Toygun Teknofest'e Hazır
Elazığ Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden oluşan 5 kişilik İnsansız Hava Aracı (İHA) ekibi, Cumaali Şimşek ve Osman Gür hocaların danışmanlığında 8 aylık bir çalışma sonucunda hazırladıkları TUYGUN adlı İnsansız Hava Aracının uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.
Elazığ Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden oluşan 5 kişilik İnsansız Hava Aracı (İHA) ekibi, Cumaali Şimşek ve Osman Gür hocaların danışmanlığında 8 aylık bir çalışma sonucunda hazırladıkları TUYGUN adlı İnsansız Hava Aracının uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.
TUYGUN isimli İnsansız Hava Aracı, 15 Eylül tarihinde Gaziantep'te TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilecek olan TÜBİTAK İHA yarışmasında Elazığ'ı temsil edecek.
Elazığ İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk, Elazığ Bilim Sanat Merkezinde hazırlanan projeyi inceleyerek, kurum müdürü Zülfü Yapıcı ve Takım Kaptanı Hüseyin Karakaya'dan bilgi aldı.
Milli Eğitim Müdürü Gürtürk, yaptığı değerlendirmede, "İlimizde yaşanan deprem felaketi ve sonrasında bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecine rağmen öğrencilerimiz kavramsal tasarım, 3D modelleme ve raporlama çalışmalarını uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirmişlerdir.
Haziran ayıyla başlayan kontrollü normalleşme süreci ile beraber öğrencilerimiz maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak yaz tatili boyunca uçağın üretim çalışmalarına başlayarak bugün bizlere tanıtımını yapacakları İnsansız Hava Aracını üretmişlerdir. Ben öğrencilerimizi ve öğretmenlerini kutluyor, TEKNOFEST'ten başarıyla döneceklerine inanıyorum" dedi.
Müdür Gürtürk, Elazığ BİLSEM ekibinin Türkiye genelinde 186 Bilim ve Sanat Merkezi içerisinden sabit kanat kategorisinde raporu kabul edilen 5 Bilim ve Sanat Merkezinden birisi olduğunu da sözlerine ekledi.
TASARIMI 6 AY SÜRDÜ
Ürünü baştan sona kendilerinin tasarladıklarını söyleyen Takım Kaptanı Hüseyin Karakaya;"Tasarım süresi yaklaşık 6 ay sürdü. Arkadaşlarımız farklı tasarım teklifleri gönderdiler. Sonrasında bu tasarım tekliflerini birleştirerek ortak bir noktayı bulduk. Gövdesini 3D modelleme programında tasarladıklarını kanat için depron, mukavemet gerektiren bölümler için karbon fiber malzeme kullandık. İHA tasarımını Elazığ Bilim ve Sanat Merkezi Görsel Tasarım Atölyesinde, Tasarım Öğretmeni Cumaali ŞİMŞEK danışmanlığında gerçekleştirdik. 6 aylık kavramsal tasarımın ardından 2 ay da üretim süreci oldu. Şu anda uçağımız 2 kilograma yakın, 140 santimetre kanat açıklığı, 100 santimetre gövde uzunluğuna sahiptir. İHA mız 500 gr faydalı yük taşıyarak belirlene noktaya bırakabilir. Daha sonra TUYGUN adlı İnsansız Hava aracının uçuşunu geçtiğimiz günlerde başarıyla gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl çift motorlu ve görevleri yazacağımız kodlama tamamen otonom gerçekleştirilecek bir tasarım planlıyoruz ve atölyemize imkanlar sağlandığı takdirde daha büyük boyutlu çalışmaları yapabileceğiz" dedi.
Elazığ Bilim ve Sanat Merkezi Müdür yardımcısı ve Tasarım Öğretmeni Cumaali Şimşek, gelecek yıl yapılacak olan İHA yarışmasına mevcut fikirlerini ürüne dönüştürebilmeleri için 2020-2021 Eğitim ve Öğretim yılında Uzay Ve Havacılık kulübünün çalışmalarına devam edileceğini belirtti.
Haber Merkezi