Yıkım sırasında çıkan toza dikkat!

Elazığ Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

PAYLAŞ
Güncel Haber 23 -

Elazığ Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Platformdan yapılan açıklamada, Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremden sonra yapılan hasar tespit çalışmalarında “orta hasarlı bina” kavramının halkın kafasını karıştırdığını ve halkımız artık bu binalarda oturmaktan çekindiği vurgulandı. 

"ORTA HASAR KAVRAMI KALDIRILMALI"
Açıklamada, "Bir çok Vatandaşımızdan duyduğumuz serzenişlerde; bu orta hasarlı binalarında yapacakları güçlendirmenin geçici çözüm olduğunu, konutlarının zaten eski yapılar olduğu için inşaat malzemelerinin kalitesinin düşük olduğunu, birkaç yıl sonra bu konutlarının tekrar yıkılıp yeniden yapılması gerekebileceğini söylüyorlar. Ayrıca depremde yıkılan yahut hasar gören iş yerleri sahiplerinin mağdur edilmemesi hususunda dikkat edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Tüm bu nedenlerden dolayıdır ki konutların yahut işyerlerinin hasar tespitlerinde orta hasar kavramının kaldırılıp sadece hasarlı veya hasarsız olarak değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğine inanıyoruz." ifadesine yer verildi. 

"YIKIM ÇALIŞMASINDA ORTAYA ÇIKAN TOZ BÜYÜK RİSK TAŞIYOR"
Sivil Toplum Kuruluşları Platformu ayrıca, depremde hasar gören binaların yıkım çalışmasında ortaya çıkan tozun büyük risk taşıdığına dikkat çekti. 
Tozun içerisinde kansere neden olan asbest maddesinin olduğunu belirten platform, "Öte yandan malum sayısı 1000’i geçen binalar yıkıldı ve daha binlerce bina yıkılacak. Yaptığımız araştırmalara göre yıkımlar esnasında ortaya çıkan beyaz tozun içerisinde “Asbest” maddesinin olduğu ve bu maddenin kanserojen bir madde olduğu için insanlar tarafından solunduğunda akciğer kanserine yol açabilecek zararlarının olduğunu tespit ettik.  Haliyle bu hususta da yapılabilecek işlemler ve alınabilecek önlemlerin ivedilikle yerine getirilmesini yetkililerden talep ediyoruz." açıklamasında bulundu. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN