STK Platformundan 11 Maddelik Deklarasyon

Elazığ Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Elazığ'da tarımsal faaliyetlerin bir adım öteye taşınması adına 11 maddelik deklarasyon yayınladı.

PAYLAŞ
Güncel Haber 23 -

Elazığ Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Elazığ'da tarımsal faaliyetlerin bir adım öteye taşınması adına 11 maddelik deklarasyon yayınladı.

Platform Dönem Sözcüsü Servet Yaşar Özdemir, tarımsal alanda yapılması gereken çalışmalara ilişkin hazırlanan raporu kamuoyu ile paylaştı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi.

"Elazığ STK Platformu olarak, gerek yaptığımız saha çalışmalarında, gerekse ilgili üye derneklerimizden aldığımız raporlar çerçevesinde binlerce kişinin iştigal alanı olan tarım ve hayvancılık kenti ilimizde tarımsal faaliyetleri bir adım öteye taşımak adına tarımsal alanlarımızla (tarım, hayvancılık, su ürünleri) ilgili aşağıda yazılı bulunan 10 maddelik deklarasyonu hazırlama ihtiyacı hasıl olmuştur.

1- Katma değeri yüksek olan, bir çok sanayi dalının hammaddesini oluşturan ve üretimi yapıldığında ciddi manada istihdama katkı sunacak olan Kenevir ekiminin ülke genelinde biran önce hayata geçirilmesi, güvenlik ve ekoloji anlamında kenevir ekimine uygun olan Elazığ ilimizin mutlak suretle kenevir ekim bölgeleri arasında yer alması sağlanmalıdır.

2- Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 21 il için hazırladığı, yüzde 75'i hibe tohum desteklerinden ilimizin de uygun olan ürünler için ( Nohut, Fasulye, Silajlık Mısır, yem bitkisi) gibi ivedi olarak destek kapsamına alınmalı ve ekim sezonu geçmeden üreticilere tohumlukları ulaştırılmalıdır.

3- Deprem ve akabinde korona virüsü salgınından dolayı üretimleri sıkıntıya girmiş olan Çiftçilerin, sosyal yardımlaşma, Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri vs.olan borçları silinmelidir. Çiftçinin üretimini devam ettirebilmesi için yeni sübvansiyonlu kredi paketlerinin acil olarak uygulamaya alınması gerekir. 

4- ilimizde yapımı devam eden ( Ulu ova, kanatlı, kuzova ) ve diğer sulama projelerinin biran önce hayata geçirilmesi ve bu çerçevede sulu tarıma geçişle birlikte köye dönüşlerin hızlandırılması sağlanmalıdır.

5- İlimizde hem tarımsal hem de hayvansal ürünlerinin satılabileceği iki köylü pazarı kurulmalı, ve bu pazarlarda organik, iyi tarım uygulamaları gibi uygulamalara farklı alanlar verilmeli, ve üretimleri teşvik edilmelidir. Bu pazarlarda sadece üretici olanlar satış yapabilmelidir.

6- İç sularda en fazla alabalık üreten ve Türkiye birincisi olan ilimizde, sektörün önünü açmak ve gelişimini sağlamak amacıyla, İlimize çok acil bir perakende balık satış hali yapılmalıdır,

7- İlimizde kooperatifçilik ve birlikte üretim modellemeleri desteklenmeli, bunların genel tabana, yani sistemin içindeki çiftçiyi kapsayacak şekilde yaygın bir oluşuma dönüşmesi sağlanmalıdır.

8- Tarımsal ürünlerin endüstriyel ürüne dönüştürülmesi için çalışmalar ve desteklemeler yapılmalıdır.

9- İlimizde bulunan sıcak su kaynaklarının (termal) biran önce tarımsal alanlarda kullanımına olanak sağlanmalıdır,

10- İlimizde ilgili sektörlere, ihtiyaç duyduğu bilimsel ve kamu desteğinin sağlanması için, Valiliğimiz himayesinde, kamu, üniversite, sanayii işbirliği merkezi kurulmalı ve tarımsal alanlardaki üç bölüme de hizmet etmesi sağlanmalıdır, bu çalışma ülkemizde rol model olabilecek bir proje hüviyetindedir.

11- Hayvancılığın gelişmesi için mera ve yaylaların muhtarların ve köylülerin himayesinden çıkartılıp Bakanlık yada Valilik eliyle hayvancılık yapan üreticilerin hizmetine sunulmalıdır. Bu uygulama ile girdi maliyetleri düşürüldüğünden üretici kazancı artacağı gibi tüketicinin daha ucuz et tüketmesi sağlanmış olacaktır.

Yaşadığımız bu sıkıntılı süreçlerde gösteriyor ki bizim koruyup güçlenmesini sağlamamız gereken alanlardan birisi de tarımsal sektörlerdir. Özellikle dünya genelinde yaşanan pandemi salgını gıda arzının ne kadar önemli ve stratejik bir sektör olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bizimde Tarım ve hayvancılık kenti olan verimli topraklara ve ovalara sahip olan ilimizde gıda hammaddesi olan bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretiminde hak ettiğimiz yeri almamız ve yol haritamızı çıkarmak için tüm paydaşlarla birlikte hareket edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu sektörlere önemli katkıları olacağını düşündüğümüz bu deklarasyonun neticelerini alana kadar takip edeceğimizi bildirir, hayırlara vesile olmasını dileriz."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN