin sağlıkta değişim ve dönüşümle birlikte kaliteli sağlık hizmetini en uygun şekilde sunan bir ülke haline geldiğini belirten Güven, şunları kaydetti: " Türkiye sağlıkta değişim ve dönüşümle birlikte, ulaşılabilir kaliteli sağlık hizmeti sunumu sayesinde hem kendi vatandaşlarına hem de başka ülke vatandaşlarına kaliteli sağlık hizmetini en uygun şekilde sunan bir ülke haline gelmiştir. Genç arkadaşlarımız belki bilmiyorlardır ama bizim yaş grubu çok iyi biliyor. Ben mecburi hizmetini bir SSK hastanesinde yapmış bir hekim olarak, uzun yıllar koğuş tarzı hastanelerde hizmet vermiş bir hekim olarak bugün geldiğimiz noktayı bundan 20 yıl önce bize söylemiş olsalar inanmamız mümkün olmazdı. Bugün çok modern, hatta dünya standartlarının üzerinde hastaneler ve yoğun bakımlara sahibiz. Bunun kıymetini iyi bilmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu. 

"AMACIMIZ TÜM DÜNYAYA KALİTELİ, HIZLI SAĞLIK HİZMETİ SUNMAK"
Sağlık Bakanlığı olarak yakın komşu coğrafya başta olmak üzere tüm dünyaya kaliteli, hızlı ve güvenilir sağlık hizmetini sunmayı amaçladıklarını aktaran Bakan Yardımcısı Güven, "Uzmanlaşmış nitelikli insan kaynağına sahibiz. Bunun yanında coğrafi yapımız, kültürel altyapımız, tarihimizle birlikte bütün dünya için bir cazibe merkezi konumundayız. ülkemize gelen turist sayısı ile bu aşikar anlaşılıyor. Ülkemiz tercih edilen bir turizm bölgesi. bunu sağlık turizmi ile birleştirdiğimizde bu potansiyelin çok daha yukarılara çıkacağını tahmin ediyorum" dedi. 

"SAĞLIK TURİZMİ BİR DEVLET POLİTİKASI HALİNE GELDİ"
Sağlık turizminin bir devlet politikası haline geldiğini vurgulayan Güven, şöyle devam etti: "Bu tek başına bir kurumun veya kuruluşun başaracağı bir husus olmadığını düşünüyoruz. Bu hedeflerimize ulaşmak amacıyla Sağlık bakanlığı önderliğinde uluslararası sağlık hizmetleri anonim şirketi adı altında bir şirket kuruldu. Faaliyetlerine de 31 Ocak 2019 tarihinde başladı. Ana amacı sağlık turizmini bir düzene kavuşturmak. Diğer amacı da yurt dışından sağlık turizminden faydalanmak isteyen kesimler için bir devlet güvencesi sağlamak. Bunun içerisinde kamu özel ayrımı yapmadan Türkiye'de sağlık tesislerinin yurt dışına tanıtılması, bu amaçla politika ve stratejiler geliştirilmesi. Daha fazla sağlık sunumu için hastanın Türkiye'ye getirilmesi."

"550 BİN HASTA SAĞLIK HİZMETİ ALDI"
Bakan Yardımcısı Güven, "Bizler dünü olduğu gibi bugünü ve geleceğimizi de önemsiyoruz. En büyük yatırımı insan sağlığına yapıyoruz. Bundan da gurur duyuyoruz. Bu yatırımlar neticesini de çok hızlı bir şekilde almaya başladık. 2018 yılında sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında ülkemizde 550 bin hasta, sağlık hizmeti almıştır. Aynı yıl Türkiye'de sağlık hizmeti alan uluslararası hastaların geldiği ülkeler ise ilk üç sıra Azerbaycan, Irak ve Almanya olmuştur. En çok tercih edilen şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum ve Yalova olmuştur. 2018 yılında sağlık ve tıbbi nedenlerle gelen yabancı ziyaretçilerden elde edilen toplam turizm geliri de 1 Milyar 110 Bin Dolan civarında olmuştur." diye konuştu. 

"ELAZIĞ ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE SAHİP"
Türkiye'nin her köşesinde sağlık turizmine yönelik faaliyetler yapılabileceğini aktaran Güven, "Önümüzdeki yıl ve ondan sonraki yıllar içerisinde özellikle şehir hastanelerimizin bulunduğu yerlerde sağlık turizmini biraz daha önemsediğimizi vurgulamak istiyorum. Elazığ, Fethi Sekin Şehir Hastanesi, Fırat Hastanesi ve özel hastaneleri ile özellikle özellikli sağlık hizmetlerinin verildiği bir şehir. Ayrıca çok değerli termal kaynaklara sahip. Bu imkanların değerlendirilmesiyle birlikte hem medikal turizm hem termal turizm alanında önemli hizmetler verebileceğini düşünüyoruz." dedi. 

VALİ KALDIRIM: "ELAZIĞ SAĞLIK ALTYAPISINI CİDDİ ŞEKİLDE TAMAMLADI"
Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ise sempozyumda yaptığı konuşmada, Dünyada gastronomi ve sağlık turizminin hızla geliştiğine dikkat çekerek, "Dolayısıyla bu iki trende yatırım yapan, bu pazarı iyi yakalayan, iyi değerlendiren ülkeler mutlaka kazanacaklar." dedi. 
Elazığ'ın sağlık hizmetleri noktasında iyi bir konumda olduğuna dikkat çeken Vali Kaldırım; Elazığ yatak sayısı itibariyle 3 binin üzerine ulaştı. Sağlık altyapısını ciddi şekilde tamamladı. Doktor ve nitelikli eleman sayısını tamamlamış durumda. Hem bölgesel merkez hem de sağlık turizmi alanında uluslararası bir merkez olma noktasına gelmiştir." şeklinde konuştu. 

Toplantıda ayrıca, Milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balık, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, F.Ü Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ve İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Cahit Polat Sağlık Turizminin önemini belirten konuşma yaptı. 
Sempozyum, sağlık turizmindeki gelişmelerle ilgili hazırlanan sunumlarla devam etti.