Zilayaz: Buğday ve arpa alım fiyatları güncellenmeli

Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz, toprak mahsulleri ofisi tarafından açıklanan buğday ve arpa alım fiyatlarının çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattığını söyleyerek fiyatların güncellenmesi gerektiğini söyledi.

PAYLAŞ
Güncel Haber 23 - Muhammed Fatih Akarsu

Toprak Mahsulleri Ofisi buğday ve arpa alım fiyatlarını geçtiğimiz gün açıklamıştı. Baskil Ziraat odası Başkanı Murat Zilayaz, buğday ve arpa alım fiyatlarını değerlendirdi.  Zilayaz, açıklanan buğday ve arpa alım fiyatlarının çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattığını söyleyerek fiyatların güncellenmesi gerektiğini ifade etti.

Başkan Zilayaz yaptığı açıklamada; “Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan arpa ve buğday fiyatları çiftçide bir hayal kırıklığı yarattı. Çiftçilerin beklentilerinin çok çok altında. Birinci sınıf makarnalık buğday 10 lira, destek 1,75, destekle birlikte 11,75 lira. Ekmeklik buğday 9,25 destekle beraber 11 lira. Arpa 7,25 destekle beraber 8 lira olarak açıklandı. Geçen yılın fiyatlarına göre arpada yüzde 3, buğdayda yüzde 12 bir artış var. Enflasyona baktığımızda girdi fiyatlarının yüzde 75’i enflasyona ve bu girdi maliyetlerine baktığımız zaman çiftçi çok mağdur edildi. Bizim bütün temennimiz, talebimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın inşallah bunları revize ederek, güncelleyerek yeni bir fiyat açıklaması yoksa çiftçi bunu sürdürülebilir bir şekilde değil tarım sürdürülemez bu açıklanan fiyatlar buğday arpa maliyetlerinin çok çok altında. Arpa Hasadı başladı Elazığ’da toprak mahsulleri ofisi hala alım yapmadı bayram sonu alacaklarını söylüyorlar. Bayram sonu çiftçinin en bir deposu var onu boşaltacak tekrar yükleyip tekrar getirecek o da ayrı bir maliyet o kadar düşük fiyatlar açıklanmışken o maliyette üstüne binecek ayrı bir mağduriyet oluşacak. Birde tamamını almasını talep ediyoruz çiftçi kayıt sistemini kayıtlı bir çiftçi dekar başına ortalama diyoruz ki ortalama 400 kilogram olur bu yıl yağışlar iyiydi verim 500 olursa o 100 kilogram ne olacak dekarda. Yani burada tamamının alınmasını, fiyatların revize edilmesini, enflasyona göre girdi maliyetlerine göre geçen yıl arpa buğday fiyatları açıklandığında mazot 22 liraydı şimdi 42 lira” dedi.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN